„Každé ráno sleduji na vašich stránkách noviny i novinky týkající se nejen bydlení. Ale Bydlení je jedna z mých nejoblíbenějších rubrik. Proto jsem se rozhodla, že vám zašlu rekonstrukci ložnice rodičů, kterou jsme společně s manželovými sestrami provedly. Byl to vánoční dárek a překvapení k narozeninám. Aby skutečně byli překvapení, zajistili jsme rodičům víkendový pobyt v lázních,“ začíná svůj dopis paní Olga z jižních Čech.

Místnost, která se měla proměnit v ložnici rodičů, sloužila původně jako všelicos. Byla dětským pokojem, v němž příležitostně přespávala vnoučata, zároveň sloužila jako pracovna a oddychová část domu s možností sledování televize. Sem tam ji pak rodina využila i k odložení nepotřebných věcí.

Dřevodekor na dveřích vestavné skříně je ze stejného materiálu, z nějž je vyroben ostatní nábytek v místnosti.

Dřevodekor na dveřích vestavné skříně je ze stejného materiálu, z nějž je vyroben ostatní nábytek v místnosti.

Vybavení pokoje si vzal na starost manžel paní Olgy. „Zaměření nábytku, který manžel vyráběl na míru, se zdálo být největším oříškem. Neustálá přítomnost rodičů v důchodu nenápadnému zaměření bránila. I přesto se nakonec podařilo a my jsme mohli začít přemýšlet nad vzhledem pokoje a organizací jednotlivých prací,“ popisuje čtenářka.

Prvním krokem, hned po odjezdu rodičů, byla likvidace původního zařízení místnosti. Holé stěny rodina vymalovala čistě bíle, stejně jako strop. Pouze jediná stěna, tam kde je čelo postele, je v barvě lila. Fialová se pak objevuje i na dalších prvcích v ložnici. V místnosti je nový koberec, jehož položení organizátorky překvapení svěřily pro jistotu odborníkovi.

V pokoji je nový koberec, jeho pokládku rodina svěřila odborníkovi.

V pokoji je nový koberec, jeho pokládku rodina svěřila odborníkovi.

Druhý den po zaschnutí barev na stěnách nastal čas pro montáž nového nábytku. „Snažili jsme se o to, abychom pokoj zbavili nepotřebných věcí a aby byl dostatečně využitý jeho prostor. Proto jsme zvolili vestavné skříně ve vysokém  bílém lesku. Ve dveřích skříní se prolíná dřevodekor, v němž je vyroben zbývající nábytek. Při výrobě skříně jsme mysleli i na řešení televizního koutu, který je její součástí,“ píše Olga.

Pracovní prostor v místnosti je zvětšený, přibyl rohový stůl doplněný kvalitní ergonomickou židlí. Rodiče mají i novou postel, která velikostně odpovídá původní, ovšem umístěna je nyní ve středu pokoje, aby k ní bylo možné přistupovat z obou stran. Vedle postele je menší komoda se šuplíky sloužící i jako odkládací místo.

Stav před rekonstrukcí

Stav před rekonstrukcí

Zbývalo dodat pár posledních doplňků a ložnice byla hotova. Čekalo se už jen na návrat rodičů z lázní.

„Vše nakonec dopadlo nad naše očekávání. Radost a štěstí, které z rodičů sálaly, bylo největší odměnou za tento náš pracovní víkend,“ uzavírá svůj příběh naše čtenářka.