Hlavní obsah

Promyšlená rekonstrukce koupelny může přidat prostor navíc

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když dobře promyslíme proměnu koupelny, získáme prostor navíc. Jak? Můžeme ji rozšířit do chodby nebo vedlejší místnosti. Pomohou také úsporné koncepty koupelnového zařízení.

Foto: SOLODOOR

Posuvné dveře do pouzdra ušetří prostor především v malých bytech.

Článek

Zdánlivě zanedbatelný zisk 1 m2 nám umožní koupit větší vanu, případně umístit ji a zároveň sprchový kout. Existují úsporné skladby vany a umyvadel. Stačí se nejprve porozhlédnout po výrobcích určených malým koupelnám.

Při nadbytku prostoru sázíme na výrazné solitéry, jako jsou lenoška, květinová stěna nebo designová vana uprostřed místnosti.

Obklady a dlažba

Velkoformátové obklady a dlažba rozdělují zeď minimem spár. Hodí se proto do prostor menších rozměrů. Jsou-li navíc v jedné – nejlépe světlé – barvě, opticky místnost zvětší.

Foto: RAVAK

Vana se zástěnou a sprchou vyřeší dilema, zda sprchový kout, nebo vana.

Velké koupelny si mohou dovolit obklady a dlažbu menších rozměrů s výrazným vzorem nebo rozdělení barevně sjednoceného prostoru pásem obkladů s pestrým motivem.

Z materiálů volíme keramiku, obvykle pokládanou na upravený lepicí tmel. Sklo nebo celoskleněný obklad nalepíme na stěnu speciálním lepidlem, které udrží obklad i při zvýšené vlhkosti.

Foto: SAPHO

Obklady a dlažba menších rozměrů a různých tvarů jsou vhodné do větší koupelny. Naopak velkoformátový obklad a dlažba v jedné barvě prostor opticky sjednocují, a tím zvětšují.

Pozor! Podklad pro dlažbu i obklady je nezbytné vždy dokonale připravit, aby byl suchý, čistý, hladký a rovný.

Obkládáme-li svépomocí, používáme vždy ucelené sady prostředků určené pro konkrétní materiály a nejlépe od jednoho výrobce.

Dveře otočné či posuvné

Klasické otočné dveře zaberou při otevření v místnosti až 0,6 m2. Neměly by se otevírat směrem ke dveřím jiné místnosti a v plném otevření s nimi kolidovat, což bývá často problém v malých panelákových bytech.

V takovém případě můžeme změnit stranu otevírání výměnou dveří pravých za levé nebo naopak. O straně rozhodují panty. Když stojíme v místnosti proti otevřeným dveřím a máme panty po pravé ruce, jde o dveře pravé.

Foto: VIEGA

Sprchový kout působí vzdušně, zejména je-li bez vaničky, pouze s odtokovým žlábkem.

Kolizi otočných dveří vyřešíme třeba také investicí do harmonikových dveří nebo posuvných do zdi. Dvoje jednokřídlé dveře v jedné stěně lze zasunout do dvojitého pouzdra, a to nezávisle na sobě. Jde sice o větší investici, ale v dlouhodobém pohodlí a ušetřeném prostoru se vyplatí.

Dveře do koupelny musejí odolat vlhkosti, jinak se začnou v konstrukci kroutit a na povrchu bobtnat. Povrch musí být ošetřen několika vrstvami vodě odolného laku či jiného nátěru.

Foto: DŘEVOJAS

Závěsný nábytek v koupelně šetří místo, musí však jeho váze odpovídat nosnost příčky.

Necháváme-li staré zárubně, ale nejsme s nimi spokojeni, zvolíme obklad ocelových zárubní, do kterého můžeme osadit nové dveře.

Nábytek v koupelně

Povrch veškerého nábytku musí odolávat vlhkosti stejně jako dveře, nesmí mu vadit střídání teplot ani postříkání vodou. Aby vydržel dlouho, umístíme nábytek co nejdále od zdroje páry – vany či sprchového koutu. Po horké lázni koupelnu vždy pečlivě odvětráme.

Foto: TCHIBO

Víceúčelová nástěnná polička do malé koupelny z kvalitního kovu upraveného práškovou barvou. Rozměry 17 x 26 x 17 cm. Max. nosnost 5 kg. Cena 499 Kč.

Skříňky z MDF materiálu se ošetřují např. do povrchu desky vakuově zalisovanou speciální fólií, nebo jsou lakované polyuretanovými laky. Ošetřené musí být i hrany, olepují se PUR technologií. Vždy se informujeme u výrobce a nespoléháme na levné neodolné výrobky.

Foto: TCHIBO

Police z masivního kaučukového dřeva. Rozměry 65 x 49 x 28 cm. Cena 1090 Kč.

Jestliže chceme pořídit nábytek plastový, pak jedině z tvrzeného stabilního plastu. V koupelně může být i dřevo, ovšem nejlépe exotické, odolávající vlhkosti, např. teak, kaučuk.

Do malého prostoru se hodí závěsný nábytek, který místnost opticky provzdušní. Záleží také na nosnosti zdi. Někdy je nutné sádrokartonovou příčku vyztužit, např. železnou traverzou.

Vana versus sprchový kout

Koupelnová studia nabízejí více řešení pro jeden prostor malé koupelny. Úspory spočívají v menších rozměrech van a umyvadel, ale také v náhradě vany sprchovým koutem, ve vaně se sprchovou zástěnou, tvarově atypickou vanou či umyvadlem umístěným nad zúženou částí vany.

Foto: RAVAK

Koncept malé koupelny BeHappy umisťuje vanu, sprchu i umyvadlo k jedné straně stěny. Místo dveří průchozích na WC může být plná zeď a před ní např. pračka.

Sprchový kout může mít vaničku s odtokem, bezbariérový je dlážděný mírně vyspádovaný kout se zabudovaným odtokem. Kulaté odtoky ladí s obloukovým sprchovým koutem, kvadratické s hranatým. Existují také žlábkové odtoky umísťované ke stěně.

Osvětlení

Zejména v malé koupelně, kdo chce, oželí centrální svítidlo. Ideální jsou bodovky na vaně, na skříňkách, policích, po stranách zrcadla, které lze rozsvítit nezávisle na sobě.

Foto: RAVAK

Osvětlení v koupelně volíme bodové, a to na důležitých místech.

Vzhledem k tomu, že do koupelny většinou vstupujeme na kratší dobu, volíme místo úspornější žárovky s delším náběhem žárovku halogenovou. Vydrží 2000 hodin. Skládá se z wolframového vlákna nacházejícího se v kapsli s halogenovým plynem.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám