Hlavní obsah

Pražský byt vyměnili za dům na vesnici, šitý dětem na míru

V Praze mohli manželé Markovi dojít z paneláku do supermarketu téměř v bačkorách. Ale bydlení v novém domě, který si postavili na vesnici nedaleko Berouna, by už za nic nevyměnili. Jsou tu spokojeni oni i jejich děti, které tu mají skutečné eldorádo.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Majitel si přál, aby dům měl podloubí: „Aby nepršelo na dveře, schoval se vstup a nemusela nad ním být stříška. Zároveň jsem věděl, že podloubí bude trochu stínit pracovnu, ale to jsou zkrátka nutné kompromisy.“

Článek

Vedení obce Broumy nedaleko Berouna mělo vizionářský přístup, když se rozhodlo, že podpoří „omlazení“ obce zasíťováním a zvýhodněným prodejem pozemků mladým lidem z obce a posléze dalším zájemcům. Jedním z nich byl i pan Marek s rodinou. Líbilo se mu, jak spolu zdejší mladé rodiny komunikují a jak dovedou aktivně naplnit čas.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Kuchyň z amerického ořechu zhotovil na míru truhlář z Českých Budějovic. Z tohoto krásného materiálu vyrobil i dveře, stolek a police a elegantní prosklené posuvné dveře ze vstupní haly.

„V Praze jsme bydleli v paneláku naproti supermarketu, kam jsme mohli kdykoli zaskočit skoro v bačkorách… Ale co to je proti bydlení tady! Všichni jsme tu maximálně spokojení,“ říká pan Marek, když nás provází krásným a velkoryse řešeným domem.

Herna, tělocvična, kino 

S lehkou nadsázkou lze říct, že už při letmém pohledu do interiéru je zřejmé, komu na míru byl tenhle dům postaven. Děti tu hrají prim a prostor, ve kterém se mohou realizovat, se zdaleka nezužuje jen na dětské pokoje.

Ovšem největší překvapení čeká v patře, kde celé pravé křídlo podkrovního prostoru posloužilo pro zbudování velkorysé herny!

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

V kuchyni jsou vystaveny keramika a obrázky, které vytvořily děti, lemují také stěnu nad schody.

„Hernu jsem v domě plánoval od začátku,“ vypráví majitel. I když ona to není jen herna, místnost zároveň slouží jako tělocvična, kinosál atd. „Promítáme tu filmy, fotky z akcí, slavíme narozeniny se sousedy, zkrátka to tu žije.“

Dveře místo okna

Při návrhu domu pan Marek spolupracoval s architektem a po celou dobu vše tvořili společně. Dům se sedlovou střechou je založen na protáhlém obdélníkovém půdoryse a je rozdělen na společnou denní zónu v přízemí a ložnicovou část v podkroví.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Společnému obývacímu prostoru dominuje rohový krb umístěný hned vedle prosklených dveří na terasu.

Střed přízemí tvoří komunikační jádro (vstupní hala, schodiště, tech. místnost, malá koupelna a pracovna), v hlavním průčelí je umístěn otevřený společný obývací prostor s krytou terasou, na opačné straně dvojgaráž.

„Protože ve stavebnictví pracuji a mám dostatek zkušeností, věděl jsem, co může fungovat. Například jsem chtěl pořídit do domu shoz prádla. Ten se dobře osvědčil, protože je funkční a zároveň posloužil jako výborná hračka pro naše holky. Ty se vždycky postaví – jedna nahoru, druhá dolů – a hážou si věci na hlavu,“ směje se pan Marek.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Schodiště je obloženo deskami z dřevotřísky s krásnou a odolnou dýhou z amerického ořechu.

Když se pana Marka zeptám, zda oproti původnímu návrhu v průběhu stavby majitelé něco zásadního změnili, vzpomíná si:

„Tady v kuchyni, která měla být do U, bylo původně okno. Ale jak jsem tu chodil, měl jsem pocit, že to není úplně ono. Shodou okolností jsem pak četl několik článků, ze kterých vyplývalo, že kuchyň do U není moc praktická... Dnes musím dát jejich autorům za pravdu. Takže, i když to bylo těsně před omítkami, okno jsme vybourali a nechali jsme místo něj udělat dveře. Jsme za tuhle změnu moc rádi, protože nyní máme přímý vstup na zahradu a v kuchyni mnohem více místa. Hned venku za dveřmi jsme si udělali bylinkovou zahrádku.“

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Nápaditě zařízené dětské pokojíčky navrhovala paní domu. Povedlo se jí najít i truhláře, který vyrobil praktický rostoucí nábytek na míru.

Kvalitní materiály jsou základ

Celý dům je postavený z tvárnic přesného zdění Porotherm. „Určitě tenhle materiál doporučuji, protože se z něj velmi rychle a jednoduše staví. Nemusíte míchat maltu… a ušetříte spoustu času. Stavbu realizovala firma AV stav z Hořovic a s přístupem, termínem i cenou jsme byli zcela spokojeni,“ dělí se o své zkušenosti pan Marek a přidává další upřesňující informace. Stěny i střecha jsou zateplené, v oknech jsou bezpečnostní trojskla.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Herna má krásnou podlahu z marmolea, které odolá dětskému dovádění. Sestava střešních oken Velux, šikovně zakomponovaná do krovu, sem přivádí doslova záplavu světla.

V dětských pokojích pak majitelé instalovali střešní okna Velux s úpravou proti přehřívání, která se dobře osvědčila.

Šatna jako ve wellness

K dobrému zdravotnímu stavu rodiny určitě přispívá i pravá finská sauna hned vedle koupelny. Před saunou a koupelnou je umístěna šatna.

Velká prostorná místnost s mnoha skříněmi nabízí spoustu úložného prostoru pro garderobu celé rodiny, umožňuje pohodlné oblékání a zároveň působí úhledně a uklizeně.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Ve velké šatně vedle ložnice rodičů je umístěna finská sauna. Saunování baví především děti a zároveň jednoznačně prospívá zdraví celé rodiny.

„To byl nápad architekta. Přesvědčil mě, abychom si udělali průchozí šatnu,“ vzpomíná pan Marek a popisuje, jak se mu jeho návrh zprvu nezdál. Nakonec tedy nechali zhotovit skříně na míru a každý člen rodiny tu má svoji kóji. Tohle řešení se nakonec ukázalo jako velmi praktické.

Jako ve Finsku

Dům se díky konstrukčnímu řešení vyznačuje výbornou tepelnou pohodou v létě i v zimě.

„Bydlíme tu tři roky, takže už jsme měli možnost si vyzkoušet různé teplotní rozdíly. Třeba v ložnici, kde nejsou střešní okna, ale jen předsunutá lodžie, bylo v létě příjemně i v těch největších vedrech,“ říká pan Marek. A jak se tu bydlí v zimě?

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Na pozemku vyrostl také zahradní domek s letní kuchyní, sezením, krbem a skladovacími prostory. Je architektonicky sladěn s domem. V průběhu stavby sloužil jako zázemí.

„Všude na zemi je podlahové topení. Máme tepelné čerpadlo se zemním kolektorem, takže v zemi je položeno asi 700 metrů trubek,“ vysvětluje majitel domu.

Topná soustava, která dům vyhřívá, má ještě podružný elektroměr, takže přesně ví, kolik z celkové spotřeby obnáší topení, ohřev vody atd.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Půdorys domu

„Zatím máme celkové náklady cca 28 000 Kč za rok, z toho vytápění a ohřev vody kolem 16 000 Kč. Okna máme i v dětských pokojích a ložnici stále otevřená a je pravda, že v zimě se občas ráno probudíme a v místnosti je kolem 4 °C… Ale zase jsme všichni otužilí a téměř nevíme, co je to rýma nebo kašel,“ směje se pan Marek.

Jana Vaňátková, www.mujdum.cz 

Technické údaje

Zastavěná plocha: 118 m²

Užitná plocha: 242 m²

Konstrukce: betonová základová deska a základové pasy, zdicí systém Porotherm profi Dryfix, vnější kontaktní zateplení (PPS 140 mm), stropy a schodiště železobetonové monolitické, dřevěný krov, střešní krytina Bramac

Výplně otvorů: okna dřevěná euro, profil 92 mm, s izolačními trojskly, dveře dřevěné do obložkových zárubní a posuvné – výroba na míru

Vytápění: zdroj energie tepelné čerpadlo NIBE, na zahradě zemní kolektor, podlahové teplovodní vytápění, krb s krbovou vložkou

Návrh stavby: Ing. Luděk Novotný

Zhotovitel: AV stav, spol. s r. o., partner programu Porotherm Dům Wienerberger

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám