Hlavní obsah

Specifický koberec umocní vzhled celého bytu

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koberec má skvělé užitné vlastnosti, nabízí zajímavé vzory, barevná provedení, techniky zpracování i materiál. Je to nejlepší tepelný a zvukový izolant na podlaze, umí podtrhnout styl zařízení bytu. Co máme vědět, než se vydáme na nákup?

Foto: VOIVO (2x)

Silky Gold patří mezi ručně vázaný, viskózový koberec známý jako koberec z umělého vlákna. Má nízký, hustý vlas, velmi jemný na dotek. Zajímavý je kovový odlesk.

Článek

Bude nový koberec spíše dekorativní prvek, nebo potřebujeme, aby byl praktický, protože bude vystaven velké zátěži? Od toho se totiž odvíjí výběr materiálu, velikost, hustota i barva vlasu. Koberec může být kusový nebo položený po celé místnosti.

Vždy umí tlumit otřesy a udržet teplo v místnosti. S kusovým kobercem lze všelijak kouzlit: různé velikosti koberců nám pomohou opticky předělit místnost, nebo např. vymezit logicky různé funkční zóny v bytě.

Foto: WWW.CARPETDESIGN.CZ

Krásný koberec Kodari pochází z Nepálu, materiál 100% vlna, ručně vázaný. Běžná velikost 170 x 240 cm, 200 x 300 cm.

Na cestě do showroomu

Jiné požadavky máme na zátěžový koberec do chodby, do dětského pokoje nebo do ložnice. Důležitý je pro nás i vzor a barevné provedení, kvalita a konstrukce používaného vlákna, náročnost na údržbu.

Foto: GRUND

Malý kobereček do koupelny z kolekce Osmany Laffita for Grund nabízí motiv listu. Je vyroben z akrylové příze, má vynikající savé vlastnosti a speciální protiskluznou úpravu. Cena od 639 Kč.

V showroomu je v nabídce mnoho koberců, a tak si vyhradíme dostatek času, vše si pečlivě prohlédneme, koberce osaháme a podíváme se i na rubovou stranu. Z katalogů vyčteme piktogramy, které nás informují o komfortu užívání, na jakou zátěž jsou dané koberce vhodné, zda je můžeme použít v kombinaci s podlahovým vytápěním apod.

Orientujeme se i podle ceny: levnější jsou umělá vlákna, dražší přírodní (vlna, hedvábí).

Foto: VOIVO

Happy Dots je ručně tkaný koberec ze 100% novozélandské vlny, má příjemný nášlap. Několik měsíců může pouštět vlněný vlas. Při úklidu se nesmí používat rotační vysávací kartáče.

Čištění má svá pravidla

Čistit koberce lze mokrou i suchou cestou. Avšak pozor! Vlněné, hedvábné a pravé perské koberce určitě svěříme odborné specializované firmě a do laického čištění se nepouštíme!

Foto: IKEA

Veselý barevný koberec má nízký silný vlas, který pohlcuje zvuk. Materiál: syntetická vlákna, velmi odolná a snadno se čistí. Velikost koberce 113 x 195 cm, cena 999 Kč.

Mokrá cesta je razantnější, čištění jde více do hloubky, ale není vhodná pro vlněné koberce. Dražší a ručně vyrobené koberce navíc mohou ztrácet svoji barvu, proto je opatrnost namístě. Vyplatí se nejdřív reakci s vodou či s chemickým přípravkem vyzkoušet na malém kousku.

Koberec, který čistíme mokrou cestou, může schnout hodně dlouho, počítejme tedy s tím, že místnost nemůžeme nějakou dobu vůbec používat. Také pozor na dřevěnou podlahu, vlhko jí neudělá dobře!

Foto: BAKERO

Originální a cenný koberec Damask, ručně tkaný, dovoz z Indie. Materiál vlna a viskóza. Možné barvy: zlatá, béžová, lila a stříbrná.

Foto: BAUHAUS

Fialový kusový koberec Wolly, materiál 100% PES, je odolný, snadno čistitelný. Možné velikosti 80 x 150 cm a 120 x 160 cm.

Kdo nechce experimentovat, raději využije služeb firmy, která používá správné pomůcky. Naše laické čištění, byť vysavačem s mokrým sáním, může koberec ještě více poškodit (neodpovídá třeba nastavený výkon na hustotu a typ vlákna).

Řešení pro alergiky
Alergické osoby se koberce rozhodně nemusejí vzdávat, může být pro ně vhodnější než hladká podlaha, na které poletuje prach. Určitě ale vybíráme typ s nízkým vlasem, třeba z polyamidu. Vlna je sice špičkový materiál, ale není antialergenní, takže nemusí být vhodná.
Foto: CARPET DESIGN

Módní, oblíbený koberec Gravel s designem silné špagetky. Materiál 100% vlna, způsob výroby – tkaní. Vyjde zhruba na 20 000 Kč.

Suchou metodu čištění lze volit i na choulostivou vlnu a další koberce, ale tato metoda má také nevýhodu: prášek pro suché čištění, který se nabalí na vlákna, se může rozptýlit po celé místnosti i na nábytek a čeká nás velký úklid. Když se do suché cesty pustíme, necháme si posléze vyčistit i čalouněný nábytek.

Používané materiály

Polyamid (PA, nylon): je to nejpoužívanější materiál, má skvělou odolnost vůči oděru, dobře se čistí, je barevně stálý, hůře odolává slunečnímu záření.

Foto: IKEA

Hladce tkaný koberec, s viditelným vzorem z obou stran, velikost 70 x 140 cm, cena 599 Kč. Lze doplnit protiskluznou podložkou.

Polypropylen (PP): vykazuje vynikající odolnost vůči oděru, odolnost proti plísním, vlhkosti. Dobrá čistitelnost, odolnost proti skvrnám a znečištění. Polypropylenové koberce jsou ze všech syntetických koberců nejlevnější.

Polyester (PE): Je pro něj charakteristická odolnost proti skvrnám, má střední odolnost proti oděru. Stálobarevný, odolává slunečnímu záření, není ale na dotek tak teplý jako ostatní materiály. (Polyesterová příze je materiálem produkovaným dnes téměř výhradně z použitých PET lahví. Nákupem polyesterového koberce tedy přispíváme k ochraně životního prostředí.)

Foto: BAKERO

Nadčasový koberec Paris v šedé barvě je ručně vázaný, materiál vlna – viskóza, vyrobený v Indii.

Vlna: přírodní materiál, teplý na dotyk, luxusní vzhled, vysoká hustota vláken, dlouhá životnost, dobrá odolnost proti oděru, zpomaluje hoření.

Kobercové minimum

Koberce můžeme koupit buď kusové, nebo celoplošné. Mezi menší patří velikosti 140 x 200 cm nebo 160 x 230 cm, které jsou velmi oblíbené. Slouží k oživení místnosti, často bývají v obývacím pokoji pod konferenčním stolkem. Za velké lze považovat koberce o rozměrech 200 x 300 cm nebo 180 x 160 cm.

Pod stůl patří odolný koberec s nízkým vlasem. Skvělé jsou třeba sisalové koberce z trávy, protože nepropouštějí nečistoty, tekutina se nevsakuje do vlákna. Navíc nabízejí zajímavou strukturu a přírodní barvy. Pro děti jsou ideální akrylové koberce, protože jsou jemné a dobře se udržují. Rozhodně snesou více než vlna.

Mezi trendové koberce patří tzv. silné špagetky, protože mají zajímavou strukturu a působí luxusně. Materiál je 100% vlna, vyrábějí se tkaním, díky hustotě se do vláken nepropadnou nečistoty. Zajímavé jsou i tištěné koberce, jež mají většinou květinové a přírodní motivy. Mezi luxusní kousky patří stále velmi kvalitní koberce z nepálské vlny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám