Hlavní obsah

Fotograf koní má moderní mezonet v bývalé konírně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve městě, jako je Londýn, se musí s místem šetřit. Nejenže je ho málo, ale každý čtvereční metr v lukrativních částech města má téměř cenu zlata. Když si známý britský fotograf Mike Penn koupil byt v bývalé konírně, požádal o jeho rekonstrukci studio TG architekta Thomase Griema.

Foto: www.modernibyt.cz

Požadavkem majitele bytu byla maximální otevřenost a vzdušnost prostoru. Obývací pokoj ještě opticky prodlužuje zajímavě řešené osvětlení v dubovém obložení zadní stěny.

Článek

Mikovou základní potřebou bylo vytvořit prostorný, světlý a vzdušný domov, do kterého se nenásilně začlení i fotografické studio.

Práce architekta pro něj nebyla žádnou neznámou, a proto věděl, že z bývalé konírny je architekt schopen vyprojektovat důstojný kreativní prostor.

Foto: www.modernibyt.cz

Studio plní funkci pracovny i obývacího pokoje. Tady Penn probírá s klienty nové projekty a pak na nich pracuje u stolu Loop na židli Cyborg.

Až na kost

Projekt začal velkou úpravou exteriéru domu, kdy byl dům doslova jako cibule oloupán na holé zdivo. Okna byla vyměněna, některá zvětšena nebo protažena až k podlaze a byl jim přidělen malý balkónek.

Odhalené pálené cihly mohly směle kontrastovat s uhlazeným nábytkem a dekoracemi.

Foto: www.modernibyt.cz

Úložný prostor řešil architekt na míru vyrobenými skříněmi, jejichž jednolitost narušil funkčně dekorativní nasvícenou nikou. Unavilo vás hledání ve skříni? Posaďte se.

Ani centimetr nazbyt

Při řešení dispozice mezonetového bytu si Griem pohrál s dostupným prostorem a vytěžil ho na maximum. Přízemí obsadilo Mikovo studio – v příjemně zařízené a domáckým dojmem působící studovně u stolu od dánské značky Hay a na židli od Magis pracuje Mike na nových projektech, které probere s klientem pohodlně usazeným do měkké pohovky Pimlico z oblíbeného Conran Shopu.

Foto: www.modernibyt.cz

Černý kuchyňský ostrůvek kontrastuje s bílou sestavou. Dubová podlaha je spojovacím prvkem celého podlaží. Jednoduché linie jsou doplněny stojací lampou a Pennovou fotografií.

Zbytek přízemního prostoru patří ložnici pro hosty, která má samostatnou koupelnu. V prvním patře zabírá celou šířku budovy obývací pokoj a kuchyň.

Tyto dvě zóny logicky a funkčně spojuje velký jídelní stůl. Mike trval na maximálně otevřené dispozici a světlém interiéru. Výsledek je víc než uspokojivý.

Foto: www.modernibyt.cz

Ložnice pro hosty je zařízena jednoduše v neutrálních přírodních barvách. K ní přiléhá koupelna a šatna.

Světlá dubová podlaha, promyšlený systém osvětlení, optické triky a rafinované přetažení dubových prken z podlahy na stěnu obývacího pokoje a přidané podsvícení, okenní tabule dosahující od podlahy ke stropu – to vše je koktejl vedoucí k jemnému neutrálnímu, ale přitom nápaditému základu, do kterého pak šikovný architekt dodal tu a tam sytou modrou nebo zelenou, tu využil Mikovy fotografie na stěnách a oživil tak monochromatický interiér.

Foto: www.modernibyt.cz

Na cihlu odkrytá zeď hlavní ložnice dodává prostoru syrovost, která kontrastuje s měkkostí na míru vyrobené postele plné polštářů a dekorativností nočních stolků. Autorem fotografie nad postelí je samozřejmě Penn.

Foto: www.modernibyt.cz

Za ložnicí majitele je pět metrů čtverečních chytře a do posledního zbytku využitého prostoru. Díky střešním oknům má šatna dost světla a na míru vyrobené regály pojmou všechno ošacení.

Nejvyšší patro je využito jako privátní část, kde je Mikova ložnice, ve střešní šikmině důmyslně vybudovaná šatna a velkoryse pojatá koupelna ve stylu New York retro.

Foto: www.modernibyt.cz

Koupelnu dělí od ložnice posuvné dveře. Stěny jsou obloženy bílými, cihlu připomínajícími obklady. Tmavě vybarvené niky dodávají koupelně zařízené ve stylu New York retro dramatičnost.

Obklady inspirované bíle natřenými cihlami se zkosenými hranami jsou doplněny mramorem a lesknoucími se chromovými doplňky, velkým umyvadlem a volně stojící vanou, ze které se koupající může kochat pohledem na londýnskou ulici.

Foto: www.modernibyt.cz

Do koupelny se vešla volně stojící vana i sprcha. Strohost obložení a nábytku rozbíjí baterie.

Chvála tvořivosti

Celý projekt nelze nepochválit. Zajímavé prvky, maximálně využitý prostor a inspirativní celek vypovídají o tom, že byt je domovem kreativního muže se smyslem pro detail a estetično.

Martina Paulová, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám