Blok domů v bezprostřední blízkosti řeky Temže vznikl v letech 1810-1811. Střízlivý výraz, typický pro georgiánský styl, oživují bíle rámovaná tabulková okna a výrazné spárování režného zdiva. Celá čtvrť byla během druhé světové války velmi poškozena a poté léta chátrala.

Přestože architekt využil pro novou část domu původní režné cihly, přístavba se nepodbízí svým sousedům a jasně dává najevo, že pochází ze současnosti.

Přestože architekt využil pro novou část domu původní režné cihly, přístavba se nepodbízí svým sousedům a jasně dává najevo, že pochází ze současnosti.

FOTO: Peter Landers

V osmdesátých letech se oblast bývalých doků a skladišť stala chráněnou zónou a zachránil ji nastupující trend přestavby industriálních budov na komfortní rezidenční zónu.

S tímto záměrem zakoupil manželský pár úzký čtyřpodlažní dům na rohové parcele, která přímo sousedí s doky.

Rozměry oken, hloubka zapuštění parapetu, zakřivení obvodové zdi, výška nadpraží a veškeré detaily fasády tvoří harmonickou řadu odvozenou od rozměrů cihly.

Rozměry oken, hloubka zapuštění parapetu, zakřivení obvodové zdi, výška nadpraží a veškeré detaily fasády tvoří harmonickou řadu odvozenou od rozměrů cihly.

FOTO: Peter Landers

„Jeho hlavní hodnotou bylo především klidné místo s osobitou atmosférou a velká zahrada,“ říká londýnský architekt Chris Dyson, kterému byla svěřena rekonstrukce na bydlení pro čtyřčlennou rodinu.

V hlavní části domu navrhl v přízemí kuchyni spojenou s jídelnou, v horních podlažích ložnici rodičů, pracovnu a dětské pokoje.

Protáhlý úzký boční trakt směrem do zahrady, který sloužil jako skladiště, byl zbourán a nahrazen moderní přístavbou z režného zdiva se zaobleným průčelím.

Ze vstupní haly se vchází přímo do jídelny. Masivní prkenné podlahy, profilované dveře, obklady a lišty a litinové radiátory dávají domovu autentický historický nádech.

Ze vstupní haly se vchází přímo do jídelny. Masivní prkenné podlahy, profilované dveře, obklady, lišty a litinové radiátory dávají domovu autentický historický nádech.

FOTO: Peter Landers

V přízemí se nachází hlavní vstup z ulice, malá koupelna a společný obývací prostor, v patře ložnice. Celkový design přístavby včetně kovových oken je čistě soudobý, bez zbytečných detailů.

Cihla k cihle…

Z každého kousku zdiva doslova čiší promyšlené uvažování, smysl pro tradici a poctivé řemeslo. Stavební práce začaly pečlivým rozebráním bouraného zdiva. Vytříděné staré cihly byly ošetřeny speciální historickou technikou, která zachovává jejich původní červenou barvu.

V interiéru je patrné zateplení obvodového zdiva zevnitř. Velké krbové těleso je analogií tradičních mohutných staroanglických krbů, zatímco kovová okna s bronzovými rámy jsou ryze moderní.

V interiéru je patrné zateplení obvodového zdiva zevnitř. Velké krbové těleso je analogií tradičních mohutných staroanglických krbů, zatímco kovová okna s bronzovými rámy jsou ryze moderní.

FOTO: Peter Landers

Také volba malty a metody spárování odpovídají dobovým zdicím technologiím. Zakřivení půdorysu, tvary detailů, rozměry zdiva včetně velikostí oken a dveří vycházejí z rozměrů cihly tak, aby ji nebylo třeba půlit.

Vzhledem k zachování jednotného rázu fasády je přístavba zateplena zevnitř. Aby se zamezilo kombinaci velkého množství materiálů, byly cihly použity i na zahradní zídky a další venkovní prvky.

Odkryté původní zdivo, litinová vana, prkenná podlaha s letitou patinou, moderní nerezová baterie a skleněné police – dokonale vyvážená kombinace starého s novým.

Odkryté původní zdivo, litinová vana, prkenná podlaha s letitou patinou, moderní nerezová baterie a skleněné police – dokonale vyvážená kombinace starého s novým.

FOTO: Peter Landers

„Použití režného zdiva spojuje staré s novým, návrh reflektuje sousedství starých cihelných budov, ale přístavba nepopírá, že je z dnešní doby,“ pokračuje Dyson.

„Je to hra mezi historií a moderním designem. Omezená paleta materiálů a pečlivě provedené detaily přispěly k harmonii a soudobé kvalitě.“

Režné cihly byly použity i na opravu zahradní zdi, schůdky a další venkovní prvky.

Režné cihly byly použity i na opravu zahradní zdi, schůdky a další venkovní prvky.

FOTO: Peter Landers

Rekonstrukce byla za jedinečný přístup architekta a promyšlené řešení vybrána mezi padesát nejlepších projektů, které se zúčastnily mezinárodní architektonické soutěže Brick Award 2016, vyhlášené společností Wienerberger.

Chris Dyson
Vystudoval architekturu na univerzitě v Oxfordu a v Glasgow. Pracoval v přední londýnské architektonické kanceláři James Stirling Michael Wilford, kde se stal partnerem, a jako umělecký ředitel Sir Terry Farrell´s Studio se podílel na velkých architektonických a urbanistických projektech po celém světě. V r. 2003 založil vlastní ateliér Chris Dyson Architects. Navrhl řadu rekonstrukcí v centrální části Londýna i památkově chráněných zónách, je členem britské Královské akademie architektů a nositelem řady prestižních ocenění.

Jitka Pálková, více na www.mujdum.cz