Hlavní obsah

Majitel proměnil nevyužívané sklepy v příjemný byt

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S rekonstrukcí sklepního prostoru a jeho proměnou v byt o dispozici 3+1 se nám rozhodl pochlubit čtenář Libor. Tam, kde dříve bývalo pouze uhlí, je v současnosti zajímavé bydlení.

Foto: Archiv čtenáře (9x)

Podzemní byt má jedinečnou atmosféru, na níž mají lví podíl přiznané cihlové zdi a klenuté stropy.

Článek

„Dříve byly ve sklepě jednotlivé kóje s uhlím anebo jen haraburdím, které jsem odvozil na skládku. Poté jsem začal osekávat zteřelé omítky a zjistil jsem, že klenby a stěny jsou v tak pěkném stavu, že je možné je očistit a vyspárovat,“ píše na úvod Libor.

Foto: Archiv čtenáře

Kuchyň zbývá ještě dovybavit, jak poznamenává Libor. Už nyní je ale zřejmý lehce industriální styl, který pro ni zvolil.

Foto: Archiv čtenáře

Stropy a zdi majitel očistil a obrousil až na cihlu (kámen) a vše pak pečlivě vyspároval.

To, co zní jednoduše, ale tak snadné v praxi nebylo. Jak majitel podotýká, při náročné práci se musel postupně rozloučit se čtyřmi vrtačkami a desítkami ocelových kartáčů. Když skončil s hrubou prací, nastal čas spárovat.

„Byla to mravenčí práce, bylo třeba vyspárovat každou cihlu, každý kámen,“ popisuje čtenář s ujištěním, že se takový přístup ale vyplatil. Spáry mohl rovnou pohodlně využít pro rozvody elektřiny a internetu.

Foto: Archiv čtenáře

Majitel zvolil pro výmalbu odvážnou paletu barev.

Foto: Archiv čtenáře

Možnosti přirozeného osvětlení bytu byly vzhledem k jeho umístění omezené. Čtenář se proto musel hodně spolehnout na energeticky nenáročná svítidla a LED pásky.

„Některé stěny jsem předsadil sádrokartonovou konstrukcí, v koupelně jsem ji pak předezdil ytongovou příčkou. V této místnosti jsem také nechal položit obklady trochu zešikma, aby byly jiné, než má každý,“ vypočítává Libor provedené úpravy, které zvládl buď zcela sám, nebo s pomocí šikovných přátel a synovce.

Odborné firmy přišly ke slovu až v momentě, kdy bylo třeba instalovat rozvody plynu, vody, topení a elektřiny. Ani jedno v původních sklepních prostorách totiž nebylo. Do suterénu vedly pouze odpady, které dokonce sahají ještě hlouběji, pod úroveň Liborova bytu.

Foto: Archiv čtenáře

V místě, kde byly běžné sklepní kóje s uhlím a haraburdím, je v současnosti plnohodnotný, stodvacetimetrový byt.

„Nakonec z toho vznikl plnohodnotný byt 3+1 o velikosti 120 m2. Ve všech místnostech jsou nainstalována energeticky nízko náročná světla nebo LED diodové pásky,“ upřesňuje způsob osvětlení suterénního bytu majitel Libor.

Foto: Archiv čtenáře

Fialové obložky vzbuzovaly možná mezi Liborovými známými zpočátku rozpaky. Do bytu ovšem pěkně zapadly a čtenář za ně sklízí zasloužený obdiv.

Foto: Archiv čtenáře

Ložnici si majitel navrhl v kombinaci klidných barev, šedé a zelenkavé.

Aby dojem podzemních prostor co nejvíce potlačil, rozhodl se při malování a volbě doplňků použít odvážnější barevnou paletu.

S velkými pochybnostmi se ve svém okolí setkal zejména při úvaze o fialových obložkách dveří. Jak ale poznamenává, když je doopravdy instaloval, byl z nich každý unešený.

Foto: Archiv čtenáře

Minimalisticky zařízenou koupelnu ozvláštňují šikmo orientované obklady na zdech.

Celá rekonstrukce a zařízení nového domova zabraly našemu čtenáři půl roku.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Samozřejmě, že vše šlo zadat firmě, ale to bych se připravil o radost z vlastní výstavby i z desítek náročných situací, které jsem musel vyřešit. Popravdě, je tam i trocha chlapské ješitnosti i pýchy, že nejsem úplný lempl a umím si něco udělat sám,“ uzavírá svůj dopis Libor.

Reklama

Související témata:

Související články

Majitelé vybudovali kolem domu netypickou zahradu

Zahradu, v níž vládnou nejrůznější druhy dřevin, umně vysázené tak, aby tvořily barevně i tvarově hezké celky, začala před devíti lety budovat naše čtenářka...

Výběr článků

Načítám