Hlavní obsah

K vile továrníka Karla Baziky patří i architektonicky zdařilý zahradní altán

Novinky, Text: Klára Hodaňová, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vila továrníka Karla Baziky v Bystřici pod Hostýnem a jeho ženy Anny, dcery starosty a místního podnikatele, vznikla přestavbou vily otce nevěsty. Stavba vyrostla na krásném místě v přírodě nedaleko za městem, na svahu vedoucím pod sv. Hostýn, na kterém je slavné poutní místo.

Foto: autorský tým Slavné vily Zlínského kraje

Vila s adresou: Bystřice pod Hostýnem, Lázně 550 a prostorný zahradní altán

Článek

Anna Baziková měla zřejmě ráda místo s překrásným výhledem do okolního rovinatého kraje. Vypracováním projektu manželé pověřili zkušeného architekta Karla Kotase, který se po svém úspěšném působení v Brně a v Moravské Ostravě přemístil do Prahy.

Plány komplexu, kterému vévodí dvoupatrová vila, dobře zasazená do svažitého terénu, vznikly v letech 1938 a 1939. Architekt Kotas pro manžele Bazikovy také navrhl letní domek – bungalov.

Foto: autorský tým Slavné vily Zlínského kraje

Chloubou prostoru se staly kvaliní dřevěné parkety.

Pro umístění přízemní stavby bungalovu architekt dobře využil vyvýšeného místa za vilou. I přes velkorysé architektonické řešení, které bylo určitě podpořeno dobrými finančními možnostmi stavebníků, architekt ve svém díle respektuje prostředí, do kterého jsou umístěny jednotlivé objekty rodinného sídla. Stavby jsou dostatečně reprezentativní a ladí s tradičním stylem stavitelství v Hostýnských horách.

Jedinečnost architektonického řešení dokazuje stavba bungalovu. Objekt je přikryt střechou s velkým přesahem. V interiéru je velký obytný prostor s krbem, posezením a barovým pultem s prosklenou, do harmoniky skládanou stěnou. Z ní jsou výhledy do vzrostlé lesní krajiny.

Foto: autorský tým Slavné vily Zlínského kraje

V areálu vily nechybí ano menší kuželna.

Použité materiály jsou čistě přírodní. Došky na střeše z dlouhé rovné slámy jsou podepírané dřevěnými sloupy, nechybí cihlová dlažba a komínové těleso krbu z lomového kamene. Původní dřevěný nábytek má prvky lidového řemesla.

Foto: autorský tým Slavné vily Zlínského kraje

Dřevěné obložení dodává interiéru na útulnosti.

Do rodinného sídla továrníka Baziky byla po vyvlastnění umístěna ubytovna žáků Střední nábytkářské školy, a to samozřejmě přineslo řadu nevhodných zásahů do architektury stavby.

Přesto zůstala jasná původní dispozice a zachovalo se hodně detailů z doby výstavby. Vila i letní domek působí autenticky.

V devadesátých letech proběhla celková revitalizace areálu pro účely rekreačního zařízení „Sola gratia" provozovaného evangelickou církví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám