Hlavní obsah

Základní pravidla pro výběr postele

Novinky, nes

Výběru postele nevěnujeme často takovou pozornost, jaká by byla potřeba. Všichni sice víme, že v posteli trávíme v průměru třetinu života, ale při její koupi na to z nejrůznějších důvodů zapomínáme, nebo tento fakt prostě ignorujeme. A šetříme na nesprávných místech.

Foto: Donate

Postel s textilním čelem pro matraci, velikost 180 x 200 cm. Cena 48 990 Kč

Článek

Postel je alfou a omegou každé ložnice. Nejde přitom ani tak o její vzhled, ale především funkčnost.

Při výběru se proto nesnažíme upnout na jednu představu o budoucí podobě postele, kterou jsme si při plánování ložnice vytvořili, ale spíše se nejdříve ze všeho staráme o její vlastnosti, rozměry a pohodlí.

Foto: Johann Malle

Rustikální nábytek ve světlých barvách, ideálně s patinou a drobnosti s nádechem francouzského venkova, tak vypadá styl Provance. Postel Andromeda má rozměry 180x200 cm a stojí 64 900 Kč.

Jedním z hlavních omylů je domnívat se, že postel lze snadno pořídit přes internetový obchod, neboť je to pohodlnější a často i levnější. Pokud si nemůžeme postel fyzicky vyzkoušet, doslova si v ní alespoň chvíli na zkoušku poležet, nikdy nemáme dopředu jistotu, že je to ta pravá.

Mnohem vhodnějším místem pro koupi postele jsou proto specializované obchody s nábytkem, nebo rovnou studia věnovaná kvalitnímu spaní obecně. Právě tam také získáme nejvíce informací o tom, co se pro naše potřeby nejlépe hodí.

Češi a jejich spánkové zvyklosti
Více než polovina Čechů chodí spát již před půlnocí.
Deset Čechů ze sta má ložnici vymalovanou tmavou nebo křiklavou barvou.
Osm Čechů z deseti má na spánek klid, tedy místnost, ve které spí, je orientována do klidné části.
Tři Češi z deseti spí při roztažených roletách či žaluziích.
Polovina Čechů před spaním větrá.
Pět až šest Čechů z deseti spí v přetopené místnosti a před spaním se nají.
Téměř polovina Čechů chodí spát ve stresu, s myšlenkami na povinnosti a úkoly dalšího dne.
Každý desátý Čech spí na rozkládací pohovce.
Více než polovina Čechů nespí v noci sama.
Devět Čechů z deseti ráno budí budík.
Zdroj: Johann Malle

Samotný výběr postele můžeme začít správnou volbou šířky lůžka. Zdaleka si přitom nevystačíme jen s tradičním a překonaným rozdělením na jednolůžko a manželskou postel.

„Rozměr postele byste měli volit podle individuálního charakteru svého spánku a prostoru, který při něm potřebujete. Záleží tedy na tom, co je vám pohodlné, jak moc se v noci převalujete, a to samé platí i pro prostor partnera. Vyhnete se tak nočnímu okopávání i bitvě o svou polovinu postele, které vám ubírají na kvalitě odpočinku,“ říká Jakub Šoufek z Johann Malle.

Stejně důležitá jako šířka, je také správná délka lůžka. „Minimální délka postele se vypočítá tak, že k výšce člověka připočtete 25 cm, tzv. patní prostor, což odpovídá délce nataženého chodidla,“ říká Alena Jindráková z Blanář nábytek.

Foto: Blanář nábytek

Tzv. box-springy, jsou originálními designovými solitéry v interiéru ložnice. Model Karin, potažený koženkou, má rozměry 180x200 cm a včetně matrací se prodává za 19 451 Kč.

Pozornost věnujeme i výšce lehací plochy, a to nejen z důvodu pohodlného vstávání, ale i zajištění odvětrávání spodní lehací plochy, přičemž hygienické minimum je 25 cm.

Vlastní lehací plocha by pak měla být ve výšce 45 až 55 cm nad zemí. Přitom platí pravidlo, že starší lidé budou volit lůžko vyšší, aby při vstávání nemuseli zbytečně dělat pohyb podobný vstávání z dřepu.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám