Informace o prodeji bytu se k nim dostala včas, byt koupili, a protože měli v době rekonstrukce kde bydlet, začali s úpravami z gruntu.

Spojili se s bytovou designérkou Karlou Schmid, která jim pomáhala se zařízením pokoje v předchozím bytě, a začali probírat možné varianty proměny. Z dvougeneračního panelového bytu udělali velkorysý prostor, kde se oba cítí spokojeni.

Původní stav

Původní stav

FOTO: www.modernibyt.cz

Původní stav

Původní stav

FOTO: www.modernibyt.cz

Aby byt volně dýchal

Zásadní velkou změnou bylo spojení kuchyně a obývacího pokoje. Kuchyňská zóna tvoří sice menší část celého prostoru, ale je velmi prostorná a paní Zuzana si ji nemůže vynachválit.

Hodiny se k zařízení obývacího pokoje nehodily, ale v chodbě bezvadně dominují prostoru.

Hodiny se k zařízení obývacího pokoje nehodily, ale v chodbě bezvadně dominují prostoru.

FOTO: www.modernibyt.cz

Kuchyňská sestava barevně koresponduje s pohovkou. Disponuje dostatkem úložného prostoru a velkou pracovní plochou.

Kuchyňská sestava barevně koresponduje s pohovkou. Disponuje dostatkem úložného prostoru a velkou pracovní plochou.

FOTO: www.modernibyt.cz

„Kdybych nepoznala Karlu, tak bych tak praktickou kuchyň neměla. Podobné řešení bych sama nikdy nevymyslela a pohybovala bych se v zajetých kolejích. Vaření a pečení byl v mé staré kuchyni boj o každý centimetr a tady jsem to řešit nemusela. Navařila jsem tu v pohodě pro jedenáct lidí.“

Úsporně zařízený otevřený prostor je vyladěn do tmavě červené a hráškově zelené. Nečekaně prostorná kuchyň zasahuje do prostoru jen málo a místnost si zachovává charakter odpočinkové zóny.

Úsporně zařízený otevřený prostor je vyladěn do tmavě červené a hráškově zelené. Nečekaně prostorná kuchyň zasahuje do prostoru jen málo a místnost si zachovává charakter odpočinkové zóny.

FOTO: www.modernibyt.cz

Policová stěna nepůsobí díky střídání uzavřených a otevřených prostor nijak mohutně. Celkový dojem je dokončen vhodně zvoleným obrazem a stojací lampou na čtení.

Policová stěna nepůsobí díky střídání uzavřených a otevřených prostor nijak mohutně. Celkový dojem je dokončen vhodně zvoleným obrazem a stojací lampou na čtení.

FOTO: www.modernibyt.cz

Designérce se v propojené místnosti podařilo akcentovat relaxační atmosféru a vizuálně zdůraznit obývací pokoj, a přesto poskytnout majitelce dostatek prostoru na vaření a stolování.

Boční stěnu kuchyňské části kopírují na protilehlé straně skříňky, celá kuchyňská sestava s velkou pracovní deskou je pak ytongovou stěnou oddělena od obývacího pokoje. Rozkládací jídelní stůl je přistaven k boku kuchyňské sestavy a subtilnost mu dodávají transparentní plastové židle.

Pokoji pro hosty dominuje vážková tapeta v oblíbené hráškově zelené barvě.

Pokoji pro hosty dominuje vážková tapeta v oblíbené hráškově zelené barvě.

FOTO: www.modernibyt.cz

Tím se podařilo dosáhnout převládajícího vlivu obývací části tak, aby pokoj nepůsobil jako jídelna s kuchyňským koutem. Hráškově zelená v kombinaci s temnou červenou vnáší do místnosti veselou náladu.

V jednom stylu

Celý byt je prostoupen stylovou jednotou a odpovídá současnému modernímu trendu. Působí vzdušným dojmem, protože se zařizovacími předměty se zde šetřilo. Nebylo to ovšem na úkor úložných prostor.

Naopak návrhářka pomohla Karlovi a Zuzaně vybrat vysoce účelný nábytek, který nezahltí prostor, ale pouze dotvoří svou jednoduchostí interiér tak, aby se v něm příjemně žilo.

V ložnici se opakuje motiv tapety s vážkami. V malých místnostech je důležité s velkými vzory pracovat obezřetně. Dekor vážek ale působí jemným dojmem.

V ložnici se opakuje motiv tapety s vážkami. V malých místnostech je důležité s velkými vzory pracovat obezřetně. Dekor vážek ale působí jemným dojmem.

FOTO: www.modernibyt.cz

V bytě je vidět, že zařizování probíhalo s rozmyslem a citem. Tomu odpovídá i výběr dekorativních předmětů, ať už jsou to obrazy na stěnách nebo jiné doplňky. Zdá se, že vše má své místo a že se i starší nábytek z původního bytu podařilo vhodně zakomponovat do nového interiéru.

To je případ postele, kterou si manželé koupili spolu s kvalitními matracemi a rošty a bylo by škoda ji vyhazovat.

Pan Karel ji přelakoval bílým lakem a nechal udělat nově čalouněné čelo, aby postel ladila se zbytkem zařízení. Tapeta na stěně se vzorem vážek dotváří lehkost interiéru.

Do koupelny se vešla jak vana, tak proti ní sprchový kout s bezbariérovým přístupem. Barevná kombinace je elegantní a nadčasová.

Do koupelny se vešla jak vana, tak proti ní sprchový kout s bezbariérovým přístupem. Barevná kombinace je elegantní a nadčasová.

FOTO: www.modernibyt.cz

Zmodernizovaná byla i koupelna, kam se vešla jak vana, tak i sprchový kout. Estetiku prostoru nenarušují ani spotřebiče, které jsou umístěny na místo druhého záchodu přeměněného na prádelnu.

Karla Schmid
Je známá i z televizního pořadu Jak se staví sen a již více než 8 let vede studio interiérového designu, jehož hlavní náplní je realizace kompletních rekonstrukcí rezidenčních i komerčních prostor.

Martina Paulová, www.modernibyt.cz