Hlavní obsah

Moderní obklady a dlažbu lze využít v celém bytě, zcela promění jeho styl

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít dlažbu na podlaze a obklad na stěně v koupelně je běžné. Ale nebojte se více experimentovat! Letošní novinky totiž dávají velkou šanci dekorovat prostor a pohrát si tak s celkovou atmosférou domova.

Foto: SIKO KOUPELNY (3x)

Dlažba Dolomita od španělského výrobce STN je věrnou imitací dřeva ve formátu 20,5x61,5 cm ve čtyřech barvách. Vyrábí se technologií digitálního tisku. Cena 449 Kč/m2.

Článek

Dnes se obklady spolehlivě zabydlují i v obytných místnostech, nejen v koupelnách. Moderní technologie jsou totiž zase o krok dál, dlažba i obklady mají díky tomu lepší technické parametry, nové rozměry i překvapivý a donedávna nepředstavitelný design.

Vášeň pro materiály

Nejvýraznějším trendem letošního roku, ovlivněným zdokonalením výrobních technologií, jsou imitace materiálů, především dřeva, přírodního kamene, betonu nebo povrchu cementové stěrky. Výhoda je, že vypadají dobře i spolu v jedné místnosti.

Foto: RAKO
Foto: RAKO

Jsou natolik podobné originálům, že až poklepání na povrch nás ujistí o záměně. Digitální tisk umožňuje přenést na hladký, dokonce reliéfní povrch obkladů a dlažby jakýkoli dekor ve vysokém rozlišení.

Autentické jsou přírodní nahodilosti, nedokonalosti, patina, řez kamenem či úpravy povrchů, s nimiž se potkáme u dřevěných podlah – třeba katrované nebo bělené povrchy. Imitace a široká nabídka designů otevírají větší prostor pro kreativitu a nevšední řešení. Kromě toho je keramika trvanlivější a pořídíme ji za přijatelnou cenu.

Malý formát pomůže při dekorování
Dekorování je moderní, zábavné i dynamické a prostředků pro zvýraznění jednobarevné plochy je hodně.
Současné dekorace jsou decentní a zároveň efektní, ale nečekejme už pestrobarevnou listelu s kytičkami nebo jiným výrazným vzorem. Dekorace jsou mnohem sofistikovanější, nejčastěji se objevují mozaiky, řezané dekorace či listely. Mají stejnou barvu jako základní formát nebo jsou tzv. tón v tónu.
Jednoduchá je kombinace velkého a malého formátu. Úplně stačí vložit pruh mozaiky na stěnu z velkého formátu, mozaikou obložit vanu nebo umyvadlo. Zajímavým prvkem jsou řezané dekorace. Když je použijeme na stěnu nebo její část, získáme dekoraci s efektem exkluzivní tapety.

Keramika na tapetě

Novinkou je i širší používání dekorování. Možností je hodně, buď tradiční listely a mozaiky, nebo kombinace formátů či efektní střídání hladkých a reliéfních povrchů.

Foto: SIKO KOUPELNY

Veškeré dekorace vyniknou v kombinaci s vlnou neutrální šedi a zemitých tónů, které dnes převládají. Když se rozhodneme obložit celou stěnu, trefíme se do trendů, a navíc do interiéru přibyde neobvyklý výtvarný solitér. V nových kolekcích najdeme také inspiraci pro keramickou „tapetu“.

Foto: RAKO

Opravdovým hitem letošního roku je patchwork. K sobě skládané kousky pestrých vzorů se neobjevují jen na textilních přehozech, ale i na stěnách.

Geometrické a florální dekory zdobily dlažbu starých patií, později schodiště a chodby činžovních prvorepublikových domů.

Tradiční šarm i moderní půvab

Kromě imitací materiálů zůstává v oblibě retro styl. Jestliže sníme o elegantní příjemně nostalgické atmosféře počátku minulého století, přestavujeme starší dům nebo obdivujeme módní retro, sáhneme po stylových sériích.

Foto: ASSO

Keramická dlažba v imitaci postaršeného dřeva. Formát 15x90 cm, cena 1700 Kč/m2.

Některé obklady 20x40 cm mají výborně napodobenou mírně popraskanou glazuru. Atraktivitu kolekcí mohou zvyšovat zkosené hrany obkladaček, tzv. psaníčka, nebo i jemné celoplošné květinové dekory.

Najdeme znovu objevené barevnosti – sytou lesklou červenou a noblesní béžovou, s nimiž třeba ladí matný, jakoby ošlapaný rustikální povrch dlažby.

Foto: RAKO

Série Stones (od 599 Kč/m2) je zdařilou imitací kamene. Nabízí se ve formátech 60 x 60 cm a 30 x 60 cm a třech variantách povrchů pro maximální svobodu při aplikacích jak v bytovém interiéru, tak i v exteriéru.

Opaky se přitahují

Jestli si chceme pořídit nadčasovou originální koupelnu, jednoduše kombinujme. Letos v koupelnách převládají neutrální barvy a imitace přírodních materiálů. Chybět by určitě neměly nevšední kombinace.

Malá koupelna snese velký formát
I do malé místnosti se dá použít moderní formát 30 x 60 cm, či 60 x 60 cm za podmínky, že podklad je dobře připravený a vyrovnaný.
Velký formát opticky zvětší prostor, protože pokládka s minimální spárou neruší hladkou plochu, působí luxusně, zvýrazňuje barvu a strukturu povrchu. To nahrává aktuální módě reliéfních povrchů či imitací přírodních materiálů.
Kvalitní kalibrované dlaždice se uplatní na podlaze i na stěně. Zabroušením hran vypálené dlaždice se eliminuje přirozené kolísání rozměrů keramiky a snižuje se tím rozměrová tolerance výrobků na minimum.
Foto: ASSO

Keramická dlažba představující zkamenělé dřevo v provedení vysoký lesk. Formát 60x120 cm, cena 3514 Kč. Formát 60 x 60 cm, cena 3019 Kč /m2.

Čím jsou tóny obkladů decentnější a méně výrazné, tím více pracujeme s kontrastem a využíváme jeho estetickou sílu, např. když se potkávají hladké a reliéfní povrchy nebo různé velikosti obkladů.

Střídání malého a velkého formátu je zdánlivě banální, na druhou stranu maximálně efektní. Výrobci lákají k odvážnějšímu individuálnímu přístupu promyšlenými koncepty keramických obkladů a dlažeb.

Foto: SIKO KOUPELNY
Foto: KERAMIKA SOUKUP

Série Wall Spirit, výrobce Navarti, rozměr: 30,5 x 43,5 cm, 549 Kč/m2.

Různé velikosti formátů

Rozměry, které před pár lety snesly označení velké, jsou dnes už jen střední. Také tradiční mozaika trochu „povyrostla“ na dnes často používaný rozměr 5 x 5 cm. Formát dlaždic 30 x 60 cm dnes nikoho nešokuje, zájem poutá až velikost 300 x 150 cm.

Oproti tomu klesá tloušťka dlaždic k třímilimetrové hranici. Vyspělé, především digitální technologie zvětšují formáty, zároveň zdokonalují povrchy dlaždic. Ať už se nám líbí minimalistický či naopak zdobnější styl, z široké nabídky si vybere každý.

Foto: KERAMIKA SOUKUP

Série Lamiera, výrobce LaFaenza, velkoformátové dlažby 60 x 60 cm a 60 x 120 cm s metalickým povrchem a efektní 3D mozaikou ve dvou barvách.

Nové série zpravidla obsahují různé velikosti čtverců a obdélníků, stačí si vybrat a začít kombinovat. Zajímavý je také formát dlouhého obdélníku 20 x 60 cm.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Použijeme-li víc formátů v jedné místnosti, oceníme praktické i estetické výhody kombinace. Velký formát zajistí celistvost a elegantní vzhled, mozaika plochu příjemně osvěží, navíc s ní zvládneme bez problému obložit oblé hrany a niky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám