Kouzlo silného dojmu, který dům ve většině diváků okamžitě vzbuzuje, spočívá v kontrastní kombinaci masivně vyhlížejících betonových panelů a naopak na pohled křehce působícího mřížoví vyřezávaného z teakového dřeva. (Mřížoví pochází z Bali.)

Na místnosti uvnitř domu v exteriéru přirozeně navazují terasy, jež jejich plochu významně rozšiřují.

Na místnosti uvnitř domu v exteriéru přirozeně navazují terasy, které jejich plochu významně rozšiřují.

FOTO: Sanjay Kewlani

Oplocení pozemku kopíruje materiálvou skladbu, jež upoutá kolemjdoucí na fasádách budovy.

Oplocení pozemku kopíruje materiálovou skladbu, jež upoutá kolemjdoucí na fasádách budovy.

FOTO: Sanjay Kewlani

Tento neotřelý a nápaditý vzhled není samoúčelný. Ve skutečnosti je řešením ne úplně šťastné polohy pozemku. Ten je totiž nejenom na křižovatce jedné rušné a jedné poklidné ulice, ale zároveň přímo za masivním, opět betonovým, plotem je zastávka autobusu.

Jedním z prvotních úkolů architektů proto bylo co nejvíce utlumit hluk z okolí, aby pokud možno nerušil obyvatele domu.

Mřížoví vyřezáváné z teakového dřeva pochází z Bali.

Mřížoví vyřezávané z teakového dřeva pochází z Bali.

FOTO: Sanjay Kewlani

Bezprostředně vedle domu je umístěn podlouhlý bazén. Kromě toho, že nabízí osvěžení obyvatelům domu pomáhá s jeho přirozeným ochlazováním.

Bezprostředně vedle domu je umístěn podlouhlý bazén. Kromě toho, že nabízí osvěžení obyvatelům domu, pomáhá s jeho přirozeným ochlazováním.

FOTO: Sanjay Kewlani

Zároveň však museli zohlednit klimatické podmínky, ve kterých stavěli. Dům musel být prostorný a pokud možno co nejotevřenější a nejchladnější, aby se v něm jeho majitelé v horkých dnech neupekli, anebo nemuseli platit zbytečně vysoké náklady na klimatizaci.

Dům má na úrovni prvního patra přesahující materiál, který ovšem neslouží jako ochoz, jeho úkolem je stínit interiér v přízemí.

Dům má na úrovni prvního patra přesahující materiál, který ovšem neslouží jako ochoz, jeho úkolem je stínit interiér v přízemí.

FOTO: Sanjay Kewlani

Obývací pokoj má dvojnásobnou výšku stropu.

Obývací pokoj má dvojnásobnou výšku stropu.

FOTO: Sanjay Kewlani

Právě přirozené ventilaci je podřízeno vnitřní uspořádání domu. Jeho srdcem je obývací pokoj s dvojnásobnou výškou stropu, z nějž dolů visí rozměrný vrtulový větrák.

Na obývák shlíží z úrovně prvního patra mezanin, na němž je umístěna knihovna, studovna a chodba vedoucí k ložnicím.

Přirozenou ventilaci uvnitř domu podporuje velký vrtulový větrák.

Přirozenou ventilaci uvnitř domu podporuje velký vrtulový větrák.

FOTO: Sanjay Kewlani

Kuchyň a další společenské místnosti jsou rovněž v přízemí, kde na ně v exteriéru navazují jednak terasy, a jednak podlouhlý bazén, jenž je umístěn tak, aby pomáhal ochlazovat interiér stavby.

V mezaninu shlížejícím na obývák je umístěna knihovna a studovna.

V mezaninu shlížejícím na obývák je umístěna knihovna a studovna.

FOTO: Sanjay Kewlani

Svým obyvatelům nabízí nejenom příjemné prostoředí k odpočinku ale také nebývalý výhled na město.

Dům nabízí nejenom příjemné prostředí k odpočinku, ale také nebývalý výhled na město.

FOTO: Sanjay Kewlani

O příjemné klima v hlavní ložnici, jež je umístěna v podkroví, se starají především hluboké přesahy střechy. Ty však nijak neomezují hezké výhledy, které v jinak hustě zastavěné lokalitě představují určitý unikát.

Půdorys přízemí: 1. Venkovní dřevěná terasa, 2. Obývací pokoj, 3. Televizní místnost, 4. Jídelna, 5. Kuchyň, 6. Toaleta, 7. Pokoj, 8. Bazén, 9. Venkovní dřevěná terasa

Půdorys přízemí: 1. Venkovní dřevěná terasa, 2. obývací pokoj, 3. televizní místnost, 4. jídelna, 5. kuchyň, 6. toaleta, 7. pokoj, 8. bazén, 9. venkovní dřevěná terasa

FOTO: Aamer Architects (2x)

Půdorys horního patra: 1. ložnice, 2. ložnice, 3. ložnice, 4. mezanin s knihovnou a studovnou

Půdorys horního patra: 1. Ložnice, 2. ložnice, 3. ložnice, 4. mezanin s knihovnou a studovnou