Hlavní obsah

Cena Red Dot za design osvětlení letos patří lampám inspirovaným knihou nebo listem papíru

Novinky, tnk

Osvětlení inspirované sněhovou vločkou, knihou, mušlí nebo papírem letos získalo prestižní německé ocenění za design Red Dot Award. Zdobí je tak červený puntík, který má upozorňovat na inovativní design a dobrou kvalitu produktu.

Foto: Red Dot Award (6x)

Zleva: lampa Lumio navržená Maxem Gunawanem inspirovaná knihou a stolní lampa Tap od Filipa Havránka a Kristiny Lugonjy připomínající list papíru.

Článek

Jedna z nejprestižnějších světových cen za design Red Dot Award byl vyhlášena v německém Essenu. Uděluje se ve třech základních kategoriích - za produktový a komunikační design a za designový koncept.

Produkty mohou získat nejvyšší ocenění Best of Best (Nejlepší z nejlepších) nebo ocenění Vítěz či získat alespoň čestné uznání. Letos zaujala řada oceněného osvětlení, které udává nové trendy pro příští sezónu.

Foto: Red Dot Award

Zleva: závěsné svítidlo Pirouete designovali Malte Koslowski a Georg Dwalischwili a venkovní osvětlení Logico Garden od Michela De Lucchiho.

Cenu udělilo centrum Nordrhein Westfalen a porota ve složení třiceti osmi expertů v čele s mezinárodně uznávaným odborníkem na design, profesorem Dr. Peterem Zecem, prezidentem soutěže.

Porota pracuje každý rok v jiném složení. V kategorii „Osvětlení” hodnotí funkčnost, inovativnost i kvalitu lamp a lustrů.

Foto: Red Dot Award

Lustr Snowflake od Davida Trubridga.

Soutěž, založená Eero Saarinenem a Charlesem a Rayem Eamsovými, má dlouhou šedesátiletou tradici a mezi oceněnými najdeme ta největší designérská jména z historie i ze současnosti průmyslového a grafického designu.

Foto: Red Dot Award

Osvětlení Sidelite Round FerroMurano od Helmuta Heinricha.

Nejvyšší ocenění Best of the Best letos získalo zhruba 80 produktů, které porota ohodnotila i pro jejich ekologičnost, symbolickou a emocionální hodnotu.

Letos bylo oceněno hlavně extravagantnější subtilní osvětlení inspirované přírodními tvary. To vynikne hlavně ve střízlivě a jednoduše zařízeném interiéru, kde se stane výrazným solitérem.

Foto: Red Dot Award

Osvětlení Lovegrove Manta od Rosse Lovegrova a lampa z kolekce Alpha od Andrease Schalla a Philippa Fischera.

V kurzu je zmnožování několika osvětlení ze stejné kolekce, které v interiéru vykouzlí spirituální atmosféru. Trendy jsou i lustry složené z řady drobnějších kusů.

Foto: Red Dot Award

Osvětlení z kolekce Ikea PS navrhl David Wahl.

Vítězní výrobci mohou u svých produktů uvádět prestižní logo soutěže Red Dot. Výrazný červený puntík slouží jako mezinárodní vizitka dobrého designu.

Z českých firem letos zabodovala Škodovka i Tescoma

Klání je také příležitostí pro designéry a výrobce ukázat se na mezinárodním poli. Mezi oceněnými nechybí ani Češi. Letos získala ocenění značka Tescoma za hrnce Ultima a razítka na sušenky Delícia a čestné ocenění za provzdušňovač vína Uno Vino.

Bodovaly i Hestego a Škoda Machine Tool s vyvrtávačkou. Čestné ocenění získala i společnost Palatti ČR za stůl KT11, Kaper design za květináč, Škoda Auto za Škodu Fabia, Halla za osvětlení Sant. Designér Roman Kvita získal cenu za kolekci skleněného nádobí Sphere, Ravak byl oceněn za koupelovou sérii 10°.

Aktuálně je již vyhlášen ročník 2016, výrobci a designéři do něj tak mohou přihlašovat své produkty, a to libovolný počet. Účast je ale zpoplatněna - za včasné přihlášení zaplatí firmy přes sedm tisíc korun. Pokud vyhrají, zavazují se zaplatit další částku za prezentaci svého produktu v rámci soutěže.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám