Hlavní obsah

Mladá rodina má dům s detašovaným obývákem

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům s výrazně oddělenou soukromou a veřejnou zónou navrhli architekti ze studia ALTS Design Office mladé rodině se dvěma dětmi. Obě části odlišili na první pohled vzhledem i objemem.

Foto: Yuta Yamada

Dům na první pohled působí jako dva téměř samostatné objekty.

Článek

Dům, který je celý postaven jako dřevostavba, vyrostl ve městě Maibara, v japonské prefektuře Šiga. Rodina si přála mít jasně oddělené prostředí, kde bude trávit svůj společný život pohromadě, ovšem v soukromí.

Foto: Yuta Yamada

Nedílnou součástí projektu je velmi silné provázání interiéru obývacího pokoje se zahradou v exteriéru.

Na druhé straně společenský prostor, jímž obvykle bývá obývací pokoj, si přála mít uzpůsobený tak, aby jej mohli navštěvovat přátelé, aby byl v přímém propojení se zahradou a aby sem ostatní mohli téměř kdykoli přijít jen tak „nakouknout“.

Foto: Yuta Yamada
Foto: Yuta Yamada

Do obývacího pokoje se vstupuje v místě přímo proti hlavnímu vchodu do domu.

Architekti proto vymysleli neotřelé řešení a obývací pokoj vyčlenili mimo hlavní budovu. Vytvořili jej zvlášť, takže zvenčí to vypadá, jako by byl jen přístavbou k domu. Jeho interiér je provázán s interiérem domu, jeho exteriér ovšem nic společného s exteriérem hlavní budovy nemá.

Foto: Yuta Yamada

Architekti navrhli dům pro mladou čtyřlennou rodinu.

Foto: Yuta Yamada

Zatímco jedna ze stran je téměř celá otevřená, aby bylo možné obývací pokoj propojit se zahradou, ostatní jsou více či méně uzavřené, aby poskytovaly potřebné soukromí obyvatelům domu a jiech hostům před zvídavými pohledy z okolních domů.

Zatímco hlavní dům má čistě bíle omítnuté fasády, obývací pokoj je obložen dřevem. Stejné odlišnosti jsou v míře otevření obou objemů.

Zatímco hlavní dům působí spíše uzavřeným dojmem, kde pouze jeho delší stěny jsou otevřeny malými okny, téměř celá jedna strana obývacího pokoje je otevřena velikým posuvným oknem.

Foto: Yuta Yamada

Kuchyň je propojena pouze s jídelnou a je ukryta v přízemí hlavní části domu. Do obýváku se prochází přes chodbu.

Foto: Yuta Yamada

Dům je zařízen ve střízlivém poklidném stylu.

Dům s celkovou plochou podlah 124 m2 je kromě vyčleněného obývacího pokoje navržen podle běžného schématu. Denní zóna rodiny zastoupená jídelnou a kuchyní je umístěna do přízemí domu.

Obývací pokoj je přitom navzdory své poloze vůči domu ve skutečnosti z interiéru celkem přirozeně a snadno dostupný, je přímo naproti vstupu, vchází se do něj z chodby, stejně jako například do jídelny.

Foto: ALTS Design Office

Uspořádání domu: 1 - zádveří, 2 - vstup, 3 - jídelna s kuchyní, 4 - obývací pokoj, 5 - pokoj, 6 - koupelna, 7 - dětský pokoj, 8 - šatna, 9 - ložnice

Další místností přízemí je pokoj, který rodina může využívat jako společný, anebo jako hostinský. Horní patro domu slouží jako klidová zóna, je zde velký dětský pokoj, ložnice rodičů, toaleta a šatna.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Starý vagón se stal součástí nového domu

Když přišel architekt Takanobu Kishimoto z japonského ateliéru Container Design na pozemek svého klienta, okamžitě se nadchl pro starý železniční vagón, který...

Výběr článků

Načítám