Hlavní obsah

Dlaždicová mozaika je opět v kurzu, vznikají i fosforeskující a samolepové varianty

Novinky, tnk

Mozaika se v interiérovém designu nedávno zase vrátila do módy. Nejde ale jen o klasickou verzi, ale i o její inovovanou podobu, která je vhodná do moderních interiérů. Trendy je nápaditá fosforeskující mozaika, dlaždicová mozaika v jednom tónu i mozaika coby podkladová stěna pro nábytek.

Foto: Spin Collective, Los Kachlos (2x)

Samolep inspirovaný mozaikou můžete nalepit rovnou na staré dlaždice. Pokud chcete vytvořit mystickou atmosféru v koupelně, sáhněte po fosforeskující mozaice.

Článek

Mozaiky dodávají interiérům jedinečný vzhled. Používají se nejen v kuchyních a koupelnách jako klasický obkladový materiál, ale stále častěji i v obývacích pokojích. Největší uplatnění mají drobné mozaiky předně v prostorech určených pro wellness a spa.

Nevšedním zpestřením je série mozaik Fosfo s fosforeskujícím efektem, která dokáže  prozářit intimní přítmí wellness či spa areálů i soukromých koupelen.

Speciální modely mozaiky se nabíjí světlem a ve tmě pak září. Pro dosažení tohoto efektu není nutné přímé slunce, naopak stačí umělé osvětlení. Jsou vyrobeny ze skla a jsou použitelné jako obklad i dlažba.

Foto: Los Kachlos

Fosforeskující mozaika se perfektně hodí na proscícení schodů v bazénu a zlepšení orientace ve wellness.

Kombinováním různých barev a vzorů je možné vytvořit originální interiérové prvky. Výhodou mozaiky coby obkladu je snadná manipulace, jednoduchá opravitelnost poškozených vzorů a možnost kreativní práce.

Klasický mozaikový obklad koupíte ve stavebninách jako lepenec v mřížce z papírové podložky nebo silikonového vlákna. Podle potřeby jej můžete velikostně celkem snadno variabilně upravit a použít třeba jako obklad na stěnu pod poličky.

Foto: Pellington Design

Mozaiková stěna na knihy a drobnosti na sebe upoutá pozornost.

Originální mozaika je v kurzu i v podlahovinách. Kombinování různých vzorů na dlaždicích se hodí hlavně do jinak velmi střídmě zařízených prostor. Podlaha na sebe totiž bude nutně strhávat pozornost a interiér bude působit zdobným dojmem.

Přílišné zdobnosti se můžete jednoduše vyhnout volbou dlaždic v jednotném barevném tónu.

Foto: Alhambra Home & Garden

V kurzu je podlahová mozaika různých vzorů, ale jedné barevnosti.

Pokud chcete na mozaiku naopak strhnout pozornost, pak se kombinace různých barev nebojte. To přijde vhod třeba u barových pultů v restauracích a kavárnách a všude tam, kde chcete k obloženému prostoru nalákat hosty.

Aby mozaika působila uceleným dojmem, vyplatí se vsadit na spojující prvek alespoň v oblasti motivů. Dobře vypadají třeba kombinace dlaždic s různými lidovými motivy. Právě s těmi si designéři v poslední době rádi hrají. [celá zpráva]

Foto: Alhambra Home & Garden, Etsy

Trendem je záměrné míchání dlaždic různých stylů i prolínání mozaikového vzoru s prvky disca.

Mozaiky se dnes vyrábějí z různých materiálů. Vznikají z keramiky, skla, přírodních kamenů, kovu a dokonce i ze dřeva či plastu.

Výhodou je, že mozaikové obklady můžete vytvářet i ze starých kachliček, pro které byste jinak těžko hledali uplatnění. Šikovný kutil si pak za pomocí lepidla ze střepů obloží rámeček, stěnu za kuchyňskou linkou nebo vázu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám