Hlavní obsah

Inteligentní dům šetří čas, energii i peníze

Právo, Gisela Růžičková

O tom, že elektroinstalace je součástí každého domu i auta a že se bez ní neobejde žádná moderní technologie, naši hostitelé věděli. Ale až při celkové rekonstrukci staršího domu v jižních Čechách se rozhodli pro instalaci inteligentního systému, který by přemýšlel za ně a zároveň jim šetřil čas, energii i peníze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obývací pokoj s multimediálním systémem iMM

Článek

„To se v domě povedlo. Inteligentní elektroinstalace nám vyhovuje hlavně kvůli dětem. Díky ní máme svůj domov pod kontrolou v mobilu nebo tabletu. A to nejen prostřednictvím obrázku z kamery, ale i mobilní aplikace, která kontroluje dům i samotný systém a další připojená zařízení v domě. Máme tak jistotu, že i když jsme v zaměstnání, v restauraci či na dovolené, vždy můžeme řídit svůj dům na dálku,“ vysvětluje spokojený majitel.

Foto: Jan Handrejch

Terasa s RGB barevným osvětlením, umožňujícím hru světel pro vytvoření správné atmosféry

Jak funguje chytrý dům?

Inteligentní elektroinstalace řídí veškeré technologie v domě. Od klasické elektroinstalace se odlišuje tím, že všechny senzory (tlačítka nebo čidla teploty) a aktory (spínače a stmívače) jsou propojeny sběrnicí (2 dráty) mezi sebou do centrální jednotky.

Všechny funkce se pak v domě nastavují počítačem právě v centrální jednotce. Součástí systému iNELS, který se v domě používá, je iMM Server. Poskytuje další funkce a rozšiřuje elektroinstalaci o multimédia, kamery a ovládání dalších domácích spotřebičů.

Foto: Jan Handrejch

Jednotka EST pro ovládání scén a RGB barevného osvětlení na terase

Foto: Jan Handrejch

Rozvaděč s inteligentním systémem iNELS

Dokonalý systém osvětlení

Osvětlení v domě je řízeno podle venkovní intenzity světla, přičemž je zachováno manuální ovládání prostřednictvím chytrých vypínačů WSB. V aktuálním čase se navíc může snadno změnit nastavení rozsvěcení a stmívání světel.

Součástí systému je také dotyková jednotka EST, umístěná v obývacím pokoji. Slouží k ovládání barevných RGB pásků a k přepínání předem nastavených scén.

„Třeba při sledování filmu se automaticky upraví intenzita osvětlení a stáhnou se žaluzie. V noci se všechna světla vypnou a zůstanou rozsvícena jen orientační bodová světla,“ přibližuje funkce systému majitel. Variabilním ovládáním se světlo rozsvítí, kdy je potřeba.

Foto: Jan Handrejch

Bezdrátová klíčenka řídí vjezdovou bránu, osvětlení parkovacího stání a vjezdu.

Podle nálady se dá měnit sytost a barva osvětlení a vytvořit jde i příjemná atmosféra nasvícením exteriéru a světelnými scénami v domě. Chytré ovládání světel je praktické i kvůli možnosti dálkového nastavení.

Počítačem nebo telefonem jde během chvíle rozsvítit příjezdovou cestu, zahradu, venkovní vířivku.

Nezahálí ani stínicí technika

Inteligentní systém iNELS umí ovládat jakýkoli typ stínicí techniky – žaluzie, rolety, markýzy. Stejně tak zabrání ochlazování nebo zbytečnému přehřívání interiéru. Také ovládání žaluzií v domě je podle majitele řízeno automaticky na základě venkovních povětrnostních podmínek, reaguje i na denní dobu a roční období.

Foto: Jan Handrejch

Automatické ovládání žaluzií a osvětlení ocení majitelé zejména v ložnici.

Intenzitu osvětlení snímá na střeše meteostanice ze tří světových stran. Na základě toho systém žaluzie naklápí. Instalace sleduje rychlost větru, takže v případě vyšších rychlostí se žaluzie vytáhnou a nedojde k jejich zničení.

Automatické ovládání žaluzií

Možnost manipulovat se žaluziemi na všech oknech najednou výrazně ulehčí práci se stínicí technikou. Díky nastavení centrálních funkcí lze pohybovat s libovolným počtem žaluzií a zatemňovat místnosti i jednotlivá okna. Do paměti inteligentního systému lze vložit různé funkce, kterými se nastaví automatické ovládání žaluzií.

Foto: Jan Handrejch

Aplikace iHC v iPhonu a iPadu slouží pro ovládání všech technologií v domě.

Žaluzie se také starají o přirozené světlo a příjemné klima v interiéru v každém období. Chytré žaluzie ráno a přes den vpustí denní světlo nebo se sklopí k obraně proti ostrému slunci. Večer se samy zavřou kvůli soukromí a klidu na spaní.

Optimálně nastavená teplota

Celý dům je vytápěn teplovodním podlahovým topením. Chytrý systém vytápění tak majitelé maximálně přizpůsobili představám o pohodlném bydlení. Systém řídí jednotlivé rozdělovníky topení a tím zajišťuje zónovou regulaci.

Foto: Jan Handrejch

Chytré vypínače WSB s integrovaným snímáním teploty, jednotka IDRT2-1/G pro lokální ovládání teploty

V každé místnosti je možné udržovat jinou teplotu, která je předem nastavena. Integrovaný zabezpečovací systém hlídá otevření oken magnety a v případě potřeby automaticky vypne vytápění v místnosti, kde se zrovna nuceně větrá. Při správném nastavení topného cyklu hostitelé oceňují hlavně úsporu energie.

Centrální ovládání znamená stálou teplotu v místnostech. Topný režim lze ale kdykoli upravit podle potřeb. Výhodné je, že se vytápění dá ovládat z libovolného místa v domě i mimo něj.

Foto: Jan Handrejch

I pro otevření vstupních dveří do domu je nezbytná čtečka čipů WMR.

Bezpečný interiér i exteriér

Vstup do domu je zabezpečen číselnou klávesnicí a přístupovým čipem. Ty jsou opět napojeny do zabezpečovacího systému, který pracuje v několika režimech. Zatímco v režimu dospělý jsou aktivní všechny funkce domu, v režimu dítě jsou vypnuty některé spotřebiče a zásuvky.

Bezdrátová klíčenka řídí i vjezdovou bránu, při jejímž otevření se automaticky rozsvítí osvětlení u parkovacího stání a před domem.

Foto: Jan Handrejch

Technická místnost s vytápěcím systémem

Na systém zabezpečení je napojeno několik kamer, které monitorují okolí domu. Všechny kamery lze sledovat přes aplikaci iHC v telefonech nebo prostřednictvím systému iMM připojeného k TV.

Systém iMM slouží v domě rovněž jako multimediální centrum, které je připojené k centrálnímu úložišti a lze si skrze něj pouštět oblíbené filmy a hudbu.

Foto: Jan Handrejch

Jídelna s automaticky stmívaným stropním svítidlem

Systém řídí i technologie vně domu, např. zavlažování zahrady, hlídání hladiny ve studni a vířivé vaně. Ve vířivce sleduje teplotu a v případě potřeby spustí natápění.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

„Nedílnou součástí celého systému je tzv. vzdálená správa, kdy můžeme celý dům ovládat aplikací iHC v chytrém telefonu nebo tabletu. Všechny funkce máme tak přístupné kdekoli na světě a jsme schopni si dům třeba při dřívějším návratu ze zimní dovolené již předem natápět,“ uzavírá hostitel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám