Prkénka, která ve svém kulinářském pořadu proslavil kuchař Jamie Olivier, nechávají co nejvíc vyniknout kráse dřeva. Letokruhy by měly být viditelné, na krajích prkének není také na škodu kůra.

Je ale třeba počítat s tím, že při častém použití pravděpodobně odpadne. Patina ale není na škodu. Naopak, i staré dřevo a jeho přirozené praskliny mají svůj půvab.

V kurzu jsou prkénka se zbytky kůry.

V kurzu jsou prkénka se zbytky kůry.

FOTO: Etsy

Pokud chcete, aby vám prkénko co nejdéle vydrželo, volte jako materiál středně tvrdá až tvrdá odolná dřeva. Dobře poslouží třeba ořech, dub nebo akát. Za kvalitní exotická dřeva typu palisandr nebo teak si rozhodně připlatíte.

Prkénka se skvěle hodí k servírování předkrmů.

Prkénka se skvěle hodí k servírování předkrmů.

FOTO: Eco Chic

Prkénka by měla mít hodně výraznou kresbu a sytou barevnost. Aby si dlouho uchovala svou krásu, vyplatí se je jednou za čas ošetřit minerálním olejem.

Není vhodné prkénka hodně máčet ve vodě. Můžete je umýt menším množstvím vody s octem, pachu je zbaví citron a sůl.

Pokud si potrpíte na pravidelnější tvary, volte takové prkénka, která mají krásně viditelnou kresbu dřeva.

Pokud si potrpíte na pravidelnější tvary, volte taková prkénka, která mají krásně viditelnou kresbu dřeva.

FOTO: Caulfield Country Boards, Clare Loves

Pokud se rozhodnete vytvořit si prkénko sami, vyhněte se švestkovému dřevu, které má tendenci se kroutit. Meruňka zase často praská. Budete-li prkénko používat jen k servírování, určitě se nebojte měkčích dřev typu smrk nebo borovice.

Šikovný kutil si dovede prkénka vyrobit sám z kmenů stromů.

Šikovný kutil si dovede prkénka vyrobit sám z kmenů stromů.

FOTO: Novinky

Prkénka se hodí hlavně pro servírování předkrmů. Hostům na nich můžete nabídnout drobné tapas, francouzské sýry nebo různé druhy uzenin.

Stolování můžete zpestřit i ubrusem s motivem klád dřeva a ubrousky s potiskem smrkové nebo březové kůry.