Architektův klient měl ještě jeden důležitý požadavek. Protože je majitelem psa, přál si, aby dům pokud možno odpovídal také potřebám jeho čtyřnohého kamaráda. Samozřejmostí v tom případě byla zahrada, kde by si mohli oba užívat alespoň malého kousku přírody uprostřed města.

Vzhledem k omezeným prostorovým možnostem zahradu nebylo možné realizovat, před domem je ovšem relativně prostorný dvorek.

Jedním z požadavků klienta byla zahrada, kde by mohl relaxovat a kde by se mohl trochu proběhnout jeho psí přítel. Místo ní má alespoň pěkný dvorek.

Jedním z požadavků klienta byla zahrada, kde by mohl relaxovat, a kde by se mohl trochu proběhnout jeho psí přítel. Místo ní má alespoň pěkný dvorek.

Nový domek je doslova vmáčknutý do malé mezery v již existující zástavbě.

Nový domek je doslova vmáčknutý do malé mezery v již existující zástavbě.

V úzké mezeře mezi již existující zástavbou, na pozemku obdélníkového tvaru, vyrostl proto dům, jehož celý interiér je otevřený a propojený do jednoho celku, když je potřeba. Před něj ovšem architekt šachovým způsobem představil oku kolemjdoucího perforovanou stěnu z cihel, za níž se rozkládá zmiňovaná zahrada (nechybí na ní samozřejmě strom), a teprve za ní se zvedá fasáda vlastní stavby.

Zajímavým prostorem v interiéru je úzká galerie nad vstupem do domu.

Zajímavým prostorem v interiéru je úzká galerie nad vstupem do domu.

Společenská zóna domácnosti je v přízemí, kde na ni v exteriéru navazuje dvůr.

Společenská zóna domácnosti je v přízemí, kde na ni v exteriéru navazuje dvůr.

Interiér domu je otevřený, na čtyř desítkách metrů nabízí dost prostoru pro společenský život majitele i pro jeho soukromí a odpočinek.

Interiér domu je otevřený, na čtyřech desítkách metrů nabízí dost prostoru pro společenský život majitele i pro jeho soukromí a odpočinek.

Uspořádání interiéru, jenž se rozkládá na pouhých 40 čtverečních metrech, odpovídá přesně zadání klienta.

V přízemí na sebe plynule a logicky navazuje kuchyňská, jídelní a společenská zóna. Po dlouhém schodišti u stěny se pak vystupuje na loft, jenž je soukromým územím majitele. Zde je jeho ložnice a s ní i koupelna.

Loft slouží jako ložnice. V případě potřeby ji lze od ostatního prostoru v domě oddělit zatažením závěsu.

Loft slouží jako ložnice. V případě potřeby ji lze od ostatního prostoru v domě oddělit zatažením závěsu.

Toaleta je na úrovni loftu.

Toaleta je na úrovni loftu.

Příjemným rysem tohoto uspořádání je všeobecný pocit prostoru a vzdušnosti. Zároveň díky velké otevřenosti může všemi částmi domu snadno proudit vzduch a tím jeho vnitřek v horkých dnech přirozeně ochlazovat.

Velkoryse velký prostor vyhradil architekt kuchyni.

Velkorysý prostor vyhradil architekt kuchyni.

Z hlediska volby materiálu architekt vsadil na v místě nepříliš hojně zastoupenou cihlu pro vstupní bránu a zdi lemující zahradu. Tím objekt na první pohled výrazně odlišil od okolí a učinil jej specifickým.

Zároveň tímto jednoduchým způsobem navodil atmosféru větší spjatosti s přírodou, než jakou navozuje okolní zástavba.

Návrh domu

Návrh domu

FOTO: Nghia Architect

Teprve až vlastní dům je z betonu, který architekt na mnoha místech ponechává jako pohledový a využívá jej například i jako materiál pro pracovní pult kuchyně.

V interiéru tento materiál navíc podporuje pocit chladu, což se opět nejlépe uplatní v horkých letních dnech.