Hlavní obsah

Když domácnost ovládají moderní technologie

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen s mírnou nadsázkou lze tvrdit, že když tzv. chytré telefony vstoupily do našeho života, vtrhly zároveň i do našich domovů, které více a více ovládají. Představme si několik zařízení, která lze obhospodařovat právě pomocí telefonu.

Foto: Jablotron

Aplikace MyJablotron umožňuje majitelům monitorovat i ovládat zabezpečovací systémy, čidla sledující teplotu v domě, spotřebu elektřiny, nastavovat vytápění, sledovat polohu vozidla apod.

Článek

Jedním z prvků, které v poslední době prodělaly velkou proměnu, jsou světelné zdroje.

Výrobci využívají variabilitu a prostorovou nenáročnost technologie LED umožňující osazovat svítidla „žárovkami“ rozšířenými o nejrůznější funkce.

K těm nejrozšířenějším patří možnost nastavení barvy vyzařovaného světla a také jasu.

Foto: Elko EP

U žárovek s LED diodami lze pomocí telefonu měnit barvu nebo intenzitu světla, které vydávají.

V pokročilejším provedení se pak lze setkat se zdroji, které jsou doplněny například miniaturním reproduktorem pro přehrávání hudby. Jiné zdroje jsou doplněny difuzérem vůní.

Výrobci počítají s osazením několika žárovek v domácnosti tak, aby je bylo možné pomocí aplikace v telefonu propojit a ovládat synchronně, eventuálně je rozdělit do skupin a vytvářet si tzv. zóny, tedy oblasti se stejným nasvícením nebo stejně provoněné.

Foto: Audiopro

Světelné zdroje řady Awox s LED diodami mají do svého těla implementované reproduktory a difuzéry vůní.

Pomocí telefonu je možné starat se doma i o živé květiny, zatímco jsme na dovolené. Jediné, co je potřeba, je zasadit je do chytrého květináče, který má zabudované senzory slunečního světla, teploty, zvlhčení půdy, hnojiva a zásobníku vody.

Majitel s květináčem komunikuje na dálku pomocí speciální aplikace v chytrém telefonu a má tedy nepřetržitý přehled o tom, jak se konkrétní rostlině daří. Výrobce květináče vybavil aplikací i podrobnou databází s ideálními hodnotami všech sledovaných parametrů pro 7000 druhů rostlin.

Aby rostliny vydržely delší dobu bez újmy, je v květináči velká nádržka na vodu o obsahu 2,2 l.

Foto: alza.cz

Květináč parrot Pot se o rostliny postará sám.

Velkou skupinou doplňků domácnosti, které začaly s majiteli komunikovat jako první, jsou nejrůznější zabezpečovací a monitorovací zařízení.

Jednotlivé prvky lze v současnosti propojovat do logických systémů, které nejenomže pomocí sms zpráv a videokonferencí hlásí například informace o změnách, k nimž doma z nejrůznějších důvodů právě došlo, ale všechna tato zařízení lze pomocí výrobci dodávaných aplikací poměrně snadno a pohodlně ovládat.

Díky chytrému telefonu se tak ihned dozvíme například o tom, že se nám do domu či bytu právě snaží vniknout narušitel, nebo že někde uniká plyn, případně, že začalo hořet, nebo že je doma potopa.

Foto: Ikea

Stolek Selje s bezdrátovým nabíjením telefonů.

Je zřejmé, že telefon coby nový typ ovladače domácnosti toho zastane opravdu hodně a má proto nárok na řádný, plnohodnotný odpočinek. Málokoho ale doma blaží pohled na odkladiště nabíjejících se telefonů, kde se jejich kablíky svíjejí jako klubko hadů.

Elegantním řešením je tak například nábytek, na němž se telefony nabíjejí bezdrátově. Přístroj stačí jen položit na nenápadně označené místo a dál se už o nic nestarat.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám