Hlavní obsah

Vodní živočichové inspirují architekty k návrhům obskurních staveb

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada tvůrců si dnes klade za cíl vytvořit předně objekt, který upoutá. Jeho estetické kvality jsou často až na druhém místě. Stavbám inspirovaným rybami, škeblemi a podobnými živočichy se zajímavost rozhodně upřít nedá. Jsou také velkou atrakcí pro děti, které mohou jejich infantilní podobu ocenit.

Foto: Profimedia.cz

Budova je rozhodně nepřehlédnutelnou místní dominantou.

Článek

Jednou ze staveb tohoto typu je sídlo rady pro rozvoj rybářství v indickém Hyderabadu. Stavba vypadá jako klasická modrá ryba. V budově se nachází předně kanceláře.

Výraznou stavbou je i další budova ve tvaru ryby s názvem Fishing Hall of Fame v Haywardu, v americkém Wiskonsinu. Budova slouží jako součást komplexu muzea rybářství. Zájemci si zde mohou například vychutnat zajímavý výhled z tlamy velkolepé ryby.

Foto: Profimedia.cz

Gigantická stavba v podobě ryby slouží rozvoji rybolovu.

Esteticky zdařilou stavbou je pak Universum Science Center ve tvaru škeble v německých Brémách.

Místní muzeum vědy je postaveno ze 40 tisíc dílů z nerez oceli a má tři podlaží, ve kterých je představován rozvoj technologií, lidstva i přírody. Muzeum pořádá interaktivní výstavy i multimediální akce.

Foto: Profimedia.cz

Z proskleného otvoru ve škebli jsou pěkné výhledy do okolí.

Nevšední zoomorfní stavbou je i hotel s názvem Kakadu Crocodile Hotel. Nachází se v Jabiru v Austrálii. Jeho tvar nejlépe vynikne při pohledu z výšky.

Interiéry čtyřhvězdičkového hotelu jsou zařízeny klasicky. V ´břiše´ krokodýla se nachází prostorný bazén a park. Nechybí ani prostor pro business setkání a konference.

Foto: Profimedia.cz

Stavby ve tvaru zvířat mají obecně za cíl zvýšit návštěvnost.

Tvarově nevšední stavby se obvykle zapisují do dějin architektury jako kuriozity. Jen málokdy se podaří skloubit rozumnou inspiraci s esteticky působícími liniemi. Celkem se to nedávno podařilo architektům stavby, která připomíná pterodaktyla. [celá zpráva]

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám