Hlavní obsah

Módní pěstování bylinek v etažérech, závěsných i nástěnných systémech

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pěstování vlastních čerstvých bylinek si v posledních letech oblíbilo hodně Čechů. Pokud už bylinky pěstujeme, volíme zpravidla více různých druhů najednou. Máme pro vás tipy na stylové pěstování řady bylinek ve větším množství na jednom místě.

Foto: Design3000.de (3x), Novinky.cz

Nástěnná bylinková zahrádka slouží i jako živý obraz. Rostliny můžete ve velkém na stěně pěstovat i za pomoci klasických květináčů v závěsném systému.

Článek

Výrobci a designéři vnímají oblibu pěstování a proto navrhují stále více praktických systémů na bylinky, které na balkónech šetří místo.

Trendem se staly několikapatrové etažéry na truhlíky a květináče a také nástěnné systémy. V nich jsou bylinky usazeny v pěstební matraci, kde se vytvoří kapsy, do kterých je rostlina zasazena.

Foto: Design3000.de

Na terasách oceníte pojízdnou bylikovou zahrádku ve vozíku připomínajícím gril i jednoduchý dřevěný etažér s prostornými truhlíky.

Některé bylinky je možné pěstovat i celoročně. Jde například o rozmarýn, tymián nebo odolnou saturejku.

Závěsné květináče si žádají odolné bylinky

Bylinky se v interiéru mohou stát i hlavní dekorací kuchyně. Efektně a trendy vypadají například závěsné květináče. Pokud budete vybírat bylinky do těchto květináčů, vyplatí se investovat do druhů na kvalitním pěstebním substrátu.

Bylinky by měly být ideálně předpěstované a v dobrém stavu se zeminou s přídavkem rašeliny. Pokud se jim nedaří tak, jak byste si představovali, volte organické hnojivo, kterým můžete bylinky hnojit jednou za čtrnáct dní.

Doma je také třeba bylinky častěji zalévat.

Foto: The Design Gift Shop

Závěsný systém na pěstování bylinek ze stropu s názvem Sky Planter Mini šetří prostor ve stísněných malých kuchyních.

Hodně oblíbenými se staly okenní systémy na bylinky. Je třeba ale mít na paměti, že různé typy bylinek si žádají různá místa pro pěstování.

Slunečné nevadí mateřídoušce, saturejce, tymiánu, šalvěji, oreganu nebo rozmarýnu. Slunce by nemělo dlouhodobě žhnout naopak na mátu, bazalku, meduňku nebo na libeček.

Foto: Design3000.de

V minimalistických bytech vyniknou horizontální nebo vertikální systémy na pěstování bylinek.

Pokud už máte na bylinky prostor jen na slunečném místě, můžete rostlinám pomoci udržet vlhkost kameny umístěnými na zemině, případně můžete vespod nádoby vytvořit vrstvu z kamínků. Ta zajistí dostatek vzduchu pro kořeny a zabrání trvalému podmáčení.

Foto: Ikea, Novinky.cz

Zleva: bylinkový etažér Socker pomůže efektivně využít rohy balkonů nebo teras. Bylinky můžete pěstovat i pohromadě ve velkých objemných květináčích.

Mezi nejoblíbenější pěstované bylinky Čechů patří pažitka, bazalka, máta a petržel. Jde o bylinky, které jsou u nás běžně k sehnání. Tyto informace přinesl průzkum společnosti Tesco, který se uskutečnil letos v únoru na online panelu agentury Perfect Crowd. Průzkumu se zúčastnilo 400 respondentů od osmnácti let.

Necelá třetina dotazovaných uvedla, že začala s pěstováním jenom proto, aby využila prostor na zahradě či balkóně.

Foto: Annabel James, Pixers

Zleva: zkombinujte živé bylinky na parapetu s tapetou na kuchyňské lince.

Čerstvé bylinky do dnešních domácností bezpochyby patří a dovedou vkusně zpestřit kuchyňskou linku i zazelenit městský balkón.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Interiér pak můžete doladit například i fototapetou, prostíráním nebo ubrusem s motivem bylinek. Tyto prvky nejlépe zapadnou do stylu Provence. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Zdraví pěstované v květináči

Všichni víme, že přílišné solení jídla zdraví neprospívá, protože zatěžuje ledviny a zvyšuje krevní tlak. Když aspoň částečně nahradíme sůl bylinkami, pokrm...

Bylinky jako přírodní sedativa na zklidnění

Problémy s usínáním a vnitřním napětím má stále více lidí. Nedostatek spánku potom vyvolává stres, nervozitu, nesoustředěnost – což paradoxně zase vede...

Výběr článků

Načítám