Hlavní obsah

Přestavěný bungalov zaujme nečekanou kombinací materiálů

23. 6. 2016, 6:12
Novinky, nes

Na křižovatce rušné a klidné ulice v Singapuru stával starý bungalov, který se majitelé rozhodli nechat přestavět. S přáním o návrh jeho nové podoby se obrátili na místní architekty ze studia Aamer Architects. Ti vytvořili dům, který na první pohled upoutá pozornost všech kolemjdoucích.

Foto: Sanjay Kewlani

Dům na první pohled zaujme kombinací křehkého dřevěného mřížoví a solidních betonových panelů.

Článek

Kouzlo silného dojmu, který dům ve většině diváků okamžitě vzbuzuje, spočívá v kontrastní kombinaci masivně vyhlížejících betonových panelů a naopak na pohled křehce působícího mřížoví vyřezávaného z teakového dřeva. (Mřížoví pochází z Bali.)

Foto: Sanjay Kewlani

Na místnosti uvnitř domu v exteriéru přirozeně navazují terasy, jež jejich plochu významně rozšiřují.

Foto: Sanjay Kewlani

Oplocení pozemku kopíruje materiálvou skladbu, jež upoutá kolemjdoucí na fasádách budovy.

Tento neotřelý a nápaditý vzhled není samoúčelný. Ve skutečnosti je řešením ne úplně šťastné polohy pozemku. Ten je totiž nejenom na křižovatce jedné rušné a jedné poklidné ulice, ale zároveň přímo za masivním, opět betonovým, plotem je zastávka autobusu.

Jedním z prvotních úkolů architektů proto bylo co nejvíce utlumit hluk z okolí, aby pokud možno nerušil obyvatele domu.

Foto: Sanjay Kewlani

Mřížoví vyřezáváné z teakového dřeva pochází z Bali.

Foto: Sanjay Kewlani

Bezprostředně vedle domu je umístěn podlouhlý bazén. Kromě toho, že nabízí osvěžení obyvatelům domu pomáhá s jeho přirozeným ochlazováním.

Zároveň však museli zohlednit klimatické podmínky, ve kterých stavěli. Dům musel být prostorný a pokud možno co nejotevřenější a nejchladnější, aby se v něm jeho majitelé v horkých dnech neupekli, anebo nemuseli platit zbytečně vysoké náklady na klimatizaci.

Foto: Sanjay Kewlani

Dům má na úrovni prvního patra přesahující materiál, který ovšem neslouží jako ochoz, jeho úkolem je stínit interiér v přízemí.

Foto: Sanjay Kewlani

Obývací pokoj má dvojnásobnou výšku stropu.

Právě přirozené ventilaci je podřízeno vnitřní uspořádání domu. Jeho srdcem je obývací pokoj s dvojnásobnou výškou stropu, z nějž dolů visí rozměrný vrtulový větrák.

Na obývák shlíží z úrovně prvního patra mezanin, na němž je umístěna knihovna, studovna a chodba vedoucí k ložnicím.

Foto: Sanjay Kewlani

Přirozenou ventilaci uvnitř domu podporuje velký vrtulový větrák.

Kuchyň a další společenské místnosti jsou rovněž v přízemí, kde na ně v exteriéru navazují jednak terasy, a jednak podlouhlý bazén, jenž je umístěn tak, aby pomáhal ochlazovat interiér stavby.

Foto: Sanjay Kewlani

V mezaninu shlížejícím na obývák je umístěna knihovna a studovna.

Foto: Sanjay Kewlani

Svým obyvatelům nabízí nejenom příjemné prostoředí k odpočinku ale také nebývalý výhled na město.

O příjemné klima v hlavní ložnici, jež je umístěna v podkroví, se starají především hluboké přesahy střechy. Ty však nijak neomezují hezké výhledy, které v jinak hustě zastavěné lokalitě představují určitý unikát.

Foto: Aamer Architects

Půdorys přízemí: 1. Venkovní dřevěná terasa, 2. Obývací pokoj, 3. Televizní místnost, 4. Jídelna, 5. Kuchyň, 6. Toaleta, 7. Pokoj, 8. Bazén, 9. Venkovní dřevěná terasa

Foto: Aamer Architects

Půdorys horního patra: 1. ložnice, 2. ložnice, 3. ložnice, 4. mezanin s knihovnou a studovnou

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků