Hlavní obsah

Majitel si navrhl dům s důrazem na technologie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představovaný dům si jeho majitel navrhoval sám, je ve stavebnictví jako doma. Dokazuje to nakonec i pečlivé provedení každého detailu – soklem počínaje a střechou konče.

Foto: www.mujdum.cz

Článek

„Přiznám se, že víc než architektonické vyznění mě zajímají technologie, kterými dům disponuje,“ vysvětluje majitel stavební firmy, která má na kontě stovku realizovaných domů.

Na parcelu nový majitel čekal šest let, než byla k mání. Teprve pak mohl pozvat bagry a začít se zemními pracemi. Původně svažitý terén zvedl na jižní straně skoro o metr, což představuje přes 200 m3 zeminy. Terénní hrana, patrná při pohledu z terasy, je díky tomu nyní o metr výše, čímž vznikají na zahradě dvě rovné plochy.

Foto: www.mujdum.cz

Fototermické solární kolektory pomáhají s ohřevem teplé užitkové vody a v létě, kdy je slunce přebytek, se ochlazují přes titanový výměník v bazénu se slanou vodou.

Jediné místo, kde se původní výška terénu zachovala, je oblý výřez, který dovoluje výhled z oken suterénu. Dispozice je řešena jako pětiúrovňový mezonet, ze dvou třetin podsklepený, z každé podesty schodiště se vchází do mezipatra.

V suterénu se nachází kotelna, technické zázemí a kosmetický salon paní domu se saunou a samostatným vchodem pro zákaznice, v přízemí najdete kuchyni a jídelnu, v horních podlažích pokoje a pracovny.

Foto: www.mujdum.cz

Dům byl postaven osvědčenou technologií z tvárnic bez vnějšího kontaktního zateplení. Na základě dlouholetých profesních zkušeností majitele a stavebníka v jednom mají tyto tvárnice o tl. 44 cm dostatečné tepelně izolační schopnosti a dobře akumulují teplo, což ve spojení s moderními technologiemi vytápění přináší velké úspory. Stěny zůstávají prodyšné, což je důležité pro vnitřní klima.

Na domě je pozoruhodný kombinovaný způsob vytápění, koordinovaný systémem Thematronic JER.2000, a také řešení ohřevu užitkové vody. Hlavním zdrojem tepla je zplynovací kotel na dřevo, který ohřívá vodu v akumulačních nádobách.

Foto: www.mujdum.cz

K provozu domácnosti slouží tři nádoby – dvě tisícilitrové pro topnou vodu, třetí (400 litrů) je určena pro teplou užitkovou vodu. Nádoby jsou přes výměník napojeny na krb se sekundárním spalováním.

Foto: www.mujdum.cz

Interiér domu je vzdušný a plný světla. Výhled z okna směřuje na bylinkovou zahrádku a dál, do nezastavěné zelené krajiny.

„Podle mě jsou tyto krbové vložky nejlepší. Sice jsou dražší, ale jsou zkonstruovány přesně podle požadavků současných domů. Jinými slovy, většinu výkonu skutečně předávají přes výměník do akumulačních nádrží a do interiéru jde co nejméně tepla. Většina vložek funguje naprosto obráceně a dnešní zaizolované objekty mají místnost s krbem rychle přetopenou. Tato vložka má jen 8 kW, je kompletně zaizolovaná, včetně dvojskla, a tak únik do místnosti nepřesáhne 2 kW. Samozřejmostí je externí přívod vzduchu, bez kterého by musel dům nasávat ledový vzduch zvenčí do místnosti,“ líčí spokojeně majitel domu přednosti svého topidla.

Foto: www.mujdum.cz

Navíc aby nedocházelo v zimě k přílišnému ochlazování prostoru topeniště venkovním vzduchem, bere si vložka vzduch z prostoru garáže, takže se vzduch k hoření předehřeje. Výsledkem je i to, že za celou zimu není potřeba sklo ani jednou omýt, neboť za vysokých teplot při pyrolýze dojde k úplnému vyčištění celého ohniště včetně skel.

Optimální činnosti zplynovacího kotle napomáhá také systém nasávání externího vzduchu, které je vyústěno v prostoru vedle kotelny, kam se vejde až 20 m3 suchého dřeva. Tím, jak přisávaný vzduch proudí skrze uskladněné dřevo, ho maximálně zbavuje vlhkosti, čímž se zvyšuje účinnost hoření v kotli.

Foto: www.mujdum.cz

Zplynovací kotel na dřevo si externí vzduch přisává z vedlejšího prostoru se dřevem, takže tím přispívá k lepšímu vysoušení a efektivnějšímu hoření dřeva.

V případě, že všechny tyto zdroje tepla nejsou k dispozici, zapíná systém dvě topné elektrické patrony o výkonu 2 x 6 kW.

Kromě výkonné krbové vložky se o teplo starají také solární kolektory na střeše, které rovněž ohřívají topnou vodu v nádobách, ovšem s tím, že zde má přednost ohřev užitkové vody. Pokud je v nádržích s topnou vodou dostatek teplé vody a má větší teplotu než voda užitková, začnou kolektory ohřívat chladnější nádobu.

Inteligentní systém pak rozhoduje, kterou nádobu jak ohřívat. Veškeré tyto operace jsou řízeny počítačem. V létě, když se netopí a teplé vody pro domácnost je dostatek, kolektory přes titanový výměník (kvůli slané vodě) ohřívají vodu v bazénu. Díky tomu se nepřehřejí a nesnižuje se tak jejich životnost.

Dům je napojen na zemní vrt, ale vzhledem k vysokému obsahu železa lze tuto vodu využít pouze na zalévání a ke splachování WC. Usazeniny železa v nádržce je nutné odstraňovat, proto nebylo možné nainstalovat podomítkové splachovače. Toalety plní ještě jeden účel: v zimě, když se nezalévá zahrada, udržují v chodu vrty a čerpadla (vše v nezámrzné hloubce). Zbytek domácnosti je „napájen“ z veřejného vodovodu.

Majitel domu učinil pokus napustit studniční vodu i do bazénu, ale nedopadlo to dobře – chemie na čištění byla dražší než úspora vody. Dalším zdrojem vody je podzemní nádrž na 9000 litrů, do které jsou svedeny veškeré okapní svody ze střech a ze které si bere zavlažovací systém zahrady „odstátou“ vodu. Při nedostatku ji automaticky doplňuje zemní vrt.

Zaujalo nás - počítač to zařídí

Celý dům je řízen „počítačem“. Vše se dá ovládat přes mobilní telefon, tablet nebo stolní počítač, a to od alarmu, okenních rolet až po osvětlení, teplou vodu a vytápění.

Složité rozvody v domě jsou vedeny centrálním kolektorem, který umožňuje relativně snadný přístup ke kabelům.

V domě i na fasádě najdeme světelná čidla, která řídí zapínání všech světel nebo spouštění či vytahování žaluzií, čidla na déšť, vítr a ekvitermní čidlo pro nastavení teploty topné vody. Systém řídí také zavlažování zahrady, filtraci bazénu, čerpadla a dohřev vody v bazénu.

Technické údaje

Užitná plocha: 240 m2

Zastavěná plocha: 138 m2

Konstrukce: zdicí systém Porotherm 44TM, stropy Miako, lehčená silikonová fasáda Hasit

Výplně otvorů: německý profil 3skel Schüco, vchodové dveře hliník (AR Okenní)

Podlahová krytina: keramická dlažba, koberce

Střešní krytina: Bramac Alpská Classic protector

Vytápění: zplynovací kotel na dřevo Atmos 25 kW, krbová vložka Hoxter 8 kW, 4 deskové termické solární panely, 2 topné elektrické patrony (2 x 6 kW)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám