Hlavní obsah

Dům plný překvapení. Klasické přízemí doplňuje netradiční patro s ložnicemi

Novinky, nes

Dvě podlaží téhož domu vypadají jako ze dvou různých světů. Zatímco přízemí působí běžným dojmem, plánek horního patra s ložnicemi ze všeho nejvíce připomíná pohled do kaleidoskopu. Co místnost, to jeden z jeho střípků. Tak navrhli svým klientům prázdninový dům v anglickém Thorpeness norští architekti ze studia Jarmund/Vigsnæs AS.

Foto: Nils Petter Dale

Tím, že architekti vytvořili střechu složenou z několika samostatných štítů, má každá z ložnic v horním patře charakter pronajímaného pokojíku v podkroví.

Článek

Jak vysvětlují architekti, jednou z podmínek k tomu, aby pro návrh domu získali stavební povolení, byla nutnost přizpůsobit vzhled charakteru okolní zástavby, kterou tvoří typické patrové domky se sedlovou střechou.

Foto: Nils Petter Dale

Bezprostřední okolí domu nechali architekti zanořené pod úroveň okolního terénu. Je to kvůli místním větrům, aby lidé na terase venku byli před nimi chráněni.

Foto: Nils Petter Dale

Stejně střípkovitý charakter, jaký má půdorys horního patra, má i střecha domu.

Navrhli proto stavbu, která se danému stylu snaží na první pohled přizpůsobit a zároveň, protože zadáním byl prázdninový dům, vtiskli jeho interiéru i něco z rysů, jež mívají podniky nabízející služby bed po celé Británii. Tyto rysy jsou patrné v horním patře, kde jsou pouze ložnice.

Foto: Nils Petter Dale

Celé přízemí je až na betonový box otevřeno a propojeno do jednoho vícefunkčního celku.

Foto: Nils Petter Dale

V betonovém boxu v přízemí je uloženo sociální zařízení, schodiště vedoucí do horního patra a pokoj.

Právě uspořádání ložnic je nejzajímavějším prvkem celé stavby. Žádná z nich nemá dvě protilehlé stěny rovnoběžné. V každé je kromě postele solitérně stojící vana v její blízkosti a ke každé patří vlastní malá koupelna s toaletou, umyvadlem a sprchovým koutem.

Foto: Nils Petter Dale

Architekti v interiéru využili tří hlavních materiálů - dřeva, betonu a skla.

V přímém protikladu k neobyčejnému stylu horního patra je uspořádání přízemí. To  slouží jako jedna velká společenská zóna obtáčející se kolem betonového boxu, v němž je uloženo společné sociální zařízení a ještě jeden pokoj.

Foto: Ivar Kvaal

Vystoupáním do horního patra přijde návštěvník do zcela jiného prostředí.

Foto: Nils Petter Dale

Schodiště v horním podlaží ústí do centrální chodby, která slouží zároveň jako menší společenská místnost.

Všechny stěny v přízemí jsou důsledně prosklené, takže je nádherně vidět do všech stran ven do okolí. Toto řešení vytváří velice zvláštní efekt při pohledu na dům zvenčí. Masivně vypadající střecha totiž vzbuzuje dojem, jako kdyby volně plula vzduchem.

Foto: Nils Petter Dale

Žádný z pokojů v horním patře nemá dvě protilehlé stěny rovnoběžné.

Foto: Nils Petter Dale

V horním patře se autoři projektu snažili navodit podobnou atmosféru, jakou mají podniky nabízející služby bed&breakfast.

Na kuchyňskou zónu v přízemí navazuje v interiéru jídelní část a v exteriéru pak posezení, které je šikovně zanořeno pod úroveň okolního terénu. Lidé odpočívající nebo stolující venku jsou tak chráněni před místním silným větrem.

Ven z domu na terasu se vychází posuvnými dveřmi, které se stýkají v rohu místnosti a celý jej otevírají.

Foto: JVA

Uspořádání přízemí domu a okolní terén

Foto: JVA

Uspořádání horního podlaží

Dům zasazený do charakteristické krajiny britského pobřeží má vnitřní plochu podlah 250 m2.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Interiér, tam kde nejsou stěny prosklené, je obložen dřevem, pouze centrální box v přízemí je betonový. Na jeho povrchu ovšem nechali architekti záměrně patrné otisky dřevěného bednění, takže svou strukturou zajímavě koresponduje s dřevěným obložením stropu. Stejný materiál, tedy beton, pak použili i na podlahu, kde je však v hlazené variantě.

Reklama

Výběr článků

Načítám