Hlavní obsah

Moderní lavice jako místo k posezení i dekorační prvek

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výhodou lavic je jejich široké uplatnění na terase, na zahradě, v interiéru, prostě všude tam, kde se setkáváme s rodinou, přáteli a chceme relaxovat. Ani v interiéru by neměly chybět klasické lavice nebo moderní modulární systémy.

Foto: IKTUS

Jídelní sety Kréta se díky několika rozměrům dokonale přizpůsobí každé domácnosti. Skládají se z rohové lavice, kterou lze rozdělit na dva stejné díly, stolu a dvou židlí. Na výběr jsou varianty dřevěné, čalouněné i kombinované.

Článek

Lavice jsou poměrně oblíbeným kusem nábytku, a to nejen proto, že i v interiéru vypadají dobře. Kromě toho, že jsou zajímavým doplňkem, jsou hlavně praktické. Zejména ty, jež disponují úložným prostorem.

Foto: TON

Řada Diner (od 9390 Kč) je modulární systém, který svým vzhledem sedne do veřejných prostor, ale třeba i do domácností. Jde o moderní interpretaci klasické dřevěné lavice designéra Kai Stanii, která se může stát výjimečným solitérem interiéru.

Foto: IKEA

Lavice Stocksund (6490 Kč) s úložným prostorem pod sedákem. Víko zůstane otevřené, a tak lze bezpečně a snadno dávat věci dovnitř a ven. Rozměry výrobku: H 49 cm, V 47 cm, Š 144 cm.

Foto: IKEA

Úložná lavice Stuva (1390 Kč) v modrobílém provedení se hodí do dětského pokoje. Nízko umístěný úložný prostor usnadňuje dětem dosáhnout si na věci a uspořádat je. Rozměry: 90 x 50 x 50 cm.

Jsou k dostání v mnoha provedeních, materiálech a stylech. Zatímco masivní kousky se vyjímají spíš v útulných chalupách, retro lavice zazní jak v moderním, tak i ve stylovém interiéru.

Klasika i moderna

Lavice mohou být čalouněné, vyrobené na zakázku samostatně nebo v kompletu se židlemi, ušáky, křesly, taburety, pohovkami i rohovými sestavami.

Foto: BONAMI.CZ

Variabilní minimalistické sofa Poetry (13 889 Kč) od skandinávské značky Karup se inspiroval japonskými futony, tedy pohodlnými matracemi. Lavice je vícefunkční – stačí odepnout kožené područky a máme příjemnou postel pro jednoho až dva lidi.

Foto: TON

Lavice Goofy (od 7370 Kč) designéra Sama Sannii se vyznačují řadou velikostně odlišných segmentů a opěrek, které dokážou vytvořit klasickou sedací jednotku u stěny stejně jednoduše, jako uzavřenou relaxační zónu v otevřeném prostoru.

Do některých lavic lze zabudovat úložné prostory či rozkládací mechanismus pro příležitostné spaní. Výhodou je, že si můžeme vybrat lavice nejrůznějších stylů – od klasiky po modernu.

Víceúčelové poslání

Lavice využíváme jako kus sedacího nábytku, např. v kuchyni jako sedačku místo židlí, nebo jako posezení v předsíni pro snadné obouvání.

Foto: IKEA

Skládací lavice PS 2014 (1490 Kč), je vhodná pro pokojové i venkovní použití. Díky vysoce odolnému laminátovému povrchu je sedák velmi pevný. Rozměry – D 130 cm, V 45 cm, Š 30 cm.

Foto: DESIGNOR

Plasma je charakteristická svým organickým tvarem lavičky, nabízejícím jedinečnou kombinaci dynamiky, funkce a grafického designu v mnoha barevných variantách.

Nekonečné možnosti

Také nesmírné možnosti propojení a uspořádání jednotlivých modulů dávají lavicím zelenou. Tvary a varianty se přizpůsobí všem typům místností. Zcela jednoduše vytvoří příjemnou a uvolněnou atmosféru, v níž hrají tvar a barvy důležitou roli.

Foto: DESIGNOR

Bloom designera Troelse GrumSchwensena, je jednoduchý multiflexibilní koncept sedacího nábytku, který se lehce přizpůsobí každé odpočinkové zóně.

Jestli se lavice stane dominantním nebo decentním prvkem našeho interiéru, záleží jen na uspořádání a výběru barev.

Dynamika tvarů

Klasické proporce lavic mohou působit těžkopádně. Dnes si designéři hrají s dynamickými tvary a vytvářejí lavice podobné gaučům s nízkými opěradly, nebo přídavnými opěradlovými panely, které lavice prodlouží do výšky a vytvoří tak další funkční, ale i estetický prvek. Taková lavice pak slouží pro pohodlné opření a také pro vizuální oddělení prostoru.

Foto: TREND NÁBYTEK

Lavice PS 2014 do interiéru i exteriéru (2490 Kč) v kombinaci hliník, dub. Stojí stabilně i na měkkém povrchu, nemá nožičky, které by zapadly. Hloubka: 67 cm, šířka sedáku: 95 cm, hloubka sedáku 40 cm, výška sedáku 48 cm, výška 90 cm, šířka 105 cm.

Nadčasová elegance

Tvary nadčasových lavic se hodí do většiny dispozičních řešení. Základ takových lavic tvoří masivní dřevěná nebo kovová konstrukce, kterou vyplňuje komfortní čalounění.

Foto: TREND NÁBYTEK

Designová lavice (9808 Kč) z ohýbaného bukového dřeva upraveného mořením a lakováním s čalouněným opěradlem a sedákem s možností výběru různých potahových látek, koženek a eko-kůží.

Zádovou opěrku si lze zvolit v různých výškových úrovních s tím, že vnitřní rohy lavic mohou být oblé, nebo řešené do pravého úhlu jako třeba lavice Diner.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám