Hlavní obsah

Zařiďte si soukromý odpočinkový koutek

Právo, Sylva Svobodová

Starožitný nábytek můžeme sehnat i levně. Buď v bazaru, nebo i na půdě u babičky. Na jaře ho vyneseme ven, vyprášíme, vyleštíme a vyčistíme. Při troše štěstí nasbíráme kousky, z nichž sestavíme odpočinkový sedací koutek.

Foto: WWW.LEANDER.CZ

Porcelán myjeme ručně. Starší kousky vyčistíme hadříkem namočeným v roztoku kyseliny citronové nebo silném roztoku soli. Porcelánová souprava z kolekce Mary Anne

Článek

Starožitný nábytek má rád stabilní vlhkost, nejlépe kolem 55 %. Ničí ho prudké teplotní výkyvy, zimní topná sezóna a blízkost radiátorů.

Foto: WWW.GALERIE22.CZ

Oválný stůl ožil pod rukou restaurátora. Materiál deska ořech v kombinaci s chromovým podnožím.

Foto: WWW.TON.EU

Sedák tvarovaný moderní technologií a spojení klasických ohybů a kulatiny. To je pohodlné křeslo Tram, sedací výška 84 cm, cena 11 010 Kč.

Dejme rovněž pozor na prudké sluneční paprsky přes okenní tabule, které staletému dřevu nesvědčí.

Nábytek leštíme jemným suchým flanelem a speciálními leštěnkami na starožitné kousky. Obsahují přírodní oleje, a nikoli silikon (v moderních přípravcích jsou mléčná čistidla, která sice nábytek vyčistí, ale také naruší polituru).

Foto: WWW.FLER.CZ

Kompletně restaurované a čalouněné křeslo Charivari ze třicátých let 20. století. Návrh Jindřich Halabala, materiál dřevo, látka.

Foto: WWW.FLER.CZ

Potahové látky ničí prach, proto je vždy jednou týdně vysajeme. Vybledlé barvy a vzory křesílka rozzáří studená voda s kapkou octa.

Většinu nečistot lze odstranit vlažným roztokem neutrálního mýdla a jemnou houbičkou.

Foto: WWW.GALERIE22.CZ

Jednoduchý kavárenský stolek v kombinaci leštěné dřevo – chromové nohy. Kousek vyrobený na míru je inspirovaný chromově funkcionalistickým nábytkem. Cena 7800 Kč.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám