Hlavní obsah

Od ledna jsou měřiče tepla v bytech povinné

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od Nového roku jsou majitelé bytových domů povinni vybavit své bytové jednotky měřiči nebo indikátory tepla. Přikazuje jim to vyhláška č. 237/2014 Sb. zákon 406/200 Sb.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle odhadů společnosti ista, která se specializuje na měření a rozúčtování spotřeb tepla a vody, chyběly měřiče na počátku listopadu už jen zhruba v 15 procentech českých bytů, protože většina jejich vlastníků instalovala potřebná zařízení v předstihu.

Díky tomu pak mohli platby za teplo nájemníkům začít rozúčtovávat spravedlivěji a ti zároveň mohli při platbách i více ušetřit.

Podle odborníků je při volbě systému měření tepla jedním z nejdůležitějších hledisek možnost jeho eventuálního dalšího rozšíření. Legislativa v Evropě se totiž bude ještě dále rozšiřovat, a lze očekávat, že zhruba od roku 2017 budou majitelé domů patrně povinni umožnit nájemníkům sledovat svou spotřebu energie průběžně.

Koupí-li majitelé domů staré indikátory, může se stát, že je za dva roky budou muset kupovat znovu.

Od koho indikátor koupit

Odborníci doporučují tři jednoduché ukazatele, podle nichž se lze na trhu s měřiči tepla zorientovat. Předně, dodavatel by měl mít dobrou pověst na trhu a působit na něm dlouhodobě. Druhým hlediskem je délka poskytované záruky. Obvyklá je 10 let (indikátory takových výrobců vydrží 12 až 13 let).

A naposled, je velmi důležitý rozsah návazných portálových služeb. Je to například schopnost indikátoru poskytnout dálkový odečet i s podrobným rozúčtováním.

Indikátory v českých domácnostech

Indikátory tepla v českých domácnostech existují podle Daniela Nového ze společnosti ista ve třech základních typech:

Zastaralé odpařovací indikátory. Montovaly se v 90. letech, dnes už dosluhují a jsou morálně i technicky zastaralé. Už se neprodávají.

Digitální indikátory s displejem pro osobní odečet. Montovaly se od roku 2000, dodnes je nabízejí některé firmy. Cena: 300 až 600 Kč za kus.

Digitální indikátory s displejem pro osobní odečet a s radiovým modulem pro dálkový odečet. Prosazují se v posledních letech, umožnují všechny typy odečtu, od osobního až po komfortní dálkový odečet bez vstupu do bytu. Cena: 300 až 600 Kč za kus.

Novou službou je možnost varování, pokud údaje z některého bytu průběžně vykazují nestandardní hodnoty.

Reklama

Výběr článků

Načítám