Hlavní obsah

Z běžného domu vznikl víkendový. Je světlejší a vzdušnější

Novinky, nes

Zajímavě řešený dům vznikl v nově budované oblasti zvané Ecopark, kterou lze najít nedaleko vietnamské Hanoje. Přáním majitele, který se obrátil na vietnamské studio AHL Architects and Associates, bylo upravit stávající dům na víkendový, kde by mohl se svou rodinou trávit volný čas.

Foto: Hoang Le

Jídelní stůl je umístěn přímo pod volným prostorem.

Článek

Ecopark je charakteristický malou hustotou zástavby a spoustou starobylých stromů, mezi nimiž domy vypadají, jako by se skrývaly.

Foto: Hoang Le

Vnější podoba domu musela zůstat beze změn.

Foto: Hoang Le

Neobvyklým řešením je umístění dvojice boxů s povrchem z různě orientovanými dřevěnými čtverci a obdélníky, které připomínají záplaty.

Architekti mohli libovolně měnit vnitřní uspořádání objektu, nikoli však jeho vnější podobu. Ta musela zůstat zachovaná v původním stavu, aby se nenarušil vzhled daného místa.

Foto: Hoang Le

Jemně rustikální dojem navodili architekti výběrem nábytku z masivního dřeva.

Foto: Hoang Le

Návrh s názvem EPV, který se klientovi zalíbil, vychází z charakteristiky daného místa. Architekti vytvořili čistý, jednoduchý vzhled se zřejmým rustikálním odkazem a s důrazem na jemné detaily.

Foto: Hoang Le

Architekti kladli důraz na detail a pohodlí.

Velkou změnou prošlo hlavně přízemí domu, které je nyní otevřené, nabízí více prostoru a pohodlí, tak jak člověk od víkendového domu očekává.

Venkovní terasa je od obytných prostor v interiéru oddělena posuvnými a skládacími dveřmi.

Foto: Hoang Le

Kuchyň je přímo pod záplatovanou kostkou.

Foto: Hoang Le

Hezkým nápadem je motiv stromů na skle dveří a oken.

Novým prvkem je prázdný prostor v centru domu, který jeho jednotlivé části vertikálně i horizontálně propojuje. Tento volný prostor je ze dvou protilehlých stran uzavřen mezi dvojici dřevěných boxů, jejichž jakoby záplatovaný dřevěný povrch je ústředním vizuálním bodem celého domu.

Foto: Hoang Le

Slabším povahám může lustr připomínat pavouka...

Skutečným středem upraveného domu je ovšem jídelní zóna v centrální části přízemí. Právě zde se bude rodina scházet ke společnému jídlu, eventuálně dalším aktivitám.

Toto místo architekti nechali zalévat spoustou slunečního světla a zároveň díky volnému prostoru nad hlavami budou mít stolovníci pocit příjemné vzdušnosti místa.

Foto: Hoang Le

Ložnice majitelů domu

Foto: Hoang Le

Ložnice dětí

Architekti kromě dřeva na povrchu zmiňovaných boxů zvolili pro interiér kombinaci leštěného betonu na podlaze, zdí s cementovými omítkami, bambusové prvky a vše doplňuje nábytek z masivního dřeva.

Dům po přebudování nabízí 160 m2 obytné plochy, rozdělené do tří nadzemních podlaží.

Nové uspořádání domu: 1 - obývací pokoj, 2 - jídelna, 3 - kuchyň, 4 - WC, 5 - terasa, 6 - relaxační koutek, 7 - balkón, 8 - ložnice rodičů,

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:
American Hockey League (AHL)

Související články

Výběr článků

Načítám