Dům stojí v mírném kopci, a proto je do krajiny otevřen především na straně, kde její povrch mírně klesá.

1 - světlík, 2 - světelné šachty, 3 - střešní listy, 4 - pár nosníků, 5 - nosná křídla, 6 - podstavec

1 - světlík, 2 - světelné šachty, 3 - střešní listy, 4 - pár nosníků, 5 - nosná křídla, 6 - podstavec

FOTO: UNStudio

Do dvou předních "lístků" jsou umístěny hlavní denní zóny, totiž společenská a kuchyňská. Zadní, klidové části domu jsou vyhrazeny pro odpočinek, relaxaci a také pro práci.

Výhled z oken je rámován přesahujícími stěnami.

Výhled z oken je rámován přesahujícími stěnami.

FOTO: Fedde de Weert

Obě části domu, přední i zadní, jsou prakticky celé otevřené a nabízejí nádherný výhled do kraje zajímavě rámovaný přesahujícími bočními stěnami.

Ty architekti ponechali naopak téměř uzavřené, aby rodině zajistili soukromí před pohledy z okolních budov.

Velké prosklené plochy jsou z tónovaného skla.

Velké prosklené plochy jsou z tónovaného skla.

FOTO: Fedde de Weert

Další projekty holandského ateliéru UNStudio, který se obvykle zaměřuje spíše na díla větších rozměrů, naleznete například [zde] nebo [zde].

Zajímavý efekt vytvářejí prosklené části fasády tam, kde se zařezávají do těla domu, aby vznikl tvar lístků. Výhled z nich se kříží a lidé stojící ve dvou různých "lístcích" na sebe vzájemně vidí. Tím se prakticky smazává rozdíl mezi "venku" a "uvnitř".

Do domu se vstupuje ze strany. Vedle vchodu je i vjezd do garáže.

Do domu se vstupuje ze strany. Vedle vchodu je i vjezd do garáže.

FOTO: Fedde de Weert

Vnitřní uspořádání domu se vřetenovitě otáčí kolem centrálního schodiště. Vstup ze strany je na nejnižším, zčásti podzemním podlaží. Sousedí s ním vjezd do garáže. Na této úrovni je také technické zázemí domu.

Schodiště je umístěno v centrální části domu.

Schodiště je umístěno v centrální části domu.

FOTO: Inga Powilleit

V předních lístcích jsou umístěné společenské prostory, tj. jídelna s kuchyní a obývací pokoj.

V předních lístcích jsou umístěny společenské prostory, tj. jídelna s kuchyní a obývací pokoj.

FOTO: Inga Powilleit

Od vchodu se vystupuje po schodišti na nižší, zadní část prvního patra, kde jsou pokoje dětí a také hudební místnost. Po schodech dál pak návštěva vystoupá do přední části prvního patra, kde je hlavní společenská zóna s kuchyní a obývacím pokojem.

Bezprostřední okolí ohybu slouží jako odpočinková zóna s posezením.

Bezprostřední okolí ohybu slouží jako odpočinková zóna s posezením.

FOTO: Inga Powilleit

V proláklých místech jakoby se stíral rozdíl mezi vnějším a vnitřním prostředím.

V oblých místech jakoby se stíral rozdíl mezi vnějším a vnitřním prostředím.

FOTO: Inga Powilleit

Bude-li návštěva pokračovat po schodech ještě výše, dostane se do zadní části druhého patra, kde je ložnice rodičů s tureckou lázní a pokoj pro hosty.

Zbývá poslední otáčka schodiště, kudy se vystupuje na střešní terasu, jež se rozkládá nad dvěma čelními lístky, tedy nad kuchyní a obývákem. Odtud je opravdu nádherný výhled na tradiční holandskou krajinu s pastvinami.

Samostatně stojící vana je překvapivě umístěna přímo v ložnici rodičů.

Samostatně stojící vana je překvapivě umístěna přímo v ložnici rodičů.

FOTO: Inga Powilleit

Poslední část schodiště přivede návštěvníka na střešní terasu.

Poslední část schodiště přivede návštěvníka na střešní terasu.

FOTO: Inga Powilleit

Jako každý moderní dům i tento architekti navrhli tak, aby měl minimální spotřebu energií. Sluneční si sbírá solárními panely na střeše, teplo pak získává z okolního vzduchu pomocí čerpadla vzduch/voda s rekuperací. Všude po domě je rozvedeno podlahové topení, v létě slouží k ochlazování interiéru čerpadlo.

Míru chlazení lze pro každý pokoj nastavit zvlášť. Všechny prosklené plochy na čelní a zadní straně stavby jsou z tónovaného skla, což zabraňuje nadměrnému přehřívání interiéru a zároveň poskytuje v určité míře i soukromí, aniž by byl nějak omezen výhled ven.

Ze střešní terasy je nádherný výhled na okolní krajinu s pastvinami.

Ze střešní terasy je nádherný výhled na okolní krajinu s pastvinami.

FOTO: Inga Powilleit

FOTO: Inga Powilleit

Jako hlavní stavební materiál zvolili architekti cihly, vnitřní stěny a stropy nechali tradičním způsobem vyštukovat.

Fasády a střecha jsou obloženy dřevěnými prkny, která jsou na některých místech jakoby odchlípnutá. Děje se tak v místech, kde jsou pod nimi ukryta okna kuchyně a koupelny.

Dům s celkovou plochou podlah 528 m ² stojí na pozemku o velikosti 2350 m ².