Hlavní obsah

Rekonstrukce bytu v domě ze 70. let změnila jeho dispozici a prosvětlila jej

Novinky, nes

Nepříliš šťastnou dispozici měl byt v dvougeneračním rodinném domě ze 70. let minulého století v klidné rezidenční čtvrti Trhových Svin. Majitelé se proto obrátili na odborníky ze studia Atelier 111 architekti s prosbou o jeho rekonstrukci a s tím spojenou proměnou. Byt je nyní světlejší a jeho uspořádání daleko lépe odpovídá potřebám seniorského manželského páru.

Foto: Atelier 111 architekti (10x)

Kuchyňská linka, stejně jako další nábytek, má světle hnědou barvu.

Článek

Dům stojí na velmi příjemném místě, na západ se z jeho oken otevírá výhled na louky a lesy, pokrývající charakteristickou mírně zvlněnou krajinu jižních Čech.

Foto: Atelier 111 architekti

Ze šatny se do dalších místností přichází průchodem skrz oboustranou tmavošedou skříň.

Dům je třípodlažní, s polozapuštěným přízemím, kde jsou garáže a technické místnosti. Dvě horní podlaží jsou obydlena. V nižším podlaží je zmiňovaný byt, na jehož rekonstrukci se architekti zaměřili.

Foto: Atelier 111 architekti

V jídelně přibylo velké francouzské okno.

Majitelé měli výhrady k předimenzované chodbě, která byt zbytečně prodlužovala. Na jejím konci pak byla příliš malá kuchyně, do níž se vešel jen malý stůl. I to bylo třeba změnit.

Hlavní obytný pokoj pak postrádal kontakt s ostatními prostorami v bytě. Obyvatelé bytu obecně rovněž postrádali větší kontakt se zahradou.

Foto: Atelier 111 architekti

Skříně v jídelně skrývají pracovní stůl se šicím strojem.

Foto: Atelier 111 architekti

Tmavošedé skříně jsou ústředním motivem nové tváře bytu.

Architekti ponechali v původním stavu pouze uspořádání vstupních prostor do bytu, neboť jejich podoba manželům vyhovovala. Chodbu ovšem proměnili v podlouhlou šatnu, z níž se vstupuje do koupelny a do ložnice, která je nyní v místě původní kuchyně.

Foto: Atelier 111 architekti

Pohled na kuchyň z jídelny.

Dominantou šatny a vlastně celého bytu je soustava tmavošedých skříní lemujících po obou stranách centrální zeď bytu. Zatímco v šatně slouží k ukládání šatstva, z druhé strany zdi prochází soustava skříní všemi místnostmi a bere na sebe vždy tu funkci, která se v rámci daného prostoru právě nabízí.

V kuchyni jsou do ní zabudované vestavné spotřebiče, v obývacím pokoji je v ní ukryt PC stolek a v jídelně pracovní stůl se šicím strojem. Dřevěná nábytková stěna je sjednocujícím prvkem celého bytu. Právě skrz ni se prochází z šatny do kuchyně a odtud do dalších místností.

Foto: Atelier 111 architekti

Za pracovní plochou se po celé šíři kuchyňské linky táhne praktický úložný prostor.

Zajímavě je řešena linka v kuchyni, kde je po celé šíři za pracovní deskou uzavíratelný odkládací prostor. Paní domu si sem může uschovat veškeré spotřebiče, které má ráda po ruce a přece by jí na pracovní desce jinak zbytečně zabíraly místo.

Pracovní plocha kuchyňského ostrůvku je pohledům z jídelny skryta za převýšeným paravánem.

Foto: Atelier 111 architekti

Nová dispozice byt výrazně prosvětlila.

Jednotlivé prostory jsou od tmavošedé sestavy skříní odlišeny barvou nábytku. Kuchyňská linka má záměrně světle hnědou barvu, zrovna tak jako velký kruhový stůl s osmi židlemi v jídelně a stěna s televizí v obývacím pokoji, která je vlastně zadní stranou linky.

Foto: Atelier 111 architekti

Světlá stěna s televizí v obývacím pokoji je zadní stranou kuchyňské linky.

Novinkou je francouzské okno, které nechali architekti probourat v jídelně. Nejenomže nabízí hezký výhled do zahrady, ale především přivádí spoustu světla do interiéru.

Sluneční paprsky teď podél tmavé stěny doputují až do dříve potemnělého koutu v obývacím pokoji. Tato změna je obzvláště patrná v podvečerních hodinách, kdy je slunce níže nad obzorem.

Foto: Atelier 111 architekti

Porovnání původního stavu s novou podobou bytu

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám