Hlavní obsah

V kurzu jsou prkénka s přiznanými letokruhy, využívají se hlavně k servírování

Novinky, tnk

Designéry už delší dobu inspiruje krása co nejméně zpracovaného dřeva a vytvářejí tak moderní stoličky a stolky ze špalků. V poslední době se v oblasti stolování začíná prosazovat i trend servírování pokrmů na prkénkách s viditelnými letokruhy.

Foto: Novinky.cz, Ikea

Prkénka mají co nejpřirozenější tvary a slouží předně k servírování.

Článek

Prkénka, která ve svém kulinářském pořadu proslavil kuchař Jamie Olivier, nechávají co nejvíc vyniknout kráse dřeva. Letokruhy by měly být viditelné, na krajích prkének není také na škodu kůra.

Je ale třeba počítat s tím, že při častém použití pravděpodobně odpadne. Patina ale není na škodu. Naopak, i staré dřevo a jeho přirozené praskliny mají svůj půvab.

Foto: Etsy

V kurzu jsou prkénka se zbytky kůry.

Pokud chcete, aby vám prkénko co nejdéle vydrželo, volte jako materiál středně tvrdá až tvrdá odolná dřeva. Dobře poslouží třeba ořech, dub nebo akát. Za kvalitní exotická dřeva typu palisandr nebo teak si rozhodně připlatíte.

Foto: Eco Chic

Prkénka se skvěle hodí k servírování předkrmů.

Prkénka by měla mít hodně výraznou kresbu a sytou barevnost. Aby si dlouho uchovala svou krásu, vyplatí se je jednou za čas ošetřit minerálním olejem.

Není vhodné prkénka hodně máčet ve vodě. Můžete je umýt menším množstvím vody s octem, pachu je zbaví citron a sůl.

Foto: Caulfield Country Boards, Clare Loves

Pokud si potrpíte na pravidelnější tvary, volte takové prkénka, která mají krásně viditelnou kresbu dřeva.

Pokud se rozhodnete vytvořit si prkénko sami, vyhněte se švestkovému dřevu, které má tendenci se kroutit. Meruňka zase často praská. Budete-li prkénko používat jen k servírování, určitě se nebojte měkčích dřev typu smrk nebo borovice.

Foto: Novinky

Šikovný kutil si dovede prkénka vyrobit sám z kmenů stromů.

Prkénka se hodí hlavně pro servírování předkrmů. Hostům na nich můžete nabídnout drobné tapas, francouzské sýry nebo různé druhy uzenin.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Stolování můžete zpestřit i ubrusem s motivem klád dřeva a ubrousky s potiskem smrkové nebo březové kůry.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám