„S majitelem domu, který je pražským developerem, se navíc velmi dobře spolupracovalo. Jeho profese mu umožňuje nadčasový pohled s respektem k původní architektuře, jeho zkušenosti v oboru v průběhu návrhu i samotné realizace přinášely racionální postřehy a jeho postoj k novým řešením byl vždy vstřícný. V lokalitě vyrůstal a jeho snem bylo se po letech do této oblasti opět vrátit," upřesňuje spolupráci s klientem architektka.

Vstupní hala je zalévána spoustou denního světla díky celoprosklenným příčkám.

Vstupní hala je zalévána spoustou denního světla díky celoproskleným příčkám.

FOTO: Jakub Pelnář

Do podlahy ve vstupní hale jsou vsazeny mosazné proužky. Mosazné detaily se pak objevují ještě v dalších místnostech vily.

Do podlahy ve vstupní hale jsou vsazeny mosazné proužky. Mosazné detaily se objevují i v dalších místnostech vily.

FOTO: Jakub Pelnář

Jak dále dodává, suterén prvorepublikové vily byl v minulosti mírně stavebně pozměněn. V průběhu se však práce zastavily a architektka se nakonec s klientem dohodla na zpracování návrhu interiéru i za cenu dalších nezbytných stavebních úprav.

Na obývací prostor navazuje malý pracovní kout.

Na obývací prostor navazuje malý pracovní kout.

FOTO: Jakub Pelnář

Prosklený kout nabízí příjemné posezení.

Prosklený kout nabízí příjemné posezení.

FOTO: Jakub Pelnář

Nešlo ovšem o stavebně významné změny, protože do dispozice domu nebylo možné výrazně zasáhnout. Architektka tedy jen posunula či přetvarovala některé příčky, přemístila dveře a jednotky vzduchotechniky.

Pomineme-li změny v elektroinstalacích, nejzřetelněji se úpravy projevily hlavně na dvou místech. Útlé zádveří se proměnilo v krásný vstup zalévaný spoustou světla. V ložnici pak majitelé mohou mít společné lože umístěné volně v prostoru.

Na kuchyň navazuje jídelna a na ni obývací zóna.

Na kuchyň navazuje jídelna a na ni obývací zóna.

FOTO: Jakub Pelnář

V kuchyni je kromě hlavního osvětlení také bodové nad pracovní plochou a podsvícené skříňky.

V kuchyni je kromě hlavního osvětlení také bodové nad pracovní plochou a podsvícené skříňky.

FOTO: Jakub Pelnář

Nová podoba vnitřních prostor

Návštěvníka při vstupu do vily upoutá, že prakticky ode dveří vidí díky celoproskleným stěnám až do jídelny, do obývací části anebo až do kuchyně. Vsazené mosazné proužky do podlahy jej pak navigují dále do bytu. (Mosaz se opakuje i v některých dalších místnostech v podobě rozličných detailů.)

Slouží-li přízemí jako společenská zóna, kde se odehrává každodenní život rodiny a jejích hostí, pak horní patro je organizováno jako ryze klidové prostředí vyhrazené pro soukromí a odpočinek. Designovým pamlskem je samostatná vana v koupelnovém prostoru navazujícím na ložnici.

V ložnici je po úpravách dost místa na to, aby bylo možné umístit postel volně do prostoru.

V ložnici je po úpravách dost místa na to, aby bylo možné umístit postel volně do prostoru.

FOTO: Jakub Pelnář

Na ložnici navazuje koupelna.

Na ložnici navazuje koupelna.

FOTO: Jakub Pelnář

Objekt je podsklepen, v suterénu je nejenom garáž, ale také pracovny, zimní šatna a rovněž vinotéka a televizní místnost. Její dvě strany jsou obloženy akustickými čalouněnými panely a osvětlena je sérií stmívatelných bodových svítidel evokujících hvězdné nebe.

Dětský pokoj je zařízen v kombinaci bílé a šedé barvy. Vše doplňuje dřevo v přírodní podobě.

Dětský pokoj je zařízen v kombinaci bílé a šedé barvy. Vše doplňuje dřevo v přírodní podobě.

FOTO: Jakub Pelnář

Koupelna pro hosty

Koupelna pro hosty

FOTO: Jakub Pelnář

Zajímavé je zařízení dámské a pánské pracovny. Zatímco majitel si přál ladit svou místnost do tmavých tónů, takže přírodní dubovou podlahu architektka doplnila nábytkem z kartáčovaného dubu v tmavém oleji a zadní stěnu nechala obložit kamennou dýhou, dámská pracovna je naopak světlá.

Je to také jediné místo v domě, kde lze na stěnách spatřit tapetu s výšivkou v barvě rozkládací sedačky. Tato místnost je zařízena tak, aby ji bylo možné příležitostně používat i jako pokoj pro hosty.

Dámská pracovna slouží příležitostně jako pokoj pro hosty.

Dámská pracovna slouží příležitostně jako pokoj pro hosty.

FOTO: Jakub Pelnář

Pánská pracovna je laděná do tmavých barev.

Pánská pracovna je laděna do tmavých barev.

FOTO: Jakub Pelnář

Velkou pozornost věnovala architektka svítidlům, jež navrhla s důrazem na možnost intimního osvětlení kombinovatelné v různých scénách. Hezky vypadá i jemné podsvícení vybraných kusů nábytku. Převážná většina mobiliáře v domě pak byla vyrobena na míru. Díky tomu se hezky podařilo sladit veškeré materiály, barvy a styl.

Vinotéka je v suterénu domu.

Vinotéka je v suterénu domu.
FOTO: Jakub Pelnář

Garáž

Garáž

FOTO: Jakub Pelnář