Hlavní obsah

Vzorový byt poradí s uspořádáním vlastního domova

Herečku Danu Morávkovou jsme pozvali na návštěvu do vzorového bytu zajímavého rezidenčního projektu na Praze 8 a zajímali se o její názor. Milé bylo i povídání o jejím bydlení a životě.

Foto: www.modernibyt.cz

Vzorový byt. Květiny Dana miluje, takže nám ochotně zapózovala při jejich aranžování do skleněné designové vázy.

Článek

Zabydlela byste se tady, nebo se styl zařízení zásadně liší od vašich představ o bydlení?

Bydlet bych tu mohla hned. Podle mého je byt velmi vkusně zařízený a barevně sladěný. Moc se mi líbí, že má kolem dokola terasu, roztomilý je dětský pokojík, útulně působí prostor s kuchyní a obývacím pokojem, přívětivá je ložnice.

Cítím se tu příjemně, jenom jsem zvědavá na paní domu, až se sem bude stěhovat a dávat si sem oblečení. V tom jí držím palce, protože já bych se sem nevešla ani s botami, kabelkami, ani s oblečením.

Foto: www.modernibyt.cz

U vchodu do bytu vás uvítá prostorná předsíň s vestavěnými skříněmi.

Jaký vkus má Dana Morávková?

Mám ráda jednoduché věci. Například tady se mi hodně líbí, jak je vymalováno, šedivá sedačka a minimalistická bílá kuchyň. Ale už je tady na můj vkus na stěně moc obrázků, já bych ubrala na polovinu.

Foto: www.modernibyt.cz

V místnosti trůní šedá rohová sedací souprava značky Polstrin, kterou dodávala firma Nábytek Říha. Pěkně k ní ladí výmalba, obrazy i textilie.

Když se řekne slovo doma, co se vám v první vteřině vybaví?

Petr s Péťou, to je pro mě doma!

Jste hodně vytížená žena, umíte si domov užívat?

Mám to doma moc ráda a užívat si to opravdu umím. Miluju ten okamžik, kdy zavřu dveře a jsem doma buď sama, nebo jsou se mnou kluci, nebo jenom velký Petr. Pokud nejdeme večer do divadla, do kina a případně na koncert, tak si doma děláme pohodu. Třeba si pustíme nějaké krásné DVD, nebo sledujeme oblíbený kanál ČT Art. Koukáme se na hezké filmy, dokumenty, koncerty, balet… a sedíme a povídáme si u toho.

Foto: www.modernibyt.cz

Bílá kuchyň značky Hanák v minimalistickém provedení bez úchytek, s hladkými lesklými plochami a s ostrůvkem s šedou corianovou pracovní deskou nabízí praktické a nadčasové řešení, které se shoduje se vkusem Dany Morávkové.

Kdy jste se zařizovali a kdo byl vůdčí osobností?

Jsme velmi demokratická rodina, takže jsme v tomto ohledu neměli žádný problém, že bychom se nedomluvili. S Petrem jsme spolu dvacet let, takže za tu dobu už víme, co jeden od druhého očekávat, takže se dá říct, že jsme se při zařizování spíše vzájemně doplňovali.

Foto: www.modernibyt.cz

Jídelna je součástí velkého světlého prostoru spojeného s kuchyní a obývákem.

Náš byt jsme si zařizovali asi před šesti lety a tenkrát jsem požádala kamarádku architektku Noru Sopkovou, aby nám s tím pomohla. Měla naši plnou důvěru a všechno to krásně vymyslela. Je to moc šikovná holka, která nedělá jen byty a domy, ale věnuje se i filmu, točí seriály a ona sama je velmi vkusný člověk.

Měla jste nějaké dětské sny či představy o tom, jak byste chtěla jednou bydlet?

Já když jsem byla malá, tak jsem bruslila a o nějakém budoucím bydlení jsem vůbec neuvažovala. Vyrůstala jsem v jižních Čechách, s klukama jsme tam lezli po stromech, jezdili na kolech, pořád jsme byli v lese, v potoce… Jedno ale vím, že bych nemohla bydlet jinde než v bytě a v Praze.

S Petrem máme oba profesi, kterou strašně milujeme a nejsme moc manuálně šikovní, a mít třeba dům za Prahou, to by vůbec nepřipadalo v úvahu. To bychom pořád jenom jezdili jako taxikáři. Když točím, tak mám třeba nástup v 5 hodin ráno a strávit hodinu cestou do práce, to by vůbec nešlo.

Foto: www.modernibyt.cz

Pracovna vybavená pohodlným křeslem, pracovním stolem a kancelářskou židlí poskytuje útočiště k odpočinku s knihou i k aktivnímu pracovnímu nasazení.

Chci se zeptat, zda si kupujete časopisy s tematikou bydlení a zda si ráda pořizujete do bytu nové dekorace a děláte si jimi radost?

Samozřejmě že si ráda kupuju časopisy o bydlení a hledám tam inspiraci.

Máte nějaké oblíbené obchody nebo e-shopy s nábytkem?

Na internetu moc nekupuju a nemám ani žádné oblíbené značky. Když někde vidím něco, co se mi líbí, tak si to koupím. Spíš než značkám jsem věrná lidem. Mám například své osvědčené a oblíbené řemeslníky.

Foto: www.modernibyt.cz

Dekory dřeva se prolínají celým bytem, tedy je najdete i v interiéru ložnice, jejíž největší část vyplňuje postel pořízená v Kika.

Kterou místnost v bytě máte nejraději a proč?

Určitě je to obývací pokoj propojený s kuchyní. Poslední dobou jsem se docela „rozvařila“, takže trávím dost času i v kuchyni, kterou jsme zdědili po paní, co v bytě bydlela před námi. Byla to nejspíš moc šikovná paní a asi stokrát lepší kuchařka než jsem já, protože její prostor je na práci zařízený velmi prakticky.

Toužíte ještě po něčem, co byste si do bytu chtěla pořídit?

Já jsem v našem bytě spokojená a nic mi nechybí. Jediné, co se mi líbí u lidí, kteří mají dům, je to, že si mohou pozvat návštěvu a venku grilovat. To bez terasy bohužel nejde.

Foto: www.modernibyt.cz

Roztomilý dětský pokojík je prostorem i vybavením z Ikea přímo stvořený k divočejším dětským hrátkám.

Jak se dá skloubit profese muzikanta a herečky ve společné domácnosti?

Petr denně cvičí a já to miluju. O naší práci si doma pochopitelně povídáme, já jsem jeho první posluchač a on můj první divák.

Velmi dobře se vám dařilo v krasobruslení, tedy bych čekala, že půjdete spíš studovat FTVS, nikoli herectví na DAMU? Kdy se u vás objevil zájem o herectví?

Herečkou jsem chtěla být odmalička. Divadlo je moje láska a přes přípravku v Národním divadle a studium na DAMU jsem se k němu i dostala.

Foto: www.modernibyt.cz

Velkoformátové obklady a dlažba v hlavní větší koupelně jsou laděné do hnědých a béžových tónů, což podtrhuje styl celého bytu. Veškeré vybavení do koupelen dodávala společnost Proceram.

Jste herečka, moderátorka, ale málokdo ví, že se věnujete i choreografii. Která z profesí u vás převládá?

Já dělám všecko, jak nejlépe umím a podle toho kde nejčastěji dostávám nabídky. Co se týká choreografie, dělala jsem třeba Rusalku ve Státní opeře, společně s Petrem jsme pracovali na hudebním filmu Muzikál aneb Cesty ke štěstí…

V roce 2014 jste navrhla kolekci kabelek, jak k tomu člověk přijde?

Tenkrát mě oslovili, jestli bych nechtěla být tváří jejich firmy a zda bych si nechtěla zkusit navrhnout kabelku. Takové nabídky se neomítají, navíc mi bylo sympatické, že je to česká firma, česká továrna, české ruce a italská kůže. No a teď už připravujeme pátou kolekci… Nejsem žádná návrhářka, ale je to můj koníček a baví mě to.

Zbývá vám čas na nějaké další koníčky?

S rodinou moc rádi cestujeme. Kdybych se mohla na nějaký čas někde zabydlet, tak by to bylo asi v New Yorku, a to hlavně kvůli divadlům, jejich představení jsou opravdu neskutečná. Také Berlín je skvělý a moc se mi líbilo v Budapešti, kde jsme objevili překrásnou kavárnu, která se shodou okolností jmenuje New York. Je to kavárna, jejíž interiér připomíná Národní divadlo, opravdu nádhera!

Z výčtu vašich aktivit je jasné, že toho máte opravdu hodně. Kde vás teď aktuálně můžeme vidět? Pozvěte nás!

Čtenáře bych asi pozvala do Divadla bez zábradlí, kde hraju asi nejvíc. V televizi jsem vidět v seriálu Ordinace v růžové zahradě.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Lucie Martínková, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám