Hlavní obsah

Reissigova vila se do dějin zapisuje jako první moderní obytný dům v monarchii

Novinky, Text: Jindřich Vybíral, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnská vila významného advokáta Karla Reissiga ze začátku 20. století byla současníky považována za první moderní obytný dům v monarchii. Po umělecké stránce bylo Reissigovo sídlo inspirováno tehdy hodně populární podobou tradičního útulného anglického domu.

Foto: Slavné vily Jihomoravského kraje

Vila s adresou: Hlinky 148, čp. 351, Brno 1 - Pisárky

Článek

Reissigova vila byla velkou šancí pro architekta Leopolda Bauera. Ten v necelých třiceti letech patřil k nejzajímavějším osobnostem vídeňské umělecké scény.

Své představy ale uskutečňoval hlavně v oblasti uměleckého řemesla, zatímco jeho projekty zůstávaly jen na papíře. Konečně se v roce 1901 objevil zákazník, který umožnil uskutečnění Bauerova prvního architektonického díla. Byl to právě prominentní brněnský advokát Karl Reissig, který si u architekta objednal projekt vily v nové zahradní čtvrti.

Foto: Slavné vily Jihomoravského kraje (výřez)

Vstup do vily kryje praktické stříška s jemným dekorem.

Stavba, která na základě Bauerova návrhu vznikla, svým obyvatelům nabízela veškeré pohodlí a zároveň přednosti jednoduchého života v souladu s přírodou.

Podle Bauerových návrhů bylo vytvořeno i vybavení. Jeho kvalita se dočkala uznání v řadě rakouských i zahraničních publikací.

Foto: Slavné vily Jihomoravského kraje

Stavba je rozlehlou vilou s decentním dekorem na fasádě.

Vila je volně umístěna v zahradě podle světových stran tak, aby obytné místnosti měly dost světla a vzduchu. Prostorový návrh byl odvozen od životního stylu majitele.

Foto: Slavné vily Jihomoravského kraje (výřeuz)

Interiér byl zařízený celkem jednoduše a účelně.

Hlavním prostorem, kde se odehrával rodinný život, byla patrová hala s krbem a schodištěm na ochoz. Z ní byly v přízemí přístupné společenské prostory a v patře ložnice.

Salón, knihovnu a jídelnu spojovaly s halou široké dveře, které umožňovaly rafinované průhledy. Výrazným rysem prostorového pojetí bylo typicky anglické vytváření intimních zákoutí s různou výškou podlah a stropů.

Aby vytvořil žádoucí „záhyby“, architekt Bauer zaklínil prostory vzájemně do sebe, takže vznikl větrníkový útvar.

Foto: Slavné vily Jihomoravského kraje (výřez)

V horním patrře nechybí celkem prostorný balkon.

Dveře a okna byly umístěny nepravidelně, podle potřeby, takže z jejich různých tvarů a velikostí jsou zvenčí čitelné funkce jednotlivých místností.

Majitelé měli k dispozici i zahradu včetně tenisových kurtů, kuželníku a bazénu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám