Hlavní obsah

Obytný komplex na břehu Seiny je moderním uměleckým dílem

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Paříži vyrostl nový obytný komplex s názvem Unik, který poutá pozornost kolemjdoucích už na první pohled. Je to především díky jeho nevšední a zvláštně pestré fasádě. Tvoří ji nejen balkóny osázené živou vegetací, ale především mozaika z barevných panelů. Autoři návrhu stavby ze studia Beckmann-N’Thépé Architects se ji snažili moderním architektonickým jazykem vizuálně propojit s nedalekým parkem. Výsledek je považován za důkaz toho, že i tzv. běžný obytný komplex může být uměleckým dílem.

Foto: Javier Callejas Sevilla

Nový bytový komplex vyrostl v centrální části Paříže, nedaleko Seiny.

Článek

Komplex obytných domů vyrostl v bezprostřední blízkosti řeky Seiny a také na okraji parku. Obyvatelům francouzské metropole tak nabídl 140 bytů určených k odkoupení a dalších 19 obecních bytových jednotek vyhrazených pro postižené občany.

Foto: Javier Callejas Sevilla

Jižní fasáda domu. Její vzhled osvěžuje živá vegetace.

Foto: Javier Callejas Sevilla

Centrální zahrada je otevřena veřejnosti.

Foto: Olivier Amsellem

Dům na první pohled zaujme pestrobarevnou mozaikou na fasádě, která jej má přiblížit nedalekému parku.

Dům stojí na konci ulice Avenue Lefaucheux, jeho obyvatelé budou mít proto hezký výhled nejenom na řeku, ale i na ostrov Billancourt.

Zajímavostí je centrální zahrada, kterou architekti neobehnali ze všech stran domy, ale naopak ji otevřeli a nabídli veřejnosti. Zdánlivě banální tah má výrazný klad. Většina bytů, jež do centrální zahrady směřují, má pěkný výhled, namísto toho, aby si jejich obyvatelé vzájemně zírali po celé dny do oken.

Foto: Javier Callejas Sevilla

Severní fasáda stavby. I na ní se střídají pravidelné sněhobílé balkóny střídající se s prosklenými.

Foto: Sto

Stavba je podle některých názorů ukázkou toho, že i běžná městská zástavba může být zároveň uměním.

Autoři projektu zároveň významně otevřeli fasádu budov na úrovni ulice. Tím nejenom zajistili dostatečné množství světla plynoucího dovnitř budov, ale zároveň tyto prostory umožňují pozvolný a plynulý přechod z „veřejného” do „soukromého”.

Foto: Olivier Amsellem
Foto: Javier Callejas Sevilla

Každý z bytů má balkón nebo terasu.

Vlastní fasády zaujmou na první pohled mozaikou vytvořenou z barevných panelů ze smaltovaného skla. Ty doplňují čistě bílé betonové balkóny v geometricky přesných hranatých liniích.

Aby celkový vzhled nepůsobil příliš umělým dojmem, a vnější povrch domů navazoval na nedaleký park, nechali architekti některé balkóny a především pak i střešní terasy osázet zelení, tj. květinami a keři.

Foto: Javier Callejas Sevilla

Chodba v domě. I v interiéru se objevuje motiv barevné mozaiky z fasády.

Foto: Javier Callejas Sevilla

Interiér domu je zajímavě členitý. Obyvatelům se snaží nabídnout co nejvíce výhledů na město a řeku.

Domy, které jsou postaveny z prefabrikovaných betonových dílů, jsou vybaveny termickým solárním systémem (ohřev vody sluneční energií) a díky střešním terasám také zachycují dešťovou vodu, kterou pak využívají, například k zavlažování zeleně.

Celková plocha, kterou nový bytový komplex nabídl, činí 15 618 m2 v interiérech. Kromě bytů je součástí komplexu také 220 parkovacích míst.

Foto: Javier Callejas Sevilla

V komplexu je celkem 159 bytů.

Foto: Javier Callejas Sevilla
Foto: Beckmann-N’Thépé Architects

Model situace v dané lokalitě

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám