Velmi důležitou roli hrál pro mladé manžele pocit soukromí, který chtěli v domě mít. Odtud se proto odvíjí mírně neobvyklé uspořádání interiéru, i takový drobný detail, jakým je umístění vstupních dveří do domu.

Drobnou terénní nerovnost pozemku architekti využili jako jediný zatravněný povrch, který na pozemku zůstal.

Drobnou terénní nerovnost pozemku architekti využili jako jediný zatravněný povrch, který na pozemku zůstal.

FOTO: Yuta Yamada

Architekti totiž jeden z rohů stavby jakoby „vykousli“ a vytvořili chráněné, zastřešené zádveří. Z něj se vstupuje buď hlavními dveřmi na jedné straně do malé chodby, anebo na druhé straně, za rohem, prosklenými posuvnými dveřmi do obýváku, před nímž je dokonce maličkatá čtvercová terasa s dřevěnou podlahou.

Vchod do domu je ukryt za vnější fasádou. Vstoupit lze buď do malé chodby a odtud pak do jídelny, anebo přes malou dřevěnou terásku prosklenými posuvnými dveřmi do obýváku.

Vchod do domu je ukryt za vnější fasádou. Vstoupit lze buď do malé chodby a odtud pak do jídelny, anebo přes malou dřevěnou terásku prosklenými posuvnými dveřmi do obýváku.

FOTO: Yuta Yamada

Zvláštní zajímavostí je skutečnost, že nikde přímo naproti dveřím není umístěno okno.

Vstupní chodba

Vstupní chodba

FOTO: Yuta Yamada

Domek postavený na pozemku o výměře 198,3 m2 má pravidelný čtvercový půdorys a na zahradě zabírá plochu 61,42 m2.

Z chodby se vstupuje do jídelny, odkud vede schodiště do horního patra.

Z chodby se vstupuje do jídelny, odkud vede schodiště do horního patra.

FOTO: Yuta Yamada

Architekti jej nazývají Útulným domem, a není divu. V jeho interiéru velice bohatým způsobem použili dřevo. Nejmarkantněji je to patrné v přízemí, kde z něj postavili jakési jádro. Nejhlouběji do jeho nitra uložili koupelnu a šatnu. Před ně umístili kuchyň.

V interiéru domu je velkorysým způsobem využité dřevo, které jej činí útulným.

V interiéru domu je velkorysým způsobem využito dřevo, které jej činí útulným.

FOTO: Yuta Yamada

Až za stěnu jádra, ve skutečnosti na okraj plochy přízemí, uložili blíže vstupu jídelnu a na ni v pravém úhlu navazující obývací pokoj.

Prostor pod schodištěm je nápaditě řešen jako úložný.

Prostor pod schodištěm je nápaditě řešen jako úložný.

FOTO: Yuta Yamada

Po dřevěných schodech, pod nimiž je hezky řešený úložný prostor, se vystupuje do podkroví, kde je dětský pokoj, ložnice rodičů a komůrka.

Pohled z jídelny do obývacího pokoje

Pohled z jídelny do obývacího pokoje

FOTO: Yuta Yamada

Japonští architekti s precizností sobě vlastní využili i drobné terénní nerovnosti, která byla již od počátku na pozemku, a kterou by většina lidí okamžitě nechala vyrovnat.

Tým pracující pod vedením Sumioua Mizumota nerovnosti naopak využil, ponechal ji porostlou travou a otevření domu orientoval tak, aby bylo na tuto zatravněnou část odevšad dobře vidět.

FOTO: Yuta Yamada

I v koupelně se objevuje dřevo.

I v koupelně se objevuje dřevo.

FOTO: Yuta Yamada

Uspořádání přízemí: 1 - vstup, 2 - WC, 3 - jídelna, 4 - obývací pokoj, 5 - kuchyň, 6 - šatna, 7 - koupelna.

Uspořádání přízemí: 1 - vstup, 2 - WC, 3 - jídelna, 4 - obývací pokoj, 5 - kuchyň, 6 - šatna, 7 - koupelna

FOTO: ALTS Design Office (2x)

Uspořádání podkroví: 8 - dětský pokoj, 9 - ložnice, 10 - komůrka.

Uspořádání podkroví: 8 - dětský pokoj, 9 - ložnice, 10 - komůrka