Hlavní obsah

Nápadité textilie jednoduše promění styl interiéru

Právo, Gisela Růžičková

Textiliemi můžeme celkem snadno vtisknout domovu novou tvář, obměnit ho a zútulnit. Nepřehlédnutelným prvkem jsou především záclony a závěsy, které ochrání naše soukromí a zároveň příjemně oživí interiér.

Foto: KIKA (2x)

Splývající dekorační látka File (599 Kč), š. 140 cm, složení 48 % polyester, 52 % bavlna, v módní zelené barvě.

Článek

Moderní technologické postupy, zejména digitální tisk, dovolují zpracovávat téměř všechny druhy materiálů zajímavě.

Díky tomu si můžeme vybírat z hladkých, vyšívaných, vypalovaných, barevně potištěných, přírodních i syntetických textilií.

Praktické i dekorativní

Záclony a závěsy poskytují buď úplné zatemnění, nebo jen lehké odstínění. Používají se tradiční přírodní materiály (bavlna, len, hedvábí, vlna), ale také polyesterové látky s podílem kovu zapracované netradičním způsobem.

Foto: IKEA

Pořídit si nové polštáře nebo povlaky na ně je dostupný způsob, jak místnost oživit pokaždé, když máme chuť na změnu.

Textilie z umělých vláken imitujících bavlnu, vlnu a hedvábí jsou lehoučké a přitom dekorativní.

Zajímavou kombinací jsou tzv. koordinované látky, kde se vzor závěsu opakuje v jednodušší nebo průsvitné formě také na zácloně, tapetě, prostírání či koberci.

Foto: BONAMI

Povlečení Sláma (1899 Kč) z bavlněného saténu, rozměr 160 x 200 cm, natištěné metodou fotorealistického tisku.

Žhavé trendy

3D textury geometrických tvarů jsou v bytovém textilu jedničkou. Objevují se v živějších barevných kombinacích - od světle zelené a tyrkysové až po citronovou a fuchsiovou.

Květinové vzory jsou stále oblíbené. Mají nejrůznější provedení, od futuristického vzhledu po smyslné baroko. Tapety i textilie mají živé a jasné barvy v různých variantách velikostí. Pamatujme na jedno pravidlo: květinové motivy vyniknou vždy na neutrálním pozadí.

Foto: DESIGN NATUREZA

Povlečení Magnolie (1890 Kč) sametově nachová, jemná, přesto značně dominantní na větvičce rašícího stromu. Růžová nemusí být vždy přeslazená. Dáme-li květině trochu šedi v podobě prostěradla, vytvoříme netradiční moderní vzhled lůžka.

Retro styl je populární, ať už připomíná šedesátá léta, či atmosféru dávných dvacátých let minulého století. Působivý je design fotografií, portrétů, ale i poštovních známek, docílený digitálním tiskem.

Foto: BONAMI

Běhoun na stůl Greenery (369 Kč), díky němu naše stolování získá nádech hravosti a noblesy i v takových chvílích, kdy se bude podávat jen studená večeře. Materiál -100% bavlna, 50 x 150 cm.

Geometrické vzory na textiliích vzbuzují pozornost díky optickým klamům, s nimiž snadno každou místnost rozšíříme či zvýšíme.

Populárnější jsou malé vzory jako např. tenké proužky, minimalistické oblouky, drobné čtverce, jemné kruhy a jiné drobné detaily.

Zajímavé technologie

Digitální potisky jsou módním hitem. Objevují se snad na všem. Oproti ostatním výrobním postupům jsou mnohem propracovanější a hlubší, výraznější, pestřejší, barvy jsou zářivější a obrysy vzorů jasnější.

Foto: LINIE DESIGN

Tyto oblíbené záclony lze označit jako upravený lehký, průsvitný až průhledný textilní materiál. Většinou se kombinují se závěsy, žaluziemi nebo roletami.

Ale látky s digitálním potiskem jsou jen zlomkem toho, co lze vybírat z desítek úžasných vzorů a druhů záclon, závěsů, polštářů i povlečení. S bytovým textilem jdou ruku v ruce i designové tapety a dětské kolekce.

Foto: DESIGN NATUREZA

Unikátní makro záběry přírody na dekorativních polštářích (790 Kč/kus) se stanou originálním doplňkem každého interiéru, který dokáže podtrhnout jeho styl. Vnese do obývacího pokoje, ložnice či jiných prostor krásné barvy v podobě netradičních vzorů.

Strukturované materiály jako např. látky s vytkávanými gobelínovými vzory, či samety s různou výškou vlasu nebo jinak vyšívané látky, vnášejí do prostoru nový rozměr.

Foto: LINIE DESIGN

Jedním z hlavních požadavků ovlivňujících výběr textilií je volba barevnosti a sladění s dalším vybavením interiéru.

Oblíbené jsou i futuristické textilie s vetkávanými kovovými vlákny a leskem, svítící textilie se zabudovanými čipy, látky vyřezané laserem, dekorace vložené mezi dvě vrstvy materiálu, textilie zdobené přívěsky i látky tkané v několika vrstvách.

Pestrý výběr materiálů

Při výběru vhodného materiálu nešetříme, i když kvalita obvykle znamená vyšší cenu.

Pevné materiály, jako je taft, hedvábí, satén nebo brokát, se hodí do reprezentativnějších prostor.

Foto: KIKA

Hotový závěs Micro (349 Kč), rozměr 140 x 245 cm, pověšení na poutka, složení: 100% polyester, praní na 30 °C, různé barvy.

Na prosvětlení místnosti volíme lehký průsvitný materiál.

Na celkovém dojmu se podílí i způsob zavěšení. Další rozměr získají textilie kombinováním látek. Zajímavé je spojení saténu a sametu, organzy s krajkou či skládané a hladké díly.

Foto: IKEA

Vytvořte si zcela nové vlastní textilní řešení interiéru a dejte tak větší prostor svému vkusu a fantazii. Stačí si vybrat mezi látkami (od 69 Kč/m).

Druhy látek

V interiéru se dají použít takřka všechny druhy materiálů, a to jak v kvalitě, tak vzorech, vzhledu, tvaru a barevnosti.

Foto: BONAMI

Polštářek Grandma je skvělým parťákem pro příjemné usínání, krásné snění i podnětem pro rozvíjení dětské fantazie. Materiál -100% jemná bavlna, rozměry 40 x 30 cm. Povlečení na peřinu (140 x 200 cm) a polštář (40 x 40 cm) Grandma za 899 Kč.

Podšívkové látky reprezentuje bavlněný satén, bavlněný klot, kaliko, zatemňující látky typu dobrou noc mají hlavně ochrannou funkci před přímým sluncem.

Průsvitné látky - bavlněný žakár, přírodní mušelín, voál, organza.

Lehké látky - potištěná bavlna, tkaná bavlna, trevíra CS, tkané hedvábí, přírodní hedvábí, směsové látky, bavlněný potištěný satén, potištěný kartoun.

Foto: LINIE DESIGN

Pokud věnujeme volbě vhodného druhu látky stejnou pozornost jako jeho vzhledu, tvaru a barevnosti, odrazí se to na příjemném vyznění místnosti.

Středně těžké látky - bavlněný potištěný satén a žakár, bavlněný brokát, směs bavlny a vlny, trevíra CS, kašmír.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Dekorační minimum

Jednobarevné dekorační materiály vnášejí do bytu lehkost a vzdušnost.

Květinové či geometrické vzory navozují nevšednost.

Látky nepropouštějící světlo dokonale zatemní místnost.

Vrstvení jednobarevné a transparentní látky se vzorem je působivé.

Těžké materiály regulují teplotu a tlumí hluk.

Do kuchyně vybíráme zásadně prací textilie.

Co dokážou barvy

Červená místnost proteplí.

Modrá působí chladně.

Žlutá je veselá.

Zelená uklidňuje.

Speciální úpravy

Nehořlavost - jde o samozhášlivé a nedýmivé polyestery s kvalitou běžných látek. Vyšší nehořlavosti dosahují výrobci použitím skleněných vláken. Částečnou nehořlavost lze docílit i nástřikem.

Nešpinivost - tato úprava látky znamená, že po omezenou dobu nevadí polití textilie kávou nebo vínem. Vlastnost je důležitá zejména u čalounění, lze jí dosáhnout částečně i nástřikem.

Antistatická úprava - důležitá pro látky v interiérech obývaných alergiky. Takto upravené záclony, závěsy a svislé látkové žaluzie se snadno udržují. Částečně lze úpravy dosáhnout i nástřikem.

Látky typu air - čistí vzduch díky průvanu v místnosti.

Látky bioaktivní - tyto textilie likvidují bakterie.

Mechanická odolnost - vlastnost důležitá u potahových látek. Ke speciálním mechanickým vlastnostem patří mj. odolnost, nepropustnost světla nebo hluku, nepromokavost. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám