Hlavní obsah

Po mnoha letech se dočkali vysněného dvougeneračního bytu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželé po tomto panelovém bytě toužili už delší dobu, ale vždy jim nějakým způsobem unikl. Ve stejném domě v přízemí žili 20 let a sledovali střídání majitelů dvougeneračního bytu 4 + 1. Až jednou přišla řada na ně.

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Článek

Informace o prodeji bytu se k nim dostala včas, byt koupili, a protože měli v době rekonstrukce kde bydlet, začali s úpravami z gruntu.

Spojili se s bytovou designérkou Karlou Schmid, která jim pomáhala se zařízením pokoje v předchozím bytě, a začali probírat možné varianty proměny. Z dvougeneračního panelového bytu udělali velkorysý prostor, kde se oba cítí spokojeni.

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Aby byt volně dýchal

Zásadní velkou změnou bylo spojení kuchyně a obývacího pokoje. Kuchyňská zóna tvoří sice menší část celého prostoru, ale je velmi prostorná a paní Zuzana si ji nemůže vynachválit.

Foto: www.modernibyt.cz

Hodiny se k zařízení obývacího pokoje nehodily, ale v chodbě bezvadně dominují prostoru.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyňská sestava barevně koresponduje s pohovkou. Disponuje dostatkem úložného prostoru a velkou pracovní plochou.

„Kdybych nepoznala Karlu, tak bych tak praktickou kuchyň neměla. Podobné řešení bych sama nikdy nevymyslela a pohybovala bych se v zajetých kolejích. Vaření a pečení byl v mé staré kuchyni boj o každý centimetr a tady jsem to řešit nemusela. Navařila jsem tu v pohodě pro jedenáct lidí.“

Foto: www.modernibyt.cz

Úsporně zařízený otevřený prostor je vyladěn do tmavě červené a hráškově zelené. Nečekaně prostorná kuchyň zasahuje do prostoru jen málo a místnost si zachovává charakter odpočinkové zóny.

Foto: www.modernibyt.cz

Policová stěna nepůsobí díky střídání uzavřených a otevřených prostor nijak mohutně. Celkový dojem je dokončen vhodně zvoleným obrazem a stojací lampou na čtení.

Designérce se v propojené místnosti podařilo akcentovat relaxační atmosféru a vizuálně zdůraznit obývací pokoj, a přesto poskytnout majitelce dostatek prostoru na vaření a stolování.

Boční stěnu kuchyňské části kopírují na protilehlé straně skříňky, celá kuchyňská sestava s velkou pracovní deskou je pak ytongovou stěnou oddělena od obývacího pokoje. Rozkládací jídelní stůl je přistaven k boku kuchyňské sestavy a subtilnost mu dodávají transparentní plastové židle.

Foto: www.modernibyt.cz

Pokoji pro hosty dominuje vážková tapeta v oblíbené hráškově zelené barvě.

Tím se podařilo dosáhnout převládajícího vlivu obývací části tak, aby pokoj nepůsobil jako jídelna s kuchyňským koutem. Hráškově zelená v kombinaci s temnou červenou vnáší do místnosti veselou náladu.

V jednom stylu

Celý byt je prostoupen stylovou jednotou a odpovídá současnému modernímu trendu. Působí vzdušným dojmem, protože se zařizovacími předměty se zde šetřilo. Nebylo to ovšem na úkor úložných prostor.

Naopak návrhářka pomohla Karlovi a Zuzaně vybrat vysoce účelný nábytek, který nezahltí prostor, ale pouze dotvoří svou jednoduchostí interiér tak, aby se v něm příjemně žilo.

Foto: www.modernibyt.cz

V ložnici se opakuje motiv tapety s vážkami. V malých místnostech je důležité s velkými vzory pracovat obezřetně. Dekor vážek ale působí jemným dojmem.

V bytě je vidět, že zařizování probíhalo s rozmyslem a citem. Tomu odpovídá i výběr dekorativních předmětů, ať už jsou to obrazy na stěnách nebo jiné doplňky. Zdá se, že vše má své místo a že se i starší nábytek z původního bytu podařilo vhodně zakomponovat do nového interiéru.

To je případ postele, kterou si manželé koupili spolu s kvalitními matracemi a rošty a bylo by škoda ji vyhazovat.

Pan Karel ji přelakoval bílým lakem a nechal udělat nově čalouněné čelo, aby postel ladila se zbytkem zařízení. Tapeta na stěně se vzorem vážek dotváří lehkost interiéru.

Foto: www.modernibyt.cz

Do koupelny se vešla jak vana, tak proti ní sprchový kout s bezbariérovým přístupem. Barevná kombinace je elegantní a nadčasová.

Zmodernizovaná byla i koupelna, kam se vešla jak vana, tak i sprchový kout. Estetiku prostoru nenarušují ani spotřebiče, které jsou umístěny na místo druhého záchodu přeměněného na prádelnu.

Karla Schmid
Je známá i z televizního pořadu Jak se staví sen a již více než 8 let vede studio interiérového designu, jehož hlavní náplní je realizace kompletních rekonstrukcí rezidenčních i komerčních prostor.

Martina Paulová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám