Investoři spolupracovali s architekty z ateliéru Stempel a Tesar ještě před koupí domu, už tehdy žili v Praze 6 a v této lokalitě chtěli zůstat.

Architekti měli představu o tom, jaké bydlení manželé se dvěma dcerami potřebují a jaký je jejich rozpočet, a mohli jim tak po celou dobu poskytovat cenné rady. Několikrát je také přímo odradili od koupě domu, který by ani po rozsáhlé rekonstrukci nemohl splňovat jejich požadavky.

Vila na Hanspaulce se současným majitelům líbila už při první návštěvě, i když bylo jasné, že uvést ji do žádané podoby bude náročné.

Vstupní hala je vybavena velkým množstvím úložných prostor v dýze amerického ořechu. Vhodně je doplňuje podlaha z litého teraca.

Vstupní hala je vybavena velkým množstvím úložných prostor v dýze amerického ořechu. Vhodně je doplňuje podlaha z litého teraca.

FOTO: www.modernibyt.cz

„Zatímco zašlou krásu klasické prvorepublikové vily stačilo zvenčí lehce oprášit, aby se vila vyjímala jako zamlada, dispozice a interiéry současnému bydlení vůbec neodpovídaly. Navíc byla vila rozdělena po patrech na jednotlivé byty,“ vysvětluje Ing. arch. Jan Jakub Tesař, jeden z autorů celé realizace.

V hlavním obytném podlaží byly odstraněny všechny příčky a zůstala zde jen střední nosná zeď. Ta byla opatřena černým benátským štukem, který zcela popřel vzhled zdi.

V hlavním obytném podlaží byly odstraněny všechny příčky a zůstala zde jen střední nosná zeď. Ta byla opatřena černým benátským štukem, který zcela popřel vzhled zdi.

FOTO: www.modernibyt.cz

Všechny příčky pryč

Do fasády domu nebylo možné zasahovat už jen proto, že se nachází v památkově chráněné oblasti. Majitelka však dodává, že vzhled domu ani měnit nechtěli.

Interiér, který měl být podle ní především moderní, pohodlný a praktický, ale vyžadoval zásadní úpravy.

Bílou kuchyň v minimalistickém stylu doplňuje tradiční kámen travertin. Pracovní deska s bezespárým dřezem je z praktického corianu.

Bílou kuchyň v minimalistickém stylu doplňuje tradiční kámen travertin. Pracovní deska s bezespárovým dřezem je z praktického corianu.

FOTO: www.modernibyt.cz

„Co se týče půdorysů jednotlivých podlaží, odsouhlasili jsme hned první variantu. Při navrhování interiérů jsme si nechali poradit a spolehli se na znalosti a cit architektů. Nechali jsme se architekty přesvědčit na některé vychytávky, jako například centrální vysavač. Chtěli jsme také pokoj pro hosty, který by se dal případně použít i pro dlouhodobější použití.“

Knihovna vyrobená na míru vnáší do prostoru barvy pomocí knih, fotografií a keramických doplňků.

Knihovna vyrobená na míru vnáší do prostoru barvy pomocí knih, fotografií a keramických doplňků.

FOTO: www.modernibyt.cz

Vstupní podlaží bylo upraveno ke garážování dvou automobilů, jeho součástí je i technické zázemí, sklad a důstojný vstup do domu.

Hlavní obytný prostor je díky usazení vily ve svahu na úrovni nově vybudované zahradní terasy a zároveň o patro výš, než je ulice. Architekti zde odstranili všechny příčky, zůstala jen střední nosná zeď a výsledkem je velkorysý prostor, ve kterém na sebe plynule navazují jednotlivé funkční zóny.

Dětská koupelna je řešena velmi hravě. Hlavním prvkem je zde skříňová stěna s vestavěnými umyvadly ve žlutozelené barvě.

Dětská koupelna je řešena velmi hravě. Hlavním prvkem je zde skříňová stěna s vestavěnými umyvadly ve žlutozelené barvě.

FOTO: www.modernibyt.cz

Další podlaží je klidovou částí domu, je zde ložnice a dva dětské pokoje s velkými šatnami a vlastní koupelnou.

Koupelna rodičů působí elegantně díky množství skleněných ploch a kombinaci šedé, bílé a černé barvy.

Koupelna rodičů působí elegantně díky množství skleněných ploch a kombinaci šedé, bílé a černé barvy.

FOTO: www.modernibyt.cz

V podkroví se nachází pokoj pro hosty s vlastním zázemím. Hrubé stavební práce prodražila a prodloužila pouze skutečnost, že dům neměl pořádné základy, jinak vše probíhalo bez komplikací a v dohodnutém čase.

Dřevo v interiéru převládá. Použito je také na toaletě v hlavním obytném prostoru.

Dřevo v interiéru převládá. Použito je také na toaletě v hlavním obytném prostoru.

FOTO: www.modernibyt.cz

Příroda městu sluší

V interiéru převládají nadčasové neutrální odstíny.

„Chtěli jsme přírodní barevnost oživenou nějakým akcentem,“ popisuje majitelka domu, „trochu jsme se obávali černé stěny v obývacím pokoji, ale naštěstí jsme dali na rady architektů a s výsledkem jsme spokojeni. Od jara do podzimu je obývací pokoj zpestřen výhledem do zelené zahrady. Dalším barevným prvkem je knihovna zaplněná různými věcmi a v neposlední řadě je výrazným doplňkem obývacího pokoje obraz od studenta AVU Leoše Suchana.“

Právě nosná zeď natřená černým benátským štukem, tvořící kontrastní pozadí vestavěnému krbu v centru důstojného prostoru, se zde stala dominantním prvkem.

Svítidlo nad koženými pohovkami v obývací části bylo vyrobeno podle původního návrhu meziválečného brněnského architekta Arnošta Weisnera.

Svítidlo nad koženými pohovkami v obývací části bylo vyrobeno podle původního návrhu meziválečného brněnského architekta Arnošta Weisnera.

FOTO: www.modernibyt.cz

Kromě vstupu, kde je použito tradiční a velmi odolné teraco, převládají v celém domě dřevěné podlahy. Úložné prostory a obklady ve vstupní hale a na zábradlí schodiště jsou v dýze amerického ořechu. Další dřevo v podobě světlé břízy se objevuje na nábytku v hlavním obytném prostoru, který elegantně skrývá toaletu a odcloňuje kuchyňský kout.

Právě kvalitní přírodní materiály, čisté linie, umírněná barevnost a především praktické členění prostoru vrátily prvorepublikovou vilu na Hanspaulce do současnosti, aniž by přitom potlačily krásu jejího původu.

Autoři projektu Prof. Ing. arch. Ján Stempel (1959), Ing. arch. Jan Jakub Tesař (1981)
Ján Stempel, absolvent fakulty architektury Technické univerzity v Budapešti, začal svoji praxi v dnes již legendárním ateliéru SIAL pod vedením prof. Masáka a prof. Hubáčka. Vítězný soutěžní návrh a následná realizace pavilonu Expo v Seville ve Španělsku se staly podnětem vzniku kanceláře A. D. N. S. V roce 2004 ukončil Ján Stempel dlouholeté partnerství ve firmě a v praxi pokračoval samostatně. Od roku 2012 působí na Fakultě architektury ČVUT v Praze jako vedoucí Ústavu navrhování I. V roce 2008 založil studio Stempel a Tesar architekti společně s Janem Tesařem, který studoval na prestižní univerzitě v Delftu v Nizozemí a na Fakultě architektury ČVUT v Praze. Během pobytu v Nizozemí pracoval v renomované kanceláři Jeanne Dekkers architektur.

Jana Polomová, www.modernibyt.cz