Volit při podávání zákusků výraznější dekorativnost rozhodně není na škodu. Právě u tohoto chodu si můžeme dovolit i lehce kýčovité motivy, které by jinak působily nevhodně a nevkusně. Jde o druhy drobných ptáčků, motýlů, ovoce, květin aj.

Závěrečný chod si totiž zaslouží celkem velkolepé servírování. To si můžeme dovolit i díky jeho obecně menší velikosti porce, která dává prostor pro to nejkreativnější servírování.

Základní série ubrousků v pastelové barevnosti, která k dezertům nejlíp sedne.

Základní série ubrousků v pastelové barevnosti, která k dezertům nejlépe sedne.

FOTO: Paper + Design (2x)

Z hlediska barevnosti jsou obecně nejvhodnější světlé pastelové tóny typu starorůžová, bleděmodrá, vanilková, broskvová, levandulová apod. Tato barevná škála bude už na první pohled evokovat jemnost, sladkost a nadýchanost, což jsou vlastnosti, které by obecně většina dezertů měla mít.

Lehce kýčovité motivy růží a kopretin se v případě servírování dezertů snesou.

Lehce kýčovité motivy růží a kopretin se v případě servírování dezertů snesou.

FOTO: Ginger Ray (2x)

Pokud nechcete, aby servírování působilo lacině, vyhněte se lesklému provedení, volte spíš matnější, pudrové provedení.

Hodí se romantické motivy v podobě srdcí nebo plameňáků i ubrousky ladící ke stylu Provence s motivy divoké levandule.

Vhod přijdou i pestrobarevné ubrousky dekorované ptáčky. Ze zvířecích motivů se rozhodně vyhněte motivům hmyzu nebo ryb.

Vhod přijdou i pestrobarevné ubrousky dekorované ptáčky. Ze zvířecích motivů se rozhodně vyhněte hmyzu nebo rybám.

FOTO: Novinky

K tradičním dezertům typu lívanců, šišek, šátečků nebo bábovek se skvěle hodí klasické kostkované nebo puntíkované ubrousky v jednoduchých sytých barvách typu královská modř nebo jasně rudá.

Tradičnější dezerty si zalouží lehce retro motivy.

Tradičnější dezerty si zaslouží lehké retro motivy.

FOTO: Sweet Party Day, Luck & Luck, Postcards Home

Pokud se ale chystáte servírovat minimalisticky laděný dezert, kterému je vlastní jednoduchost tvarů i chutí, volte spíš uměřenější jednobarevné ubrousky nebo ty se střídmým geometrickým motivem.

Sázkou na jistotu jsou klasické vzory - kohoutí stopa nebo rybí kost.

Geometrické motivy volte při servírování jednoduchých dezertů.

Geometrické motivy volte při servírování jednoduchých moderních dezertů.

FOTO: Zimba

Mějte na paměti, pokud chcete, aby dezert působil větším a výraznějším dojmem, vyplatí se volit spíš drobnější motiv, na kterém se budou malé vzory mnohokrát opakovat. To je dobrý tip pro ty, kteří chtějí při dietě trochu ošálit zrak.