Hlavní obsah

Designéři stále častěji navrhují kousky inspirované lidovou kulturou

Novinky, tnk

Tradiční lidové prvky se stávají stylovým doplňkem moderních interiérů. Mladí designéři se totiž pro inspiraci začali obracet i do minulosti a vyzdvihují krásu tradičních tvarů, motivů i řemeslných technik.

Foto: Salim Issa, Novinky.cz

Zleva designér Michal Bačák a motiv z jeho kolekce mís a stolička s lidovým motivem z Polska od Patrycje Ochmanové.

Článek

V rámci letošního festivalu Křehký Mikulov, který představil tvorbu špičkových českých i zahraničních designérů, jako je Lucie Koldová, Olgoj Chorchoj, Daniel Piršč, Jakub Berdych a další byly představeny i novinky značky Křehký, jako například mísy Folk od Michala Bačáka.

Ten se pro tuto značku společně s dílnou Karla Hanáka z Násedlovic pustil do projektu keramických mís s ilustracemi inspirovanými folklóry Moravy i dalších divokých kontinentů. Navrhl ručně malované mísy inspirované tradicí habánské keramiky, která je typická pro jižní Moravu.

Foto: archiv, Novinky.cz

Mísa Folk od Michala Bačáka s motivem z ostrovů Panny Marie Krtínské a miska od Madaliny Telerové z Rumunska.

„Stejně jako jiné předměty koloniální lidové kultury i tyto mísy zobrazují každodenní i slavnostní život obyvatel určitých regionů. Jsou dokladem určité historické epochy. Jen je to celé drobná mystifikace,“ uvedl k mísám jejich autor Michal Bačák.

Designéři se dlouhodobě inspirují i cibulákovými vzory, které jsou pro český porcelán typické. Vzory s granátovými jablíčky (která připomínají cibuli) se ale objevují i na netradičních tvarech porcelánu, díky kterým mají moderního ducha.

Jako první s tímto nápadem přišel designér Maxim Velčovský, řada dalších se pak jeho tvorbou inspirovala.

Foto: Novinky.cz, Qubus

Martyna Pajakova přestavila tradiční keramiku z Polska, Maxim Velčovský se už před časem inspiroval tradičními českými cibulákovými motivy.

Za pozornost nedávno stál i tzv. Modrý workshop představující tradiční textilní techniku modrotisku v podání mladých designérů. Výsledky workshopu tradiční textilní techniky, který uspořádal designSupermarket společně s designérkou a lektorkou Alicí Klouzkovou během víkendu ve Strážnici na jižní Moravě, stály za to.

Studenti výtvarných oborů z různých českých škol měli příležitost prohlédnout si rodinnou dílnu s více než stoletou tradicí a seznámili se s téměř zapomenutou technikou modrotisku, kterou se svými návrhy pokusili vzkřísit.

Foto: Novinky

Sítotiskové textilie se opět vrací do interiérů.

V rámci poslední přehlídky současného designu v rámci designSupermarketu stála za pozornost i instalace s názvem Kořeny evropského designu spojující folklór a současný design.

Foto: Novinky

Dea Eva ze Slovinska vytvořila kolekci váz a svícnů připomínající špulky, Radoslaw Rolf z Polska navrhla místu inspirovanou krajkou.

Mezinárodní projekt poukázal na vliv tradice a folklóru v současném designu. Zapojil různé mladé autory ze sedmi evropských zemí, kteří se pokusili představit tradiční vzory a tvary v dnešním moderním pojetí.

Cílem projektu bylo spojit kořeny evropského designu a realitu současného každodenního života.

Foto: Novinky

Zleva: Söptei Eszter z Maďarska vytvořil protihlukovou stěnu z látky, Tomasz Drozds z Polska představil nové pojetí tradiční textilie.

Doplňky inspirované lidovými tradicemi se hodí do interiérů zařízených v klasickém nebo etno stylu. Jako solitéry ale vyniknou i v moderně řešených minimalistických interiérech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám