Hlavní obsah

Kaplického obchodní dům Selfridges je jednou z nejvýznamnějších britských staveb 21. století

Britský deník The Independent ve spolupráci s aerolinkami British Ariways oslovil obyvatele Spojeného království s otázkou, co považují za největší architektonické skvosty 21. století ve své zemi. Ze 150 navržených budov Britové takto vybrali 21, mezi nimiž figuruje i obchodní dům Selfridges v Birminghamu. Autorem jeho návrhu je český architekt Jan Kaplický.

Foto: Profimedia.cz

Budova obchodního domu Selfridges v Birminghamu

Článek

Selfridges je dílem ateliéru Future Systems, jenž Kaplický založil po své emigraci do Velké Británie a který vedl až do své smrti v roce 2009. Výsledky ankety 21 nejvýznamnějších britských památek 21. století představil magazín High Life.

Před Kaplického budovou Selfridges se na předních příčkách umístil projekt Eden v Cornwallu, socha Anděl severu Antonyho Gormleye a katedrála sv. Michaela v Coventry.

Foto: Profimedia.cz

Povrch budovy pokrývá na 15 000 hliníkových disků.

V průzkumu trvajícím tři měsíce se vyslovily 2000 Britů. Do konečné podoby

žebříčku zasáhl tým britských expertů včetně prezidenta Královského institutu britských architektů Stephena Hoddera nebo ředitelky londýnské whitechapelské galerie Iwony Blazwickové.

Zmíněné dílo Jana Kaplického, budova birminghamského nákupního centra Selfridges, bylo dokončeno v roce 2003 a již o rok později získalo několik prestižních ocenění designu a technologií. Selfridges zaujme jak neotřelým exteriérem, který tvoří fasáda pokrytá 15 tisíci hliníkových disků na tmavomodrém pozadí, tak zajímavě a moderně řešeným interiérem.

Foto: Profimedia.cz

Stavba sklízí obdiv nejen díky nevšednímu vzhledu, ale i pro své vnitřní členění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám