Hlavní obsah

Grand Prix architektů získává Bílá věž v Hradci Králové s moderními prohlídkovými prvky

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězem soutěžní přehlídky architektonických prací dokončených v uplynulém roce - Grand Prix architektů - se stala rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové. Architektonickému atelieru Chmelík & partneři se podařilo vyzdvihnout krásu goticko-renesanční architektury této stavby a obohatit ji o audiovizuální prvky, díky kterým je prohlídka památky mnohem zábavnější.

Foto: archiv statutárního města Hradec Králové, Aleš Foff (archiv České ceny za architekturu)

Skvěle zrekonstruovaná Bílá věž získává ocenění Grand Prix architektů. Letos bude bojovat i o Českou cenu za architekturu.

Článek

Grand Prix architektů – Národní cenu za architekturu, pořádanou Obcí architektů mohou získat architekti, projektanti a výtvarníci. Cenu letos získala moderní stavba Bílé věže v Hradci Králové od stavitele Buriana Vlacha, kterou si vzali do parády v ateliéru Chmelík & partneři. Zvítězila v menší konkurenci zhruba padesátky staveb.

Architektům, památkářům a stavební firmě se podařilo zachovat rysy památky a obohatit ji o současné vzdělávací prvky - obrazovky, světla a reproduktory. Investorem bylo Statutární město Hradec Králové.

Stavbě se přezdívá Bílá věž díky zářivé barvě hořického pískovce, ze kterého vznikla. Ve věži je pak umístěn jeden z největších zvonů v Česku s názvem Augustin.

Rekonstrukce je přihlášena i do klání o Českou cenu za architekturu

Bílá věž bude také soutěžit v nově vzniklé soutěži s názvem Česká cena za architekturu, která je pro Grand Prix architektů i soutěžní klání Stavba roku výraznou konkurencí. Předávání Grand Prix architektů má pokračovat i v příštích ročnících.

V soutěži o Českou cenu za architekturu bude mít Bílá věž velkou konkurenci v podobě bezmála pěti set dalších přihlášených architektonických děl. [celá zpráva]

Bude zajímavé sledovat, zda se dostane přinejmenším do padesátky nejlepších.

Foto: Lukáš Pelech, archiv České ceny za architekturu

Zvon Augustin při působivém scénickém nasvícení.

Rekonstrukce trvala řadu let a je součástí plánu rozvoje města Hradec Králové. Za pozornost stojí moderní audiovizuální technologie, díky které je možné získávat řadu informací při jinak celkem rutinním výstupu na věž.

Krásu památky pak přibližuje i skleněný model věže, který vznikl v novoborských ateliérech Kolektiv a je vyroben z lepených bloků z extra čirého plochého skla. Díky nasvícení je model vizuálně velmi atraktivní.

Foto: archiv statutárního města Hradec Králové

Prohlídku věže oživují interaktivní a zábavné prvky.

V rámci rekonstrukce za desítky miliónů bylo také nahrazeno nevyhovující schodiště ocelovou konstrukcí se schody z masivního dubu s podsvícenými LED pásky, což přispívá k bezpečnějšímu pohybu při cestě věží. Interiér je také barevně sladěn a dominuje mu decentní industriální kovářská čerň.

O úspěšnosti rekonstrukce svědčí mimo jiné i fakt, že pomohla zvýšit návštěvnost památky.

„Průběžně k nám přicházejí tuzemští i zahraniční turisté, ale i architekti či historici, kteří si rekonstruovanou Bílou věž přijíždějí prohlédnout i z odborného hlediska,“ uvedl dříve Miroslav Franc, ředitel Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti, pod kterou Bílá věž funguje.

V porotě zasedla architektka Eva Jiřičná

Bílá věž byla vybrána ze staveb, které byly postaveny nebo rekonstruovány na území České republiky a které jsou něčím výjimečné. V rámci soutěže byly uděleny i další ceny v několika kategoriích.

Vítěze vybrala nezávislá odborná porota, ve které byla například Eva Jiřičná působící ve Velké Británii nebo architekt Petr Franta.

Pokud chcete nejlepší architektonický počin vidět na vlastní oči, Bílá věž je otevřena celoročně každý den včetně víkendů, vždy od 9 do 18 hodin kromě Štědrého dne. Vstupné pro dospělé přijde na 60 Kč. Za děti ve věku 6-15 let se platí 40 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám