Hlavní obsah

Tři generace jedné rodiny bydlí v domě s nádherným výhledem

Novinky, nes

Na mexickém pobřeží Kalifornského zálivu, v městečku San Carlos Nuevo Guaymas, si početná rodina nechala postavit dům, který bude odpovídat potřebě všech jejích členů. Realizaci svého přání svěřila studiu Imativa Arquitectos. Architekti jejich dům nazvali Casa Sal.

Foto: Alexander Potiomkin

Dům pro tři generace jedné rodiny stojí v prudkém kopci. Kdo vstoupí dovnitř a vyhlédne z jeho teras do okolí, zatají úžasem dech.

Článek

Jak měli architekti možnost po příjezdu na místo posoudit, pozemek, na němž měl dům vyrůst, neměl právě ideální topografii. Byl velmi nepravidelně členitý.

Na druhé straně, výhled, který se z něj nabízel, patří k těm nejkrásnějším, které lze na světě spatřit. Alespoň podle jejich názoru.

Foto: Alexander Potiomkin

Dům je na pozemku, který je zespoda i zeshora ohraničen ulicí.

Foto: Alexander Potiomkin

Výrazná členitost domu není náhodná. Vzniká tak spousta stíněných prostorů, jak v exteriéru, tak v interiérů.

Foto: Alexander Potiomkin

Architekti zařídili okolí domu s maximální věrností místnímu stylu a vegetaci.

Rodina klientů sestává ze tří generací, přičemž tím, kdo s architekty komunikoval nad projektem domu nejčileji, byli prarodiče.

Byli to právě oni, kdo se rozhodl nechat si dům s celkovou plochou podlah 1200 m2 postavit a vytvořit tak pro celou rodinu příjemné zázemí a klidné prostředí, kde mohou žít všichni pohromadě, a kde přitom bude mít každý dostatek vlastního soukromí.

Foto: Alexander Potiomkin

Do domu se vstupuje ze zahrady na každém podlaží.

Foto: Alexander Potiomkin

Aby přechod z venku do vnitř domu nebyl tak drastický, je možné i v interiéru najít místa s podlahou z udusanéh hlíny, která je pokryty oblázky.

Bylo zřejmé, že dům bude třeba uspořádat tak, aby veškeré společenské prostory byly na straně směřující k oceánu. Samozřejmostí pak bylo vytvoření spousty venkovních ploch, navazujících na interiér domu, aby bylo možné veškeré aktivity rodiny kdykoli snadno přenést ven.

Logickým krokem pak byl návrh značně členité fasády, díky níž si stavba v podstatě sama stíní vnitřní prostory v horkých slunečných dnech a obyvatelé tudíž nemusejí vydávat tolik financí na její ochlazování.

Foto: Alexander Potiomkin

Velkou kuchyň je možné v případě potřeby uzavřít od ostatních místností a vytvořit v ní soukromí.

Foto: Alexander Potiomkin

Jídelna je v prvním patře.

Uspořádání domu je navrženo podle tradičního plánu. Přízemí slouží jako hlavní společenská zóna. Ze vstupní haly se proto přechází rovnou do obývacího pokoje a do jídelny. Na ně v exteriéru navazuje první velká terasa s bazénem. Odtud je nádherný výhled na město San Carlos.

Ke společenské zóně přisedá v interiéru kuchyň, jejíž uživatelce (uživatelkám) ovšem architekti ponechali možnost v případě potřeby izolovat se od rodinného ruchu a vytvořit si soukromé prostředí. Slouží k tomu velké posuvné dveře, jimiž lze tuto místnost uzavřít.

V přízemí je rovněž umístěna první dvojice soukromých pokojů, ovšem tak, aby pokud možno byly co nejvíce izolované od rušných místností.

Foto: Alexander Potiomkin

Interiér je zařízen v příjemných světlých barvách navozujících pocit lehkosti a vzdušnosti.

Foto: Alexander Potiomkin

V domě je celkem pět ložnic.

První patro je přístupné ze dvou míst. Buď po hlavním schodišti v interiéru, anebo přes venkovní schodiště, z nějž lze pak po cestě kolem domu dojít k horní nebo naopak spodní ulici, mezi nimiž se pozemek rozkládá.

V prvním patře je trojice ložnic pro další členy rodiny. Ani v tomto patře nechybí menší obývací pokoj určený pro společný život rodiny. I ten doprovází malá kuchyňka.

Druhé patro pak slouží primárně jako technické zázemí domu. Architekti ovšem nabízejí možnost využít je rovněž jako hřiště pro děti.

Foto: Alexander Potiomkin

jednotlivá podlaží domu jsou propojena společným schodištěm, jehož šachta je prosvětlována během dne slunečním světlem, jež do interiéru přivádí světlík.

Foto: Alexander Potiomkin

Z hlediska vzhledu není náhodou, že spodní patro má kamennou fasádu, která je volným pokračováním kamenitého terénu pozemku.

Také v interiéru je možné objevit plochy z udusané hlíny pokryté oblázky, aby přechod z exteriéru dovnitř domu nepůsobil tak násilně. Naopak horní podlaží mají již v kraji běžnou, čistě bílou fasádu.

Foto: Alexander Potiomkin

Výhledy, které se nabízejí z domu, považují architekti za jedny z nejkrásnějších na světě.

Foto: Alexander Potiomkin

Architekti vyčlenili v návrhu domu velkou plochu venkovním terasám.

Foto: Alexander Potiomkin

Bazén není sice navržen přímo jako nekonečný, ale díky svému umístění a prosklénému zábradlí nabízí podobný vizuální zážitek.

Zahrada kolem domu je osázena místní vegetací tak, aby působila co nejpřirozeněji. Nezarostlé části jsou opět pokryty oblázky.

Foto: Imativa Arquitectos

Uspořádání přízemí

Foto: Imativa Arquitectos

Uspořádání prvního patra

Foto: Imativa Arquitectos

Uspořádání druhého patra

Foto: Imativa Arquitectos

Uspořádání třetího patra

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Přenosná klimatizace ochladí i odvlhčí byt

Nastalo nejteplejší období roku, kdy se zvláště byty s orientací na jih a západ proměňují ve výheň. Řešením může být vestavěná, tedy takzvaná splitová...

Výběr článků

Načítám