Dům, který je celý postaven jako dřevostavba, vyrostl ve městě Maibara, v japonské prefektuře Šiga. Rodina si přála mít jasně oddělené prostředí, kde bude trávit svůj společný život pohromadě, ovšem v soukromí.

Nedílnou součástí projektu je velmi silné provázání interiéru obývacího pokoje se zahradou v exteriéru.

Nedílnou součástí projektu je velmi silné provázání interiéru obývacího pokoje se zahradou v exteriéru.

FOTO: Yuta Yamada

Na druhé straně společenský prostor, jímž obvykle bývá obývací pokoj, si přála mít uzpůsobený tak, aby jej mohli navštěvovat přátelé, aby byl v přímém propojení se zahradou a aby sem ostatní mohli téměř kdykoli přijít jen tak „nakouknout“.

FOTO: Yuta Yamada

Do obývacího pokoje se vstupuje v místě přímo proti hlavnímu vchodu do domu.

Do obývacího pokoje se vstupuje v místě přímo proti hlavnímu vchodu do domu.

FOTO: Yuta Yamada

Architekti proto vymysleli neotřelé řešení a obývací pokoj vyčlenili mimo hlavní budovu. Vytvořili jej zvlášť, takže zvenčí to vypadá, jako by byl jen přístavbou k domu. Jeho interiér je provázán s interiérem domu, jeho exteriér ovšem nic společného s exteriérem hlavní budovy nemá.

Architekti navrhli dům pro mladou čtyřlennou rodinu.

Architekti navrhli dům pro mladou čtyřčlennou rodinu.

FOTO: Yuta Yamada

Zatímco jedna ze stran je téměř celá otevřená, aby bylo možné obývací pokoj propojit se zahradou, ostatní jsou více či méně uzavřené, aby poskytovaly potřebné soukromí obyvatelům domu a jiech hostům před zvídavými pohledy z okolních domů.

Zatímco jedna ze stran je téměř celá otevřená, aby bylo možné obývací pokoj propojit se zahradou, ostatní jsou více či méně uzavřeny, aby poskytovaly potřebné soukromí obyvatelům domu a jejich hostům před zvídavými pohledy z okolních domů.

FOTO: Yuta Yamada

Zatímco hlavní dům má čistě bíle omítnuté fasády, obývací pokoj je obložen dřevem. Stejné odlišnosti jsou v míře otevření obou objemů.

Zatímco hlavní dům působí spíše uzavřeným dojmem, kde pouze jeho delší stěny jsou otevřeny malými okny, téměř celá jedna strana obývacího pokoje je otevřena velikým posuvným oknem.

Kuchyň je propojena pouze s jídelnou a je ukryta v přízemí hlavní části domu. Do obýváku se prochází přes chodbu.

Kuchyň je propojena pouze s jídelnou a je ukryta v přízemí hlavní části domu. Do obýváku se prochází přes chodbu.

FOTO: Yuta Yamada

Dům je zařízen ve střízlivém poklidném stylu.

Dům je zařízen ve střízlivém poklidném stylu.

FOTO: Yuta Yamada

Dům s celkovou plochou podlah 124 m2 je kromě vyčleněného obývacího pokoje navržen podle běžného schématu. Denní zóna rodiny zastoupená jídelnou a kuchyní je umístěna do přízemí domu.

Obývací pokoj je přitom navzdory své poloze vůči domu ve skutečnosti z interiéru celkem přirozeně a snadno dostupný, je přímo naproti vstupu, vchází se do něj z chodby, stejně jako například do jídelny.

Uspořádání domu: 1 - zádveří, 2 - vstup, 3 - jídelna s kuchyní, 4 - obývací pokoj, 5 - pokoj, 6 - koupelna, 7 - dětský pokoj, 8 - šatna, 9 - ložnice

Uspořádání domu: 1 - zádveří, 2 - vstup, 3 - jídelna s kuchyní, 4 - obývací pokoj, 5 - pokoj, 6 - koupelna, 7 - dětský pokoj, 8 - šatna, 9 - ložnice

FOTO: ALTS Design Office

Další místností přízemí je pokoj, který rodina může využívat jako společný, anebo jako hostinský. Horní patro domu slouží jako klidová zóna, je zde velký dětský pokoj, ložnice rodičů, toaleta a šatna.