Hlavní obsah

Stavba pro zaměstnance arboreta vznikla ze dřeva místních stromů

Novinky, nes

Vedení Národního arboreta ve Westonbirtu, v britském hrabství Goloucestershire, usoudilo, že je na území parku potřeba vybudovat dvě nové stavby. Jednou z nich měla být garáž na lesní techniku a druhou společenské centrum pro zaměstnance. Návrh budov, jež bylo nutno citlivě začlenit do prostředí parku, vytvořili architekti z Invisible studia.

Foto: Andy Matthews

V arboretu vyrostla dlouho chybějící budova pro zaměstnance. Její vzhled zapadá hezky do prostředí parku.

Článek

Vedení arboreta se s architekty dohodlo, že na stavbu použijí výhradně dřevo ze stromů v parku, které bylo z nějakých důvodů nutno pokácet. Stromy tak často stály do posledního okamžiku a v některých případech se ještě na poslední chvíli měnilo, které se doopravdy porazí a které nikoli.

Foto: Andy Matthews

Budovu pro zaměstnance postavili převážně z materiálu, který byl k dispozici na území arboreta.

Jinými slovy, proces návrhu a vlastní realizace budov byl velice živý a proměnlivý. Co by však většina architektů běžným klientům sotva trpěla, v tomto konkrétním a výjimečném případě brali designéři spíše jako zajímavou výzvu, s níž se pokaždé nakonec dokázali vypořádat.

Foto: Andy Matthews

Část domu má sloužit také jako sklad.

„Jedním z našich cílů bylo z ne zcela dokonalého materiálu vytvořit kvalitní a precizní stavby,” poznamenávají architekti.

Dalším velice důležitým aspektem bylo maximální využití možností arboreta. V praxi to znamenalo nejenom vytěžení materiálu na místě, ale zrovna tak i jeho zpracování. Tím se výrazně snížily náklady i dopad na okolí.

Foto: Andy Matthews

Interiér budovy je obložen překližkou ze dřeva vytěženého na území arboreta.

Foto: Andy Matthews

Budova má sloužit zaměstnancům jako zázemí, kde si mohou připravit něco k jídlu, v klidu se najíst a odpočinout si.

Obě nové budovy měly za úkol nahradit původní hrstku jiných, které byly porůznu roztroušeny po arboretu, a zaměstnanci tak trávili denně několik hodin jen přecházením mezi nimi.

Velká garáž pro veškerou techniku a konečně důstojné zázemí pro lesníky a další terénní pracovníky těmto nesnázím a zbytečným prodlevám konečně učinily přítrž.

Foto: Andy Matthews

Světlo do budovy přichází především plastovými panely, jimiž je vyplněna téměř celá čelní stěna domu včetně štítu.

Nová budova pro zaměstnance, jejíž interiér je obložen překližkou, slouží zároveň jako kuchyňka, jídelna a místo k odpočinku. Také je zde část vyhrazena jako sklad. Její interiér je zaléván příjemně difúzním světlem, které kromě několika oken a prosklených dveří přichází hlavně skrz čelní stěnu tvořenou matnými plastovými panely.

Foto: Andy Matthews

Z materiálu, který byl původně ne zcela perfektní, se architekti rozhodli navrhnout stavbu, která perfektní bude.

Foto: Invisible studio

Dispozice budovy pro zaměstnance

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám