Hlavní obsah

Myslivecké trofeje se do moderních interiérů vracejí jako inspirace

Novinky, tnk

Morbidně působící kůže z divoké zvěře na stěnách a vycpaní dvanácteráci v jídelnách a obývacích pokojích na chatách a chalupách jsou dnes už víceméně minulostí. Do moderních interiérů se ale tento prvek vrací jako inspirace. Trofeje ale vznikají převážně z lepenky nebo překližky.

Foto: Studio ROOF (2x), DaWanda

K moderním dekoracím inspirovaným trofejemi patří zjednodušené geometrické tvary.

Článek

Dekorační parohy, samorosty, dojímavé sošky jelenů, srnek a koloušků byly velkým hitem interiérů éry socialismu. Objevovaly se hlavně v obývacích pokojích, ale nevyhnuly se ani ložnicím. Líbivý motiv si brzy získal status typického kýče.

Preparované lebky zvěře s parožím dnes působí v obytných interiérech morbidně. Dnes se tento po dlouhou dobu zatracovaný motiv opět vrací. Má ale jinou designovou podobu.

Foto: Design 55 Interiors, Bombus

Trofej může být vyřezaná z překližky nebo může vzniknout ze starých nevyužívaných map.

Lovecké trofeje zmíněné dekorace a nábytek připomínají jen lehce, zpravidla jim vévodí zcela jiný neživý materiál. Dekorace jsou jednoduché a působí vzdušně, čistě a uměřeně.

Trofeje i jejich imitace mají na první pohled upoutat

Lovecké trofeje s parohy měly v interiéru demonstrovat lovecké úspěchy svých majitelů. Jde o podobně prestižní objekt, jako jsou třeba sportovní poháry nebo diplomy.

Ten, kdo trofej získal, je na ni zpravidla hrdý a chce ji ukázat i návštěvám a vystavit ji k obdivu. Proto byly trofeje zpravidla umísťovány na dobře viditelná a reprezentativní místa ve společenských prostorech.

Foto: In-Spaces, Studio ROOF

Trofej připomínající buvola zapadne do interiéru v americkém business stylu. Kousky z kartonu do prostor inspirovaných severským stylem.

Ideální je trofeje umístit na čistou zeď. Nebojte se také výrazných barev, které na první pohled upoutají a dodají na zajímavosti. Oživit jimi můžete i obyčejné trofeje paroží na dřevěné řezbované nebo hladké podložce, které pak dobře zapadnou do pokojů mladších generací.

Foto: Etsy

Nebojte se staré trofeje natřít na výraznýmisvítivými barvami, které budí pozornost.

Tyto prvky můžete umístit i do koupelny, kuchyně nebo ložnice. Pak bude hned jasné, že mají působit hravě a originálně.

Foto: Sweetpea & Willow, Artisanti

Z klasického paroží mohou vzniknout i hodně netradiční trofeje v podobě praktických nábytkových kousků.

Interiérové doplňky s prvky loveckých trofejí se hodí do moderních interiérů zařízených v minimalistickém i industriálním stylu, kde vyniknou jako originální a výrazné solitéry.

Nejlépe ale zapadnou do interiéru v retro stylu šedesátých až osmdesátých let, kterému dodají na stylovosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám