Hlavní obsah

Dům ve tvaru trojlístku nabízí výhledy do všech stran

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodinný dům ve vysokohorském prostředí jihoamerických And má jednotlivé stěny navržené tak, aby každý z obytných prostorů během dne získal maximální porci slunečního světla. A světe div se, toto řešení působí i velmi roztomilým dojmem! Při pohledu z výšky si totiž nelze nevšimnout, že půdorys stavby více než cokoli jiného připomíná trojlístek. A právě tak architekt Felipe Escudero dům pojmenoval.

Foto: Felipe Escudero (8x)

Dům leží v nadmořské výšce 3600 metrů.

Článek

Dům stojí v Ekvádoru, ve výšce 3600 metrů nad mořem, nedaleko hory Chimborazo. Jeho velikou předností je nádherný výhled na okolní krajinu. Pozemek, na němž dům vyrostl, architekt charakterizuje jako čistý, dosud nepopsaný list.

Foto: Felipe Escudero

Čistě bílou fasádu tvoří ve skutečnosti jediná stěna, která dům obepíná a zároveň rozčleňuje do tří samostatných celků.

Foto: Felipe Escudero

Stavba ač netradiční, z dálky působí v krajině nenápadným dojmem.

Charakteristickým rysem domu je repetice jednotlivých architektonických prvků a zároveň jejich proměny. Architekt při návrhu vyšel z tradičního ekvádorského stylu, který od sebe důsledně odděluje místnosti určené ke spánku, ke společnému životu a k vaření.

Zajímavé je, že všechny tyto prostory objímá a zároveň od sebe odděluje jedna a táž obvodová zeď.

Foto: Felipe Escudero

Většinu fasády tvoří rovná stěna, nebo ladně zaoblená. Pouze na třech místech se láme v pravém úhlu.

Foto: Felipe Escudero

Prostor sloužící jako obývací pokoj

Zatímco části domu určené pro obývací pokoj a kuchyni jsou tvořeny vždy jediným prostorem, v křídle, či přesněji „lístku“ určeném ke spaní je uložena trojice ložnic, doplněná dvojicí koupelen. (Jedna z nich přiléhá k ložnici rodičů.)

Foto: Felipe Escudero

Každá z místností nabízí nádherný výhled do okolní krajiny.

Stavba s plochou střechou a železobetonovou konstrukcí zabírá na pozemku 135 m2.

Z dálky vytváří celkem nenápadný doplněk krajiny. Stejně jako interiér, rozčleňuje dům svým neobvyklým tvarem také své bezprostřední okolí. V jedné mezeře mezi jeho „lístky“ je vchod, ve druhé je terasa a ve třetí zahrádka.

Foto: Felipe Escudero

Uspořádání interiéru

Foto: Felipe Escudero

Rozčlenění interiéru a exteriéru domu

Reklama

Související články

Od ledna jsou měřiče tepla v bytech povinné

Od Nového roku jsou majitelé bytových domů povinni vybavit své bytové jednotky měřiči nebo indikátory tepla. Přikazuje jim to vyhláška č. 237/2014 Sb. zákon...

Výběr článků

Načítám