Hlavní obsah

Celodřevěná vila továrníka Bartelmuse má oblíbené prvky architekta Jurkoviče

Novinky, Text: Alexandr Skalický st., editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavný architekt Dušan Jurkovič navrhl v Novém Městě nad Metují působivou vilu pro rodinu továrníka Roberta Bartelmuse, která dobře ilustruje jeho architektonický vkus. Nechybí jí lidové prvky, přiznané trámoví, použití dřeva na fasádě i v interiéru, vikýře a drobné balkóny.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Vila s adresou: Nové Město nad Metují, Ve Vilách čp. 1138

Článek

Stavba stojí na mírném jihozápadním svahu v blízkosti lesa. Je celodřevěná, na podezdívce z hrubě otesaného kamene z místní usazené horniny - opuky. Jednoposchoďová stavba je nepravidelně členěná a má složitou skladbu střech, balkónů a vikýřů.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

I nábytek v interiéru má lidové prvky.

Jurkovič tvořil své stavby jako organický celek vypracovaný do posledního detailu v jednotném stylu. Ucelenou stylovou podobu dostala vila nejen zvnějšku, ale má ji i vybavení interiéru.

Trámový strop ve velké síni a přilehlých pokojích přízemí je ukázkou dokonalého konstruktivního a zároveň dekorativního myšlení architekta. Jurkovič byl znalcem dřevěné lidové architektury z prostoru Karpat a přebíral odtud dekorativní motivy, včetně tvarování trámů.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Vilu krášlí přiznané trámoví.

Členitost zastřešení ukazuje na Jurkovičovu inspiraci v dřevěné pravoslavné architektuře východního Slovenska a Karpat.

Interiéru dominuje hlavní prostor velké obytné místnosti, na kterou navazují další menší prostory. Tento společenský střed vily zdůrazňovala anglická tradice.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Stavbě nechybí vikýřč, které měl architekt Jurkovič v oblibě.

Ústřední síň má výšku přes dvě podlaží vily, rohové schodiště směřuje k ložnicím v poschodí. Interiérové nábytkové vybavení tvoří unikátní kusy inspirované rustikálností lidové tradice, v dekorativnosti se ale zároveň prozrazuje vliv secesního stylu.

Foto: autorský tým Slavné vily Královéhradeckého kraje

Nákres vily ilustruje řadu čistě dekorativních prvků na fasádě.

Malebnost celku vily ovlivňuje barevnost uplatněná v celém interiéru, od skladby konstrukcí až po výběr závěsů, koberců a potahových dekorativních látek. Vše je laděno v teplých červenavých, modravých a žlutohnědých tónech.

Objekt vily zůstal až do roku 1993 jako celek v původním, dobře udržovaném stavu se všemi podrobnostmi tak, jak vilu opustila rodina továrníka Roberta Bartelmuse. Nový vlastník po roce 1993 musel zajistit rekonstrukce zanedbané údržby, ale celek zůstává stále původní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám