Hlavní obsah

Mladá rodina má útulný domek, jehož interiéru vládne dřevo

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá rodina v japonském městě Udži, v prefektuře Kjóto, požádala architekty ze studia ALTS Design Office o návrh menšího domku. Pozemek, který měli majitelé k dispozici, nebyl příliš velký, přesto se podařilo vymyslet takovou stavbu, která je zajímavá a umožňuje užít si i výhled na část zahrady.

Foto: Yuta Yamada

Dům chránící soukromí svých obyvatel je v mnoha ohledech velmi zajímavě řešen.

Článek

Velmi důležitou roli hrál pro mladé manžele pocit soukromí, který chtěli v domě mít. Odtud se proto odvíjí mírně neobvyklé uspořádání interiéru, i takový drobný detail, jakým je umístění vstupních dveří do domu.

Foto: Yuta Yamada

Drobnou terénní nerovnost pozemku architekti využili jako jediný zatravněný povrch, který na pozemku zůstal.

Architekti totiž jeden z rohů stavby jakoby „vykousli“ a vytvořili chráněné, zastřešené zádveří. Z něj se vstupuje buď hlavními dveřmi na jedné straně do malé chodby, anebo na druhé straně, za rohem, prosklenými posuvnými dveřmi do obýváku, před nímž je dokonce maličkatá čtvercová terasa s dřevěnou podlahou.

Foto: Yuta Yamada

Vchod do domu je ukryt za vnější fasádou. Vstoupit lze buď do malé chodby a odtud pak do jídelny, anebo přes malou dřevěnou terásku prosklenými posuvnými dveřmi do obýváku.

Zvláštní zajímavostí je skutečnost, že nikde přímo naproti dveřím není umístěno okno.

Foto: Yuta Yamada

Vstupní chodba

Domek postavený na pozemku o výměře 198,3 m2 má pravidelný čtvercový půdorys a na zahradě zabírá plochu 61,42 m2.

Foto: Yuta Yamada

Z chodby se vstupuje do jídelny, odkud vede schodiště do horního patra.

Architekti jej nazývají Útulným domem, a není divu. V jeho interiéru velice bohatým způsobem použili dřevo. Nejmarkantněji je to patrné v přízemí, kde z něj postavili jakési jádro. Nejhlouběji do jeho nitra uložili koupelnu a šatnu. Před ně umístili kuchyň.

Foto: Yuta Yamada

V interiéru domu je velkorysým způsobem využité dřevo, které jej činí útulným.

Až za stěnu jádra, ve skutečnosti na okraj plochy přízemí, uložili blíže vstupu jídelnu a na ni v pravém úhlu navazující obývací pokoj.

Foto: Yuta Yamada

Prostor pod schodištěm je nápaditě řešen jako úložný.

Po dřevěných schodech, pod nimiž je hezky řešený úložný prostor, se vystupuje do podkroví, kde je dětský pokoj, ložnice rodičů a komůrka.

Foto: Yuta Yamada

Pohled z jídelny do obývacího pokoje

Japonští architekti s precizností sobě vlastní využili i drobné terénní nerovnosti, která byla již od počátku na pozemku, a kterou by většina lidí okamžitě nechala vyrovnat.

Tým pracující pod vedením Sumioua Mizumota nerovnosti naopak využil, ponechal ji porostlou travou a otevření domu orientoval tak, aby bylo na tuto zatravněnou část odevšad dobře vidět.

Foto: Yuta Yamada
Foto: Yuta Yamada

I v koupelně se objevuje dřevo.

Foto: ALTS Design Office

Uspořádání přízemí: 1 - vstup, 2 - WC, 3 - jídelna, 4 - obývací pokoj, 5 - kuchyň, 6 - šatna, 7 - koupelna.

Foto: ALTS Design Office

Uspořádání podkroví: 8 - dětský pokoj, 9 - ložnice, 10 - komůrka.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám