Hlavní obsah

Na pražském Václavském náměstí vyrostl obří krmelec

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Václavském náměstí v Praze je k vidění obří krmelec – Pavilon designové přehlídky Designblok od studia a1architects. Dřevěná stavba v sobě ukrývá designové lampy a návštěvníkům umožňuje i odpočinek na lavičkách. Na pohodlí návštěvníků veletrhu letos myslel třeba i designér Maxim Velčovský a další autoři a firmy. Prohlédněte si, kde všude si můžete stylově odpočinout.

Foto: a1architects, archiv přehlídky Designblok

V netradičním pavilonu jsou k vidění například závěsné lampy Das Pop od Maartena Baase.

Článek

Netradiční výstavní objekt plný ukázek současného designu dává podle architektů Lenky Křemenové a Davida Maštálky divákům prostor oprostit se od mnohdy nedostupných a často zbytečných kousků, setrvat na čerstvém vzduchu, provětrat si hlavu i prohlédnout si designové objekty.

Jde o nenápadný a skromný poutač umístěný ve veřejném prostoru Václavského náměstí. Jednoduchá klasická podoba stavby zároveň připomíná, že kvalitní design je ten, který má jasnou funkci, je praktický a nevytváří líbivou iluzi.

Foto: a1architects, archiv přehlídky Designblok

Vystavené kousky v noci osvětlětlují pavilon.

Pavilon upozorňuje kolemjdoucí na samotnou akci Designblok 15. Zároveň nabízí ve veřejném prostranství prostor pro odpočinek a v podzimních dnech také střechu nad hlavou. Večer zároveň slouží jako světelný lampion s posezením.

A co bude s pavilonem po skončení přehlídky designu? „To je v režii organizátorů, každopádně se už ozývají zájemci z mysliveckých spolků,” uvedl Mašťálka.

Foto: Novinky

Spodní část krmelce slouží jako posezení při čekání nebo dešti.

Letošní vystavovatelé na pohodlí návštěvníků myslí o dost víc, než tomu bylo v minulých ročnících. Často tak potenciálním klientům umožňují zažít design „na vlastní kůži”.

V projektu Maxima Velčovského si vyzkoušejte různé typy židlí

Za návštěvu určitě stojí projekt slavného designéra Maxima Velčovského. V jeho hledišti si můžete vyzkoušet sezení na sedácích a opěradlech různých typů židlí a zjistit, jaký design vám osobně vyhovuje.

Foto: Novinky

Originální hlediště od Velčovského a firmy Sipral umožňuje vychutnat si krásu pohledu na secesní budovu Průmyslového paláce.

Zážitkovou návštěvu prezentačního prostoru letos připravila i značka Vitra, která nechává návštěvníky vyzkoušet si legendární kousky ze svých kolekcí.

V jejím dočasném pavilonu rozhodně neopomeňte možnost posedět si na židli Pantonce od slavného designéra Vernera Pantona, která je na trhu více jak půl století a stále patří mezi vyhledávané interiérové kousky do moderního interiéru. [celá zpráva]

Foto: Novinky

V rámci prezentačního prostoru firmy Vitra je možné si vyzkoušet třeba posezení na ikonické židli Pantonce.

Pokud přijdete na Designblok chvíli před otevírací dobou, můžete si osobně ´vyzkoušet´ design nových přístřešků na zastávkách a také moderní lavičky. Ten si mohou zájemci prohlédnout i v ulici Na Příkopě.

O nový městský mobiliář, který je také do velké míry otázkou boje outdoorových firem o současnou smlouvu s městem Praha na provozování reklam v rámci mobiliáře, se zasazuje designér Michal Froněk. [celá zpráva]

Foto: Novinky

Před vstupem do hlavní budovy si můžete čekání zpříjemnit vyzkoušením lavičky z navrhovaného nového městského mobiliáře pro Prahu.

Před vstupem na veletrh si můžete zkrátit chvíli i v dřevěné instalaci, která ze svého vrcholu umožní působivý pohled na Průmyslový palác, ale i na protější budovu Lapidária, kde se letos představují objekty a díla na pomezí designu a umění.

Foto: Novinky

Dospělí milovníci prolézaček a dětského světa si přijdou na své na cestě ke vstupu do Průmysového paláce.

V pravém křídle paláce je možné si odpočinout i na židlích od výrobce TON, který letos představuje své židle v umělecky ztvárněném provedení. Vyzkoušet můžete i sedací nábytek z Ikey, včetně pohovky nápaditě složené z aktuálních katalogů.

Podobné kousky z nepotřebných časopisů a knih byly k vidění v rámci loňského designSupermarketu a v interiérech jsou stále populárnější. [celá zpráva]

Foto: Novinky

Návštěvníky láká k posezení i venkovní vybavení v okolí vířivek Usspa.

Pokud hledáte na Designbloku inspiraci pro pořízení sedacího nábytku, věnujte pozornost křeslům s kovovou drátěnou konstrukcí, která se dostávají do módy. Na veletrhu je tento typ nábytku k vidění jak v retro verzi, tak i v rámci prezentací soudobých designérů.

Za pozornost stojí i křeslo od studentů z ČVUT FA Ústavu průmyslového designu s mohutným polštářovitým sedákem, které vypadá, jako by levitovalo v prostoru.

Vítanou novinkou je i závěsný masážní nábytek od designérky Lindy Vrňákové z Liv Design. Na Designbloku letos najdete i řadu dalších nápaditých kousků. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám