Článek
Prkénka, která ve svém kulinářském pořadu proslavil kuchař Jamie Olivier, nechávají co nejvíc vyniknout kráse dřeva. Letokruhy by měly být viditelné, na krajích prkének není také na škodu kůra.
Je ale třeba počítat s tím, že při častém použití pravděpodobně odpadne. Patina ale není na škodu. Naopak, i staré dřevo a jeho přirozené praskliny mají svůj půvab.
Pokud chcete, aby vám prkénko co nejdéle vydrželo, volte jako materiál středně tvrdá až tvrdá odolná dřeva. Dobře poslouží třeba ořech, dub nebo akát. Za kvalitní exotická dřeva typu palisandr nebo teak si rozhodně připlatíte.
Prkénka by měla mít hodně výraznou kresbu a sytou barevnost. Aby si dlouho uchovala svou krásu, vyplatí se je jednou za čas ošetřit minerálním olejem.
Není vhodné prkénka hodně máčet ve vodě. Můžete je umýt menším množstvím vody s octem, pachu je zbaví citron a sůl.
Pokud se rozhodnete vytvořit si prkénko sami, vyhněte se švestkovému dřevu, které má tendenci se kroutit. Meruňka zase často praská. Budete-li prkénko používat jen k servírování, určitě se nebojte měkčích dřev typu smrk nebo borovice.
Prkénka se hodí hlavně pro servírování předkrmů. Hostům na nich můžete nabídnout drobné tapas, francouzské sýry nebo různé druhy uzenin.
Napište nám
Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?
Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.
Stolování můžete zpestřit i ubrusem s motivem klád dřeva a ubrousky s potiskem smrkové nebo březové kůry.