Tomu všemu je třeba přizpůsobit jak volbu materiálu, tak samotné konstrukce každé stavby. A právě v takových podmínkách vznikl i nejnovější příbytek pro turisty a horolezce na hoře Skuta ve Slovinsku.

Autory projektu jsou slovinští architekti ze studia Ofis Arhitekti, kteří spolupracovali s kolegy z ateliéru Akt II a třinácti studenty z Harvardské školy designu, kteří pracovali pod vedením architektů Roka Omana a Spely Videcnikové.

Architekti se snažili napodobit ráz okolní krajiny.

Architekti se snažili napodobit ráz okolní krajiny.

FOTO: Janez Martincic

Jejich cílem bylo navrhnout přístřeší pro bivak pod vrcholem hory Skuta v Kamnických Alpách, které nahrazuje původní, 50 let starou boudu. Týmu architektů bylo zřejmé, že má-li nový přístřešek vydržet minimálně stejně dlouho, musejí se zaměřit především na správnou volbu materiálů pro vnější obálku stavby. Musela být velice odolná a přitom lehká.

Horolezcům se z místa okolo boudy nabízí úchvatné pohledy.

Horolezcům se z místa okolo boudy nabízejí úchvatné pohledy.

FOTO: Anze Cokl

Zároveň se architekti snažili, aby výsledek působil na daném místě pokud možno co nejpřirozeněji. Aby nová bouda se svým okolím přirozeně komunikovala a zapadala do něj.

Konečná volba svrchního materiálu nakonec padla na rakouské „chytré elementy” Rieder Smart Elements na bázi betonu a skelného vlákna. Jejich vzhled i technické vlastnosti nejlépe splňovaly požadavky architektů.

O dalším projektu slovinského studia Ofis Arhitekti čtěte zde.
Interiér je navržen velice prostě.

Interiér je navržen velice prostě.

FOTO: Anze Cokl

Interiér přístřešku autoři návrhu pojali velice prostě. Je celý obložen příjemným dřevem, které už samo o sobě působí uklidňujícím dojmem a navozuje automaticky pocit útulna a tepla.

Důležité bylo, aby se do přístřešku pohodlně vešlo až osm horolezců najednou a v rámci možností v něm mohli přečkat nečas nebo noc.

Do přístřešku se najednou vejde až osm lidí.

Do přístřešku se najednou vejde až osm lidí.

FOTO: Janez Martincic

Přístřeší se skládá ze tří jednotek, které byly během jediného dne dopraveny vrtulníkem na místo, poté spojeny k sobě a samozřejmě též připojeny ke strategicky rozmístěným kotvicím prvkům zapuštěným do skály.

Každá z jednotek má jiný tvar. Tím přístřešek hezky imituje tvary okolní krajiny.

Jednotlivé části horské boudy vznikly kompletně v dílně. Architekti je pak nechali dopravit na nejbližší možné místo pod horu. Odtud je pak již odnesl pod vrchol vrtulník.

Jednotlivé části horské boudy vznikly kompletně v dílně. Architekti je pak nechali dopravit na nejbližší možné místo pod horu. Odtud je pak již odnesl pod vrchol vrtulník.

FOTO: Ofis Arhitekti (4x)

Čelní i zadní strana jsou téměř celé prosklené, takže se horolezcům z přístřešku nabízejí nádherné výhledy na okolní hory. Architekti k vyplnění stavebních otvorů použili izolační trojvrstvé sklo.

S upevněním a kompletací na místě pomáhali mj. i horolezci.

S upevněním a kompletací na místě pomáhali mj. i horolezci.

Projekt je dílem skupiny architektů a studentů designu a architektury.

Projekt je dílem skupiny architektů a studentů designu a architektury.