Hlavní obsah

Dům za cihlovou zdí, ve kterém bydlí muž a jeho pes

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladý muž, který se vrátil do své rodné Hanoje po několika letech strávených v zahraničí, si nechal v jedné z jejích ulic postavit malý domek. Přál si, aby mu nový domov nabídl dostatek soukromí k odpočinku, ale zároveň, aby byl také otevřený a on v něm tak mohl trávit příjemné chvíle ve společnosti svých přátel. Návrh domu svěřil vietnamskému architektovi Tuanu Nghia Nguyenovi ze studia Nghia Architect.

Foto: Tuan-Nghia Nguyen (10x)

Dům je na úzkém podlouhlém pozemku schován za perforovanou zdí z cihel.

Článek

Architektův klient měl ještě jeden důležitý požadavek. Protože je majitelem psa, přál si, aby dům pokud možno odpovídal také potřebám jeho čtyřnohého kamaráda. Samozřejmostí v tom případě byla zahrada, kde by si mohli oba užívat alespoň malého kousku přírody uprostřed města.

Vzhledem k omezeným prostorovým možnostem zahradu nebylo možné realizovat, před domem je ovšem relativně prostorný dvorek.

Foto: Tuan-Nghia Nguyen

Jedním z požadavků klienta byla zahrada, kde by mohl relaxovat a kde by se mohl trochu proběhnout jeho psí přítel. Místo ní má alespoň pěkný dvorek.

Foto: Tuan-Nghia Nguyen
Foto: Tuan-Nghia Nguyen

Nový domek je doslova vmáčknutý do malé mezery v již existující zástavbě.

V úzké mezeře mezi již existující zástavbou, na pozemku obdélníkového tvaru, vyrostl proto dům, jehož celý interiér je otevřený a propojený do jednoho celku, když je potřeba. Před něj ovšem architekt šachovým způsobem představil oku kolemjdoucího perforovanou stěnu z cihel, za níž se rozkládá zmiňovaná zahrada (nechybí na ní samozřejmě strom), a teprve za ní se zvedá fasáda vlastní stavby.

Foto: Tuan-Nghia Nguyen

Zajímavým prostorem v interiéru je úzká galerie nad vstupem do domu.

Foto: Tuan-Nghia Nguyen

Společenská zóna domácnosti je v přízemí, kde na ni v exteriéru navazuje dvůr.

Foto: Tuan-Nghia Nguyen

Interiér domu je otevřený, na čtyř desítkách metrů nabízí dost prostoru pro společenský život majitele i pro jeho soukromí a odpočinek.

Uspořádání interiéru, jenž se rozkládá na pouhých 40 čtverečních metrech, odpovídá přesně zadání klienta.

V přízemí na sebe plynule a logicky navazuje kuchyňská, jídelní a společenská zóna. Po dlouhém schodišti u stěny se pak vystupuje na loft, jenž je soukromým územím majitele. Zde je jeho ložnice a s ní i koupelna.

Foto: Tuan-Nghia Nguyen

Loft slouží jako ložnice. V případě potřeby ji lze od ostatního prostoru v domě oddělit zatažením závěsu.

Foto: Tuan-Nghia Nguyen

Toaleta je na úrovni loftu.

Příjemným rysem tohoto uspořádání je všeobecný pocit prostoru a vzdušnosti. Zároveň díky velké otevřenosti může všemi částmi domu snadno proudit vzduch a tím jeho vnitřek v horkých dnech přirozeně ochlazovat.

Foto: Tuan-Nghia Nguyen

Velkoryse velký prostor vyhradil architekt kuchyni.

Z hlediska volby materiálu architekt vsadil na v místě nepříliš hojně zastoupenou cihlu pro vstupní bránu a zdi lemující zahradu. Tím objekt na první pohled výrazně odlišil od okolí a učinil jej specifickým.

Zároveň tímto jednoduchým způsobem navodil atmosféru větší spjatosti s přírodou, než jakou navozuje okolní zástavba.

Foto: Nghia-Architect

Návrh domu

Teprve až vlastní dům je z betonu, který architekt na mnoha místech ponechává jako pohledový a využívá jej například i jako materiál pro pracovní pult kuchyně.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

V interiéru tento materiál navíc podporuje pocit chladu, což se opět nejlépe uplatní v horkých letních dnech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám