Hlavní obsah

Milovníci geometrických tvarů nábytku si přijdou na své v expozici U Černé Matky Boží

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ti, kdo obdivují nábytek v kubistickém stylu, se mohou nechat inspirovat na stálé výstavě Český kubismus, která se právě otevřela. K vidění jsou nábytkové kusy s ostrými hranami od slavných designérských tvůrců, kteří se často věnovali i architektuře.

Foto: Novinky

K vidění jsou i naprosté designérské lahůdky. Třeba efektní a funkční vybavení interiéru, které Josef Gočár navrhl pro herce Národního divadla Otto Bolešku, nebo kubistická forma na bábovku a další fascinující kousky.

Článek

Nábytek v kubistickém stylu se představuje v nejslavnější stavbě v nejužším centru Prahy, v domě U Černé Matky Boží architekta Josefa Gočára.

I jeho návrhy jsou na výstavě k vidění. Jedním z nejvzácnějších kusů na výstavě je ostatně právě soubor nábytku Josefa Gočára, původně navržený pro jeho vlastní jídelnu.

Foto: Novinky

Nábytek do jídleny architekta Gočára je představen i na fotografii ilustrujícíc jeho původní umístění v interiéru.

Návštěvník si může prohlédnout soubory i samostatné kusy nábytku, interiérové doplňky z keramiky, skla a kovů, tapety nebo třeba plakáty.

Představena je i práce předních architektů a designérů, jakými jsou Pavel Janák, Josef Chochol, Vlastislav Hofman nebo Otakar Novotný. Výstava je bezpochyby i poctou kvalitnímu truhlářskému řemeslu.

Kubistický nábytek je spíš sochařským dílem

Kubistický nábytek v interiérech obvykle hodně vyniká. Jeho tvůrci ho totiž vytvářeli spíš jako umělecké dílo než jako užitný předmět. Ostré úhly tvarově odpovídají kubistickým dílům, která jsou na výstavě také k vidění.

Cílem řady tvůrců bylo, aby výraznou geometrickou formu nic nerušilo, nábytek tak zpravidla postrádá plastické dekorace.

Foto: archiv Uměleckoprůmyslového musea v Praze

K vidění je i bohatá paleta židlí různých geometrických tvarů.

Nová výstava Uměleckoprůmyslového muzea v Praze představuje český kubismus jako styl propojující různé druhy umění i architekturu.

V rámci výstavy je možné si prohlédnout i projekci slavné pražské kubistické architektury. Mezi ni nepochybně patří i první pražská kubistická stavba, dům U Černé Matky Boží, kde výstava probíhá.

Foto: Ondřej Kocourek, Gabriel Urbánek

Psací stůl z mořeného dubového dřeva s textilní výplní od Josefa Gočára a souprava na likér z čirého broušeného skla vrstveného modrým sklem, od Josefa Rosipala.

„Jsem velice ráda, že můžeme expozici, byť s malým zpožděním, otevřít. Je to jedinečná příležitost, jak prezentovat kubistické předměty z našich sbírek souborně v autentickém prostředí,“ říká ředitelka Uměleckoprůmyslového muzea v Praze Helena Koenigsmarková.

Foto: Ondřej Kocourek, Gabriel Urbánek

Čalouněné z mořené dubové dýhy navrhl Josef Chochol, popelník od z měkké kameniny s glazurou je od Vlastislava Hofmana.

Návštěvníci si také mohou v části výstavy vyzkoušet, jak se na takových kubistických židlích sedí. Podobnou zkušenost nedávno nabídl i designér Maxim Velčovský návštěvníkům přehlídky Designblok. [celá zpráva]

Foto: Novinky

Posaďte se prosím, vybízejí pořadatelé výstavy návštěvníky.

Výstava probíhá na adrese Ovocný trh 19, Praha 1. Otevřeno je každý den kromě pondělí v době od 10 do 18 hodin.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Na jaře příštího roku ke stálé expozici přibude krátkodobá výstava představující kubistické interiéry a exteriéry zachycené na fotografiích Josefa Sudka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám