Hlavní obsah

Interiér funkcionalistické vily ze 30. let dostal nový, moderní kabát

Novinky, nes

Majitel nádherné funkcionalistické vily v Praze, jež je dílem architekta Ladislava Žáka, se jejím zakoupením vrátil do míst, kde jako dítě vyrůstal. Interiér domu ovšem potřeboval renovovat a upravit pro potřeby života moderní rodiny. Vlastník se proto s žádostí o návrh řešení obrátil na architektku Veroniku Pánkovou, jež citlivě zachovala hlavní rysy původního návrhu a zároveň vnitřní prostor pojednala v nadčasovém stylu.

Foto: Jakub Pelnář

Do dispozice vily architektka příliš nezasáhla, posunula jen některé příčky a dveře.

Článek

„S majitelem domu, který je pražským developerem, se navíc velmi dobře spolupracovalo. Jeho profese mu umožňuje nadčasový pohled s respektem k původní architektuře, jeho zkušenosti v oboru v průběhu návrhu i samotné realizace přinášely racionální postřehy a jeho postoj k novým řešením byl vždy vstřícný. V lokalitě vyrůstal a jeho snem bylo se po letech do této oblasti opět vrátit," upřesňuje spolupráci s klientem architektka.

Foto: Jakub Pelnář

Vstupní hala je zalévána spoustou denního světla díky celoprosklenným příčkám.

Foto: Jakub Pelnář

Do podlahy ve vstupní hale jsou vsazeny mosazné proužky. Mosazné detaily se pak objevují ještě v dalších místnostech vily.

Jak dále dodává, suterén prvorepublikové vily byl v minulosti mírně stavebně pozměněn. V průběhu se však práce zastavily a architektka se nakonec s klientem dohodla na zpracování návrhu interiéru i za cenu dalších nezbytných stavebních úprav.

Foto: Jakub Pelnář

Na obývací prostor navazuje malý pracovní kout.

Foto: Jakub Pelnář

Prosklený kout nabízí příjemné posezení.

Nešlo ovšem o stavebně významné změny, protože do dispozice domu nebylo možné výrazně zasáhnout. Architektka tedy jen posunula či přetvarovala některé příčky, přemístila dveře a jednotky vzduchotechniky.

Pomineme-li změny v elektroinstalacích, nejzřetelněji se úpravy projevily hlavně na dvou místech. Útlé zádveří se proměnilo v krásný vstup zalévaný spoustou světla. V ložnici pak majitelé mohou mít společné lože umístěné volně v prostoru.

Foto: Jakub Pelnář

Na kuchyň navazuje jídelna a na ni obývací zóna.

Foto: Jakub Pelnář

V kuchyni je kromě hlavního osvětlení také bodové nad pracovní plochou a podsvícené skříňky.

Nová podoba vnitřních prostor

Návštěvníka při vstupu do vily upoutá, že prakticky ode dveří vidí díky celoproskleným stěnám až do jídelny, do obývací části anebo až do kuchyně. Vsazené mosazné proužky do podlahy jej pak navigují dále do bytu. (Mosaz se opakuje i v některých dalších místnostech v podobě rozličných detailů.)

Slouží-li přízemí jako společenská zóna, kde se odehrává každodenní život rodiny a jejích hostí, pak horní patro je organizováno jako ryze klidové prostředí vyhrazené pro soukromí a odpočinek. Designovým pamlskem je samostatná vana v koupelnovém prostoru navazujícím na ložnici.

Foto: Jakub Pelnář

V ložnici je po úpravách dost místa na to, aby bylo možné umístit postel volně do prostoru.

Foto: Jakub Pelnář

Na ložnici navazuje koupelna.

Objekt je podsklepen, v suterénu je nejenom garáž, ale také pracovny, zimní šatna a rovněž vinotéka a televizní místnost. Její dvě strany jsou obloženy akustickými čalouněnými panely a osvětlena je sérií stmívatelných bodových svítidel evokujících hvězdné nebe.

Foto: Jakub Pelnář

Dětský pokoj je zařízen v kombinaci bílé a šedé barvy. Vše doplňuje dřevo v přírodní podobě.

Foto: Jakub Pelnář

Koupelna pro hosty

Zajímavé je zařízení dámské a pánské pracovny. Zatímco majitel si přál ladit svou místnost do tmavých tónů, takže přírodní dubovou podlahu architektka doplnila nábytkem z kartáčovaného dubu v tmavém oleji a zadní stěnu nechala obložit kamennou dýhou, dámská pracovna je naopak světlá.

Je to také jediné místo v domě, kde lze na stěnách spatřit tapetu s výšivkou v barvě rozkládací sedačky. Tato místnost je zařízena tak, aby ji bylo možné příležitostně používat i jako pokoj pro hosty.

Foto: Jakub Pelnář

Dámská pracovna slouží příležitostně jako pokoj pro hosty.

Foto: Jakub Pelnář

Pánská pracovna je laděná do tmavých barev.

Velkou pozornost věnovala architektka svítidlům, jež navrhla s důrazem na možnost intimního osvětlení kombinovatelné v různých scénách. Hezky vypadá i jemné podsvícení vybraných kusů nábytku. Převážná většina mobiliáře v domě pak byla vyrobena na míru. Díky tomu se hezky podařilo sladit veškeré materiály, barvy a styl.

Foto: Jakub Pelnář

Vinotéka je v suterénu domu.

Foto: Jakub Pelnář

Garáž

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám